“Mijn zoektocht naar de perfecte herbruikbare luier”

“Mijn zoektocht naar de perfecte herbruikbare luier”

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 08/01/2015
Melina Depauw kon zich tijdens haar zwangerschap nauwelijks zekerheden over de toekomst voor de geest halen. "Maar wat ik wél zeker wist, was dat ik de komende 2 à 3 jaar onder geen beding rijen vuilniszakken met wegwerpluiers voor de deur wilde. Zo begon de zoektocht doorheen het dichte woud van de wasbare luiers."

Onze “stash”, zoals dit onder wasbare luiers–fashionistas wel eens genoemd wordt, past makkelijk in één Curver box. En ze drogen snel.

Keuzestress

"Al snel bleek dat  intussen, anno 2013, een wasbare luier heel wat meer betekende dan een gevouwen tetradoek met veiligheidsspelden. Een overvloed aan modellen en systemen maakte dat de keuze niet snel gemaakt was. En dan bleek dat er ook nog prints moesten gekozen worden! Ik begon materialen van webwinkels met elkaar te vergelijken. Probeerde via internetfora een beeld  te krijgen over wat het verschil is tussen “tweedelig”, “all-in-one”, “pocket”, “voorgevormd” enzovoort. Eenvoudig was dat niet."

Het financiële plaatje

"Ook al was het milieu mijn grootste bekommernis om te kiezen voor wasbaar, toch speelde de financiële kant van de zaak ook een rol. Eigenlijk wilde ik liefst van al niet al te veel geld gaan uitgeven aan dingen die bedoeld zijn om uitwerpselen op te vangen. Er mogen dan wel hele schattige, stoere en trendy wasbare luiers bestaan, door dat aspect wilde ik me niet laten leiden. Zo koos ik uiteindelijk voor strikluiers. Dat is een katoenen lap stof, nogal trapeziumachtig van vorm, met lintjes waarmee je het zaakje kan sluiten. Toegegeven, er bestaan eenvoudigere systemen, maar die kosten dan vaak minstens vijf keer zoveel. Opgelet: zelfs dan kosten ze op het einde van de rit minder dan een  traject met wegwerpluiers. Na een grondige studie van instructiefilmpjes op YouTube, leek het vouwen en strikken van strikluiers me niet meer dan een handigheidje te zijn, dat je jezelf met wat oefening snel kan eigen maken.

Het verdict van de strikluier

"De strikluiers zijn praktisch! Ze nemen weinig plaats in beslag; heel onze “stash”, zoals dit onder wasbare luiers – fashionista wel eens genoemd wordt, past makkelijk in één Curver box. Én ze drogen snel!  Er is ook een minpuntje, en dat heeft te maken met de lintjes die tijdens het wassen in elkaar verstrengeld geraken. Dit valt op te lossen door de luiers te wassen in een wasnet, maar dat komt het reinigen dan weer niet ten goede. Maar, enkel een strikluier volstaat niet. Het is één deel van wat men een  tweedelig systeem noemt. De strikluier is het stuk absorberende stof dat de urine opneemt en de stoelgang vasthoudt. De luier wordt dus met andere woorden nat, soms heel erg nat, en daarom moet er een waterdicht broekje over; het overbroekje. Wat de overboekjes betreft heb ik twee favorieten: de Popowrap van Popolini en de Rumparooz. De Popowrap is aan te schaffen in een bepaalde maat; de Rumparooz is meegroei. Het is mogelijk dat de strikluier op zich te weinig absorberend  is en in dat geval hoort er nog een inlegger uit super-isolerend materiaal ingelegd te worden."

Koop niet te veel in het begin

"Ik schafte bij aanvang evenveel bamboe-inleggers aan als ik strikluiers had, maar nu blijkt de strikluier op zich bij mijn zoontje, na 18 maanden, nog steeds te volstaan, zonder inlegger. Mijn voornaamste tip is dus: koop niet te veel in één keer! Wacht af tot de baby er is en kijk hoe de baby groeit en welk model voor hem of  haar past. Mijn zoontje bleek bij geboorte een Slanke Stengel te zijn en dat is hij nog steeds. Maar niet elk overbroekje (en ik vermoed dat hetzelfde geldt voor voorgevormd luiers) is geschikt voor  slanke stengels. Dan heb ik het niet zozeer over de taille, maar wel over de pasvorm rond de beentjes. En net op die plek is het, om evidente redenen, erg belangrijk dat de luier of het overbroekje goed aansluit.”

Voordelen en vooroordelen

"Zijn de luiers duurzaam en goedkoop? Volmondig ja! Na 18 maanden voltijds gebruik is er nog niet het minste spoor van slijtage. En ook geen enkele noodzaak om een maatje groter aan te schaffen, want aangezien strikluiers op maat gevouwen worden, passen ze gewoonweg de gehele luiertijd! Goedkoop? Zeer zeker. Eén exemplaar kost zo’n 3 á 4 euro. We hebben er 24. En ze gaan, zoals gezegd, de hele luiertijd mee. Behalve voordelen zijn er  uiteraard ook een pak vooroordelen. Tijd en hygiëne (of beter, een gebrek daaraan) zijn, denk ik, de meest genoemde. Geldt niet voor mij. Ik luierwas twee keer per week. Vuile luiers bewaar ik in een emmer met deksel. Neen, geen stank in de badkamer, behalve eventjes nadat ik de emmer geledigd heb in de wasmachine. Luiers aan de waslijn hangen kost me 5 minuten. Luiers opvouwen en wegbergen nog eens 10 minuten.”

Lees ook het artikel My Fair Baby: Wegwerp en herbruikbare luiers
Lees hier alle getuigenissen en artikels van My Fair Baby