“Minimaliseren creëert rust in je hoofd”

“Minimaliseren creëert rust in je hoofd”

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 02/03/2017
Minimaliseercoach Annelies Mentink gaat op zoek naar het eenvoudig leven: “Ik denk dat een leven wat meer zou mogen bestaan uit ont-moeten: minder moeten én meer met andere mensen échte contacten hebben.” Ontdek de voordelen van een minimalistisch leven tijdens Annelies haar workshop op de Simplify Life Inspiratiedag op 12 februari in Ternat.

Wat is jouw definitie van minimaliseren?

Annelies Mentink: “Minimalistisch leven is de vrijheid hebben om tijd te steken in zaken die ik belangrijk vind. Door al het overbodige uit je leven te schrappen, worden je doelen en prioriteiten duidelijker. Ik heb bewust minder spullen om mij heen omdat al die spullen aandacht, en dus tijd, vragen. Tijd die ik liever steek in mijn gezin, mijn vrienden en in mijn passie (mijn job als professional organizer bij OOM Coaching en als minimaliseercoach). Ik wil me vrij voelen in de keuzes die ik maak. Maar, net daarom, kan je van een minimalistische levenswijze geen definitie maken. Het is een erg persoonlijke insteek.”

Spullen moeten onderhouden worden: gebruikt, geplaatst, gepoetst, gerepareerd, verplaatst, bewonderd,… Dat kost (mentale) energie. En – misschien onbewust – stress

Minimalisten zeggen vaak dat minder spullen in je huis gelijk is aan meer rust in je hoofd.

Annelies: “Het gaat erom geen slaaf meer te zijn van je eigen spullen. Spullen moeten onderhouden worden: gebruikt, geplaatst, gepoetst, gerepareerd, verplaatst, bewonderd,… Dat kost (mentale) energie. En – misschien onbewust – stress. Er is geen wetenschappelijke formule die zegt dat je veel of weinig spullen nodig hebt om meer rust in je hoofd te hebben. Het is enkel jouw eigen ervaring van de hoeveelheid spullen die telt. Als die balans voor jou goed zit, als je niet meer gefrustreerd of gehinderd wordt door de spullen om je heen, dan ga je rust creëren in je hoofd.”

Steeds meer mensen proberen minimalistisch te leven. Wat zijn de valkuilen?

Annelies: “Je willen spiegelen aan de minimalistische levensstijl van iemand anders. Dat is de enige valkuil die ik kan bedenken. Minimalisme legt de focus op een persoon die vrij is in zijn keuzes. Als het niet jouw eigen keuze is om op een minimalistische wijze te leven, maar die van iemand anders, dan ben je dus niet vrij.”

Is deze levensstijl een oplossing voor mensen met stress en een druk leven?

Annelies: “Niet per se. Mensen die het steeds té druk hebben, kunnen beter eerst een andere vaardigheid leren: leren om minder te doen en prioriteiten te stellen. Niet zozeer in het nóg efficiënter doen van zaken waardoor ze nóg meer in hun weinige tijd zouden kunnen doen, maar leren welke prioriteiten ze in hun eigen leven hebben. Na dat proces kunnen ze leren loslaten. Minimalistisch leven is een levenslang proces in leren loslaten. Als té drukke mensen op het moment zijn gekomen dat ze beseffen dat ze niet alles kunnen doen in hun leven en hun eigen prioriteiten ontdekken, dan kan een minimalistische levenswijze verder ondersteunen.”

Zijn sommige mensen niet gewoon tevreden met ‘gezellige rommel’ in huis?

Als je dan toch geld wil spenderen – want de economie moet wel blijven draaien – kan je evengoed geld steken in samen leuke dingen doen

Annelies: “Ooh, maar dat ben ik ook soms! Als mijn (kleine) kinderen een fort bouwen met alle dekentjes en al hun speelgoed onder de eettafel, dan ziet het er heel erg rommelig uit. Daarom, een zeer belangrijke bemerking: rommel is een subjectief gegeven. Het is pas rommel als iemand zelf last begint te krijgen van de wanorde om zich heen.”

James Wallman schrijft in zijn boek Ontspullen dat we spullen moeten vervangen door ervaringen. 

Annelies: “Ik denk dat een leven wat meer zou mogen bestaan uit ont-moeten: minder moeten én meer met andere mensen échte contacten hebben. Maar ook hier kan er geen enkele verplichting zijn dat we x-aantal ervaringen zouden moeten beleven. Het gaat er in Wallman zijn boek om dat we minder geld zouden kunnen spenderen aan spullen die we weinig tot zelfs niet gebruiken of leuk vinden en in de plaats daarvan meer tijd spenderen aan het doorbrengen met diegenen die je graag ziet. Als je dan toch geld wil spenderen – want de economie moet wel blijven draaien – kan je evengoed geld steken in samen leuke dingen doen.”

 

-Simplify Life Inspiratiedag-

Annelies Mentink geeft haar workshop over minimaliseren op de Simplify Life Inspiratiedag op 12 februari in CC De Ploter (Ternat). Ontdek het volledige programma voor de Simplify Life Inspiratiedag hier.

 

Met het project Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen van een eenvoudig en duurzaam leven in kijker. Laat je inspireren op www.simplifylife.be, een project in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant.