10 groene zomerfestivals

10 groene zomerfestivals

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 21/06/2017
De zomer komt eraan, en dus ook de zomerfestivals! Steeds meer festivals zetten ook ecologie en duurzaamheid op het programma. Op deze 10 Belgische en Nederlandse festivals dans je op groene energie met een herbruikbare beker in de hand:

1. Paradise City in Perk - 23 tot 25 juni

Van 23 tot 25 juni kan je terecht in Perk bij het kasteel van Ribaucourt voor een mix van elektronische muziek en ecologie. Paradise City festival doet er alles aan om een CO2-neutraal festival te zijn. Groene stroom en generatoren op biobrandstof zorgen ervoor dat de CO2-uitstoot van het festival zo laag mogelijk blijft. Wat je eet op Paradise City, is 100% lokaal, biologisch en fair trade.  Bekijk hier de line-up.

Paradisecity.be

2. Release Festival in Borgloon - 7 en 8 juli

Met de fiets naar Release = groen en gezond. Release organiseert een geleide fietstocht naar het festival en zorgt voor jouw bagage. Het festival vindt plaats te midden van een prachtige kersenwei. Al dat natuurschoon staat garant voor een unieke beleving waarin de omringende natuur een hoofdrol speel. De jonge organisatie ziet haar taak ook maatschappelijk: ze hopen het idee uit te stralen dat groen denken geen last is, maar een spannend engagement.

www.releasefestival.be

Op deze 10 Belgische en Nederlandse festivals dans je op groene energie met een herbruikbare beker in de hand

3. Welcome to the village in Leeuwarden - 21 tot 23 juli

Een klein festival met grote ambities. De Sustainable Development Goals vormen de inspiratie voor Welcome to The Village. Je maakt er deel uit van een mini-maatschappij. Welcome to The Village is een tijdelijke vrijplaats waarin ze experimenten, initiatieven en producten voor een duurzame samenleving testen: via podiumkunst, beeldende kunst, social design en een innovatieprogramma. Met namen zoals Franz Ferdinand, Cody Chessnut, Blaudzun en Mighty Oaks.

www.welcometothevillage.nl

4. Welcome to the future in Amsterdam - 22 juli

Dit festival behoort tot één van de 10 groenste festivals van de wereld. Er is kraantjeswater en biologisch eten voor iedereen, al het plastic wordt gerecycleerd, de energie wordt voorzien door biodiesel generatoren, de decoratie is gemaakt uit gerecycleerde materialen,...

www.welcometothefuture.nl

5. Sfinks Festival in Boeckhout - 27 tot 30 juli

Het vierdaagse gratis Sfinks Mixed festival te Boechout viert deze zomer zijn 41e editie. Sfinks Mixed brengt traditiegetrouw een groot en divers programma waardoor iedereen zich thuis zal voelen: jong en oud, gezinnen met kinderen en avontuurlijke muziekliefhebbers. Op Sfinks Mixed ontmoet je artiesten van over de hele wereld en dichtbij. De 3P’s - People, Planet en Profit - houden ze bij Sfinks mooi in balans.

www.sfinks.be

6. Brakrock Ecofest in Duffel - 5 augustus

Brackrock Ecofest is het kleinste festival uit deze lijst. Het festival implementeert duurzaamheid op vlak van ruimtegebruik, catering, materiaal, afval, energie, water, mobiliteit en beleid. Ieder jaar neemt het festival deel aan de “Groeneventscan” van OVAM. Deze wedstrijd bekroont de meest groene festivals van Vlaanderen. Brakrock Ecofest werd winnaar in 2013 & 2016 EN finalist in 2015.

www.brakrock.be

7. Ieperfest in Ieper - 11 tot 13 augustus

Ieperfest maakt het groene bewustzijn hip. Op dit Hardcore-festival in Ieper staat duurzaamheid centraal. Herbruikbare bekers, biologisch, fair trade en lokaal eten, groene energie,... tot zelfs een 'donation pit', waar je campeerspullen die je niet meer nodig hebt, kan achterlaten.

www.ieperfest.com

8. Mysteryland in Haarlem - 26 en 27 augustus

Mysteryland heeft een hele reeks titels op hun naam staan: Industry Green Certification, A Greener Festival Award,... Al het afval wordt gerecycleerd, er is kraantjeswater voor iedereen, er wordt enkel biologisch vlees geserveerd, en het principe 'leave no trace' wordt elk jaar opnieuw toegepast.

www.mysteryland.nl

9. Ubuntu in Boom - 10 september

Ubuntu festival kiest resoluut voor duurzaamheid. De organisatoren willen stapsgewijs evolueren naar een festival waarvan de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is.

www.ubuntufestival.be

10. Happinez Festival in Utrecht - 15 tot 17 september

Lezingen, workshops, muziek, yogasessies, stilte, klankschaalsessies, meditaties, heerlijk eten – je komt eigenlijk tijd tekort op het Happinez festival. Eén ding is zeker: welke sessies je ook bezoekt, je gaat naar huis vol inspiratie, inzichten en ideëen.

www.happinez.nl