30 dagen voedselwinst

30 dagen voedselwinst

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 03/11/2015
Benieuwd hoeveel voedsel jij of je gezin weggooien? Doe in november dan mee aan 30 dagen voedselwinst. Probeer een maand lang je koo(p)(k)gedrag zo in te schatten dat er zo weinig mogelijk voedsel in de vuilbak belandt.

Gooi jij eetbaar voedsel weg? Als de vraag je zo gesteld wordt, antwoord je wellicht dat je niets of niet veel voedsel weggooit. Het is ons met de paplepel ingegeven: voedsel gooi je niet weg. Nochtans kiepert de Vlaming gemiddeld 18 tot 26 kg voedsel per jaar in de vuilnisbak. Voedsel dat te veel is aangekocht en daarom slecht is geworden, voedsel dat voorbij de datum is maar eigenlijk nog perfect eetbaar, voedsel dat vergeten is achteraan in een overvolle koelkast, … In geld uitgedrukt gaat het om 475 miljoen euro per jaar. Dat  voldoende om een jaar lang 300.000 mensen te voeden.

Zo neem je deel met 30 dagen voedselwinst

Elke dag doe je het voedsel dat je normaal gezien zou weggooien in een bakje. Op het einde van de dag weeg je het bakje of maak je een schatting van hoeveel gram voedsel je verzamelde. Dat noteer je in je persoonlijke kalender. Wedden dat je na dertig dagen minder voedsel zal weggooien dan in het begin? Zelfs bij mensen die denken nauwelijks voedsel weg te gooien kan er tot 20 % af!

Tips en tricks

Tijdens de campagne sta je er niet alleen voor. Je krijgt een boel tips over hoe je voedsel kan winnen. Op www.30dagen.be vind je allerlei nieuws en achtergrondinformatie. Via de bijhorende Facebook-pagina blijf je op de hoogte en kan je zelf je ervaringen posten.