8 x duurzaam onder de kleren

8 x duurzaam onder de kleren

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 16/07/2018
5 augustus is internationale Underwear Day, hét ideale moment om onze lade ondergoed eens onder de loep te nemen. Heb jij natuurlijk, duurzaam of lokaal geproduceerd ondergoed? Heb je geen idee hoe je daaraan moet beginnen? We zetten 8 interessante merken op een rijtje.

1. WORON

De Deense zusjes Arina en Anya Woron startten hun merk in Kopenhagen. Ondertussen vind je het merk al in heel wat landen, waaronder ook in België. Je kan het bijvoorbeeld kopen bij de ecologisch en duurzame kledingwinkel Supergoods in Gent en Mechelen. WORON zet comfort en vrouwelijkheid centraal, en draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Op hun website vertellen ze uitgebreid welke stappen richting duurzaamheid ze ondernemen, van natuurlijk katoen tot de plaats waar het wordt gemaakt.

www.woronstore.com

2. La Fille d'O

Uiteraard kan het Belgische merk La Fille d'O van Murielle Scherre absoluut niet ontbreken in dit lijstje. Het merk wordt geproduceerd in Belgische ateliers en is doordrenkt van vakmanschap. Op haar website heeft ze het onder andere over haar lokaal productieproces en slow fashion. Onze lidorganisatie KVLV ging op interview bij Murielle: "We hebben een transparant productieproces en bedrijf, iets wat veel vrouwen kunnen appreciëren. Het geeft mezelf en de klanten gemoedsrust. Bij ons betaal je meer, maar weet je dat het product eerlijk is en kwaliteitsvol", zegt Murielle in het interview.

www.lafilledo.com

3. Organic Basics

Kopenhagen staat duidelijk ver in duurzaam ondergoed, want ook dit merk is afkomstig uit de Deense hoofdstad. Organic Basics vindt de huidige mode-industrie vervuilend en onethisch. De zaakvoerders waren het beu om dure onderbroeken te kopen die niet lang meegaan. Daarom besloten ze ondergoed te maken met respect voor natuur, mens en milieu. Op hun website lees je hoe ze op zoek gaan naar goede stoffen en met welke fabrieken ze samenwerken. 

www.organicbasics.com

4. Dedicated

Ook voor mannen hebben we wat in petto! Het Zweedse merk Dedicated maakt onder andere zwemshorts uit PET-flessen. Deze vind je onder andere bij de duurzame kledingwinkel Just Hazel in Gent. Het merk maakt gebruik van natuurlijk (fairtrade)katoen. Ze combineren verschillende elementen in hun merk: grafisch ontwerp, fotografie, pop culture en duurzaamheid. Op hun website vind je ook transparantie over de fabrieken waarin de kledij wordt gemaakt.

www.dedicatedbrand.com

5. Bamboo Daddy

De naam zegt het zelf al: alle kledij, waaronder ook ondergoed, is afkomstig van bamboe. Ook dit merk focust zich op verduurzaming. Volgens de oprichters zijn er heel wat ecologische voordelen aan bamboe: minder waterverbruik, geen pesticiden, grotere opbrengst, vruchtbare grond,... Bamboe is volgens het merk een grote stap in de goede richting. Maar niets is 100% perfect, want er zijn ook negatieve kanten aan bamboe: het chemische viscoseproces waarmee de garen wordt gemaakt. Op hun website lees je alles over welke stappen richting duurzaamheid ze ondernemen en waarom ze geloven in de toekomst van bamboe in de mode-industrie.

www.bamboodaddy.be

6. Rita Row

Ook in Barcelona vind je heel wat duurzame lingerie- en badmodemerken, waaronder Rita Row. Het merk maakt gebruik van 100% natuurlijke stoffen. Op de website vind je meer uitleg over hun volledige productieproces. Rita Row vind je onder andere bij Mieke Shop in Gent. 

www.ritarow.com

7. Lotika

Lotika is een webwinkel voor duurzame heren- en damesmode: van shirts en ondergoed tot sokken en schoenen. Bij Lotika shop je producten die met respect voor mens en milieu worden geproduceerd. Veel van de kleding is vegan, fairtrade en/of biologisch. De Lotika webwinkel is in 2006 opgericht door Jeannine Durwael. Met meer dan 30 jaar werkervaring binnen een fair trade groothandel in food en non-food artikelen besloot ze de stap te wagen om een eigen webshop in duurzame mode op te starten.

www.lotika.nl

8. Saint Basics

Dit merk maakt superzachte basics van natuurlijke stoffen zoals eucalyptus. Zo’n 95% milieuvriendelijker dan gewone producten én 100% vrij van pesticiden, sweatshops, kinderarbeid en oneerlijke handel. Het merk is bovendien ook GOTS- en OEKE-TEX gecertifeerd. De producten zijn dus in goede omstandigheden gemaakt en zonder het gebruik van schadelijke stoffen.

www.saintbasics.com