Books in Boxes: gratis boeken en meer contact met je buren.

Books in Boxes: gratis boeken en meer contact met je buren.

Christoffel Couck
geschreven door Christoffel Coucklaatst aangepast op 31/10/2014
Kleine of iets grotere houten kastjes op een paal aan de straat, of aan je gevel. Gevuld met boeken die een eigen leven leiden en op reis gaan. Meer contact met je onmiddellijke buurt, en gesprekken met wildvreemden die je passie delen. Welkom bij Books in Boxes en het ideeëngoed van Little Free Library en Bookcrossing.
Books in Boxes introduceert Little Free Library en Bookcrossing in België.
Little Free Library - Books in Boxes.

Bookcrossing (2001) en Little Free Library (2009) bestaan al een tijdje, maar zijn in België nog niet echt ingeburgerd.  Books in Boxes wil daar verandering in brengen en nodigt iedereen uit om te komen checken waar het over gaat, om daarna mee te doen.  Beide concepten richten zich tot mensen die graag een goed boek lezen, en die vrijgevig genoeg zijn om die boeken nadien een eigen leven te gunnen door ze te delen met anderen.

BOOKS IN BOXES

Bookcrossing stoelt zich daarvoor op de online registratie van je boeken, die elke een eigen - uniek - volgnummer krijgen.  Daarna geef je het weg door het op te sturen aan iemand die het wil lezen (wat op de site vermeld is), of door het boek op een plaats "in het wild" achter te laten, waar het door de eerste de beste gevonden mag worden.  Als die het nadien ingeeft op de site kan je het boek volgen, en er meteen de opinie van de laatste lezer op nalezen.

Little Free Library gooit het over een andere boeg.  Je hangt een kastje aan je gevel (of je plaatst het op een paal aan de straatkant), en dat vul je met boeken.  Je registreert het kastje op een centrale kaart en bingo - je kastje is zichtbaar voor iedereen die het wil vinden.  Dat begint uiteraard bij de buren, waarvan je er plots meer hebt dan je dacht, en er komen ook mensen op af van andere gemeenten, provincies, of zelfs landen.  Maak maar een praatje wanneer je ze ziet, waarom niet?  Iedereen mag vrij een boek uit je kastje meenemen, op voorwaarde dat er een ander in de plaats voor wordt achtergelaten.

Books in Boxes heeft een WEBSITE en een FORUM.

Luister naar wat deze charmante jongedame hierover te zeggen heeft:

 

Ook gepost in: Genoeg Reizen & vrije tijd