Buurderijen: bestel bij je lokale producent

Buurderijen: bestel bij je lokale producent

Boeren en Buren
geschreven door Boeren en Burenlaatst aangepast op 13/09/2016
Eén jaar bestaat Boeren & Buren ondertussen al in Vlaanderen. In die maanden zijn er 20 Buurderijen ontsproten, meer dan 15 000 Buren aangesloten en een honderdtal Boeren die door het concept een nieuw afzetkanaal vinden. Maar wat zijn deze Buurderijen nu precies, hoe werken ze en vooral: kan je er zelf mee aan de slag?

Het is een andere manier van boodschappen doen: naast de leuke ervaring geef je de boer ook nog eens een juiste prijs.

Wat is een buurderij?

Boeren & Buren is een netwerk dat het makkelijker en aangenamer wil maken om rechtstreeks van lokale boeren te kopen. Dat kan via een dynamische website en sinds kort ook via een trendy app. Het is een andere manier van boodschappen doen, want naast de leuke ervaring geef je de boer ook nog eens een juiste prijs. Boeren & Buren wil een transparant systeem bieden waarbij de boer volledig zijn eigen prijs bepaalt. Bovendien weet de boer, door de bestellingen, elke week hoeveel hij precies moet meenemen en houdt hij geen overschotten over. Zegt dit je wat? Dan kan je je vrijblijvend en gratis ‘inschrijven’ op de website, waarna een kaart van Vlaanderen verschijnt met alle Buurderijen.

Heb je een Buurderij in jouw buurt?

Yes, dan kan je ‘Buur’ worden en direct bestellen bij lokale producenten uit jouw regio. Gemiddeld werken zij op een afstand van slechts 19 km van jouw Buurderij. Je bestelt wanneer en wat je wilt. Eénmaal per week kom je dan je bestelling afhalen op een vaste locatie in de buurt, de Buurderij. Dat kan een cultureel centrum, ziekenhuis, school of bibliotheek zijn. De Boeren staan ook ter plaatse, waardoor jullie elkaar beter leren kennen. Het sociale contact is immers belangrijk bij Boeren & Buren, het maakt boodschappen doen weer aangenaam.

Heb je nog geen Buurderij in jouw buurt?

Dan zet je er toch zelf één op! Buurderijen vallen maar staan vooral met de Buurderij-Verantwoordelijken. Dat zijn geëngageerde en ondernemende mensen die graag hun schouders onder dit project steken. Als Buurderij-Verantwoordelijke kies jij de locatie uit en nodig je de producenten uit de streek uit waarmee jij wilt samenwerken. Dat gebeurt uiteraard met de ondersteuning van het Boeren & Buren team. Daarnaast kan je ook steeds rekenen op uitwisseling met andere Buurderij-Verantwoordelijken. Lees hier de getuigenis van Jessica, Buurderij-verantwoordelijke in Leuven.

Als Buurderij-Verantwoordelijke heb je vooral tijd (reken zo’n tiental uur per week) én zin nodig; je brengt mensen uit je buurt graag samen, je hebt een boontje voor lekker eten én je schuwt geen uitdaging. Bovendien krijg je er een eerlijke vergoeding voor. 8,35% van de prijs die de boer zelf vaststelt, gaat naar de Buurderij-Verantwoordelijke en een andere 8,35% gaat naar het Boeren & Buren-netwerk voor de ondersteuning. Het is aan jou, als Buurderij-Verantwoordelijke, om de wekelijkse verkoop online te organiseren zodat de Buren hun bestelling kunnen plaatsen. Je zorgt dat alles vlotjes verloopt op de Buurderij zelf en je onderhoudt ook lokale (pers)contacten om je Buurderij extra in de kijker te zetten.

Workshop: een Buurderij, wat is het en hoe start ik het op?

In deze workshop legt Boeren & Buren hun dynamisch en nieuw concept uit. Hoe werkt het? Waar komt het vandaan? En vooral, hoe ga ik er zelf mee aan de slag? Heb je nog geen Buurderij in de buurt, dan zet je er toch zelf één op?! In deze praktische en concrete workshop leggen we de verschillende stappen uit voor diegenen die het voelen kriebelen: waar moet ik op letten bij het openen van een Buurderij, hoe ondersteunt het netwerk mij, enzovoort? Ook als je een boontje hebt voor landbouw maar niet zelf een Buurderij wil of kan opstarten, ken je misschien wel een geschikt iemand om mee uit te nodigen?

Alle praktische informatie over de workshop vind je hier.

Met de app van Boeren & Buren kan je online kopen rechtstreeks bij de boeren van de streek.