De kinderkamer

De babykamer klaarmaken en inrichten is vaak een van de eerste dingen die gebeurt voor de baby geboren is. Een babybedje kiezen, de muur in een fleurig kleurtje zetten... het zijn leuke bezigheden in afwachting van het kleintje? Kies waar mogelijk voor natuurlijke in plaats van synthetische materialen. Die komen de gezondheid van je baby alleen maar ten goede.
my fair baby kinderkamer
Illustratie: Katerina Voitko - www.runak.eu

 

 

Het babybedje

Veel (goedkopere) babybedjes zijn gemaakt van spaanplaat met een kunststof fineerlaagje. Spaanplaat wordt gemaakt uit een mengsel van houtspaanders, dat met toevoeging van lijm onder grote druk wordt samengeperst. Uit spaanplaatmeubelen komt soms formaldehyde vrij, een kleurloos gas dat irritatie aan de ogen en de luchtwegen kan veroorzaken. Daarnaast is ook de kwaliteit en levensduur van spaanplaatmeubelen beperkt. Best vermijden dus. Vibe maakte een heel dossier waarmee je de gezondheids- en milieugevolgen van allerlei houtsoorten en vezelplaten met elkaar kan vergelijken. Geef de voorkeur aan volhouten meubels zoals vuren en populieren. Die zijn Europees en meestal afkomstig van heraangeplante bossen. Kijk bij de andere houtsoorten zeker of ze FSC-gelabeld zijn. Dat garandeert dat het hout afkomstig is uit duurzame bosbouw. Meubels uit de EU zijn vaak onder strengere milieumaatregelen geproduceerd. Een duurzaam en goedkoper alternatief is een tweedehands bedje. Vraag vrienden en familie of ze er nog een bedje op zolder hebben staan, op zoek via een van de talloze tweedehandskanalen.

Matras en dekentje

Synthetische matrasjes bevatten heel wat chemicaliën. Fabrikanten voegen ze toe om de matrassen insectvrij te houden tijdens het transport, om het textiel kreukvrij en vlekwerend te maken... Dat betekent ook dat het textiel resten van bestrijdingsmiddelen kan bevatten die tijdens de teelt gebruikt werden. Haal nieuwe matrasjes en dekentjes daarom meteen uit hun verpakking en laat ze lange tijd uitdampen voor je de baby erop te slapen legt. Was alles eerst een paar keer indien mogelijk. Kies bij voorkeur een matrasje van natuurlijke materialen, zoals natuurlatex, kokos of wol. Synthetische koudschuimmatrassen zijn gemaakt op aardoliebasis, natuurlatexmatrassen van de hernieuwbare grondstof natuurrubber. Natuurmatex vraagt veel minder energie om te produceren, en bovendien bevat het geen oplosmiddelen en chemische weekmakers. Kijk bij aankoop of het matrasje een fairtrade keurmerk bevat, om zeker te weten dat de gebruikte natuurlatex niet afkomstig is van rubberplantages waar nog kinderarbeid heerst. Voor dekentjes bestaan er heel wat dekentjes uit 100% biologisch katoen en biologische wol. Zijn ze gemaakt van fairtrade katien, dan krijgen de katoenboeren een eerlijke prijs voor hun product en werken ze onder gezonde omstandigheden. Op baby.ecoplan.be vind je heel wat verkooppunten van duurzame lakentjes en matrassen.

Gezond verven

Solventgedragen verf, die je doorgaans koopt in doe-het-zelf-zaken, bevatten veel chemische stoffen. Deze stoffen dampen uit, en je baby ademt dat allemaal in. De zogenaamde latex-, acryl-, en vinylverven zijn bovendien schadelijk zijn voor het milieu. Natuurverf bestaat voor het overgrote deel uit plantaardige of minerale grondstoffen. Zowel bij de productie als bij het gebruik als in de afvalfase zijn natuurverven minder milieubelastend. De Milieu Advieswinkel zet alle voordelen van natuurverf op een rijtje. Bekijk hier de verkooppunten van duurzame verf.  Verf alleszin een hele poos voor de baby in de kamer zal slapen, zodat de kamer tijdig kan uitluchten.

Toch liever behang?

Verf geniet de voorkeu op behang, omdat behangplaksel chemische stoffen bevatten die een lange tijd nodig hebben om uit te dampen. Wil je toch behangen, ga dan voor papierbehang met en FSC-label, en lucht de kamer zorgvuldig. Tip: ga zelf als zwangere vrouw niet aan de slag met verf en lijm. Laat partner, vrienden, familie dat doen.

Duurzame vloerbedekking

Synthetische materialen als vynil, laminaat of vasttapijt trekken heel wat stof aan. Vaak bevatten ze chemische weekmakers en kunnen ze nog lang giftige stoffen uitdampen. Een goede vloerkeuze is hout (let op het FSC-keurmerk), kurk en liloleum. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen, makkelijk schoon te houden en ze geven huismijt weinig kans. Minder goede keus: Vinyl, laminaat of tapijten vloeren. Vibe maakte een uitgebreide fiche rond vloerbedekkingen.

Ventileren, ventileren, ventileren

We stapelen dagelijks veel stoffen in ons binnenmilieuklimaat. Onder andere door te koken, te douchen, schoon te maken en te ademen. Het is dan ook heel belangrijk om regelmatig de ramen open te zetten. Hoe beter je appartement of huis geïsoleerd is, hoe belangrijker de ventilatie. Een slecht binnenhuismilieu kan ademhalingsproblemen veroorzaken, allergieën, hoofdpijn, concentratieverlies, slaperigheid. Ook kan er schimmelvorming ontstaan wanneer er veel vocht aanwezig is. Continue ventilatie is daarom erg belangrijk. Gezinsbond deed een onderzoek naar het binnenhuisklimaat in de Vlaamse woning. Bij Ecohuis vind je een volledig overzicht van groene poetsmiddelen waarmee je de babykamer kan schoonmaken.

Zuiverende plantensoorten

Gebruik geen chemische luchtverfrisser in huis. Zet liever een kruidenboeket in de ruimte of druppel wat vanille op een watje. Volgens recente onderzoeken hebben een aantal plantensoorten de eigenschap de lucht binnenshuis te zuiveren van schadelijke stoffen. Deze planten kunnen de hoeveelheid stofdeeltjes en de aanwezigheid van formaldehyde en benzeen verminderen. Groen.net geeft een overzicht van plantensoorten met een luchtzuiverende werking. Misschien heb je al een Areca palm, een Aloe vera, een Montsera, varens of een saseveria in huis staan. Een goed begin.

Lees hier alle artikels en getuigenissen van My Fair Baby

Ook gepost in: Huis & Energie