Een virus kent geen grenzen. Solidariteit gelukkig ook niet

Een virus kent geen grenzen. Solidariteit gelukkig ook niet

Caroline Van Peteghem
geschreven door Caroline Van Peteghemlaatst aangepast op 06/05/2020
Het coronavirus dreigt voor miljoenen mensen wereldwijd de fatale klap te worden in een opeenstapeling van crises. Dat kunnen we niet laten gebeuren. Netwerk Bewust Verbruiken onderschreef een statement van 11.11.11 over duurzame oplossingen gebaseerd op solidariteit.
  • Wat doe je als je ziek wordt in Mali, dat slechts drie beademingsmachines per één miljoen inwoners heeft?
  • In je kot blijven en geregeld je handen wassen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. 3 miljard mensen hebben geen toegang tot schoon water of gezondheidszorg.
  • Miljoenen leven in overvolle sloppenwijken waar social distancing onmogelijk is. In vluchtelingenkampen delen honderden mensen één kraan.
  • Miljoenen verliezen op dit moment hun baan, zeker ook in de informele sector, zonder vangnet om op terug te vallen.
  • ...

We kunnen dit soort globale crises enkel succesvol aan met wereldwijde samenwerking en solidariteit met de meest kwetsbaren. In de strijd tegen dit virus zijn we maar zo sterk als de zwakste schakel. Wereldwijd zetten sterke mensen en straffe organisaties zich in om iedereen te beschermen. Om structureel waardige leef- en werkomstandigheden te garanderen vandaag en morgen. Zij verdienen onze steun.

Lees hier het volledige statement van 11.11.11 / CNCD-11.11.11 ondertekend door bijna 200 organisaties (waaronder Netwerk Bewust Verbruiken)