Energiereuzen zien hun toekomstperspectieven slinken

Energiereuzen zien hun toekomstperspectieven slinken

Frank De Lannoit
geschreven door Frank De Lannoitlaatst aangepast op 21/08/2015
OPINIE * Ze zijn “wanhopig”, spenderen honderdduizenden euro aan marketing en overspoelen ons met kortingen. Ze tasten nog altijd in het duister over de oplossingen waarmee ze “de toekomst te lijf moeten gaan”.

 Ze hebben de afgelopen decennia met miljarden steun op hun gemakje kunnen doorpruttelen, zolang ze geld als water verdienden met hun traditionele prijsmodel, centrale opwekking met gas, kern-en kolencentrales. Iedereen met verstand van energie zag deze crisis aankomen. Zon en windenergie zijn schoon, schaalbaar, degelijk, decentraal. In tegenstelling tot fossiele energie, waarvan de bronnen eerst in lagen diep in de grond worden aangeboord, met veel chemie en energieverbruik opgepompt of losgehakt.
Eenmaal boven de grond wordt het de wereld over gesleept in tankers, trucks of omstreden pijpleidingen soms door politiek instabiele landen en daarna opgeslagen of opgestookt in centrales. Dit om uitstoot en stoom te produceren die elektriciteit opwekken. Het eindproduct wordt vervolgens via verdeelpunten bij iedereen thuis afgeleverd. Dikke kabels, grote centrales, veel energieverlies en -verspilling.
De consument heeft een meterkast, mag energie afnemen maar heeft nauwelijks inzicht in of invloed op de bronnen van zijn stroom. De consument wil nu eigen energie “coproducent”, in elk geval wil hij iets veel slimmer dan dat wat al jaren voorhanden is.
Dankzij een flinke impuls in duurzame energie kan de toekomst frisser, zonniger en helderder worden voor energieproducenten en hun klanten. Er is een ander tijdperk aangebroken, waarin de consument naast de producent aan de knoppen mag zitten en eigen energie gaat opwekken en terug leveren.

Energiereuzen moeten stoppen met de klaagzang en zich transformeren tot het energiemerk dat die superieure dienst aanbiedt. De wereld verandert. Schone, decentraal opgewekte energie is niet het probleem, het is de oplossing. Het ware probleem zit in de energiereuzen die dit niet als oplossing onderkennen.