Gent laat 5000 inwoners smullen op voedselrestenbanket

Gent laat 5000 inwoners smullen op voedselrestenbanket

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 08/09/2014
Op 20 september wordt de Bijlokesite in Gent omgetoverd tot het Niets is Verloren-Festival. Het is het slotmoment van een jaar waarin de Gentenaars heel wat creatieve oplossingen uitwerkten voor voedselverspilling in de stad. Tijdens een groot overschottenbanket serveert men 5000 gratis maaltijden op basis van voedsel dat normaal gezien als afval beschouwd wordt.
Atelier de stad niets gaat verloren
Een wandeling met Chef en Foodie Jason Blanckaert en gids Geert Heyneman, op zoek naar al wat eetbaar is langs de Gentse wegen. Foto: Fred Debrock

Niets is verloren kadert in het project Atelier De Stad, een project van Timelab en KASK in samenwerking met de Stad Gent en Canvas. Met het slotmoment op 20 september betrekken ze alle burgers, organisaties, bedrijven en horeca bij de strijd tegen voedselverspilling.

Programma

Het grote voedseloverschottenbanket
Er worden 5000 maaltijden geserveerd, gemaakt van voedsel dat op een andere dag als afval zou eindigen. Leerlingen van de Hotelschool Gent versnijden de producten; de sociale restaurants De Centrale en Toreke, Flemish Foodie Olly Ceulenaere (Publiek), Le Petit Botanique en chefs van UGent (Het Pand) slaan de handen in elkaar om 5000 maaltijden op tafel te krijgen. Het banket wordt volledig vegetarisch. Donderdag Veggiedag viert dit jaar haar vijfjarig bestaan en dat laat de Stad Gent niet onopgemerkt voorbij gaan.

Inspiratiemarkt
Alle projecten van Atelier de Stad worden nog eens voorgesteld en bezoekers krijgen allerlei tips en tricks over hoe ze thuis restjes kunt verwerken, of iets nieuws op tafel kunnen toveren met overschotjes. Je kan de Gentse ‘overschotdoos-inwording’ uittesten en nog veel meer.

Workshops
Groot en klein kunnen zelf aan de slag in workshops met ronkende namen als Broodpuddingfestival, Sappentrapper, Pittig creatief met restjes, Veggiezooi, Kinderkookkaffee, Discosoep en de Proefkampioen.

Debattenreeks
UGent werkte een debattenreeks uit, waarbij wetenschappers en experts dieper ingaan op het idee 'Niets is verloren'. Hoe gaan we duurzaam om met voedsel? Hoe kunnen de projecten van Atelier de Stad Gent andere steden aanzetten tot duurzaamheid? Hoe ziet de economie van de toekomst er uit? Voor wie het liever kort en bondig houdt, is er Simpel Gezegd: 12 wetenschappers en projectmakers verklaren telkens in zes minuten de kern van hun onderzoek of project.

Breng je eigen bord mee

Het Niets is Verloren-festival wordt een uniek culinair feest, waar iedereen van harte welkom is. Geheel volgens de ‘anti-verspillingsfilosofie’ wordt het een afvalarm evenement.  Breng dus je eigen bord, glas en bestek mee. Of beter nog: heb je thuis nog borden of bestek liggen dat weg mag? Breng het die dag mee en schenk het aan de Kringloopwinkels. Op 20 september mag er niets verloren gaan.

Bekijk het uitgebreide programma op www.atelierdestadgent.be/content/festival-niets-verloren-festival. Wil je graag meehelpen als vrijwilliger? De site vertelt op welke manieren dat kan.