Het composttoilet: een duurzame reflex!

Het composttoilet: een duurzame reflex!

Sandra Roobaert
geschreven door Sandra Roobaertlaatst aangepast op 03/06/2018
Kiezen voor een composttoilet is doorgaans niet één van de eerste stappen die mensen zetten wanneer ze duurzamer willen gaan leven. Over plastic afval, lang douchen of te vaak de auto gebruiken knaagt ons eco-geweten sneller dan over onze toiletgewoonten. Een composttoilet is nochtans zero waste, heeft nauwelijks waterverbruik en is ook nog goed voor de portemonnee!
Zelf je composttoilet maken
Maak zelf je composttoilet!

Kiezen voor een composttoilet is doorgaans niet één van de eerste stappen die mensen zetten wanneer ze duurzamer willen gaan leven. Over plastic afval, lang douchen of te vaak de auto gebruiken knaagt ons eco-geweten sneller dan over onze toiletgewoonten. De doorspoelreflex zit diep. We staan er niet bij stil dat we samen met vele liters drinkwater een waardevolle grondstof wegspoelen. Want dat is wat onze lichaamsproducten potentieel zijn: een grondstof als elke andere. Omgezet tot compost worden ze waardevolle input voor onze tuin. Zero waste, nauwelijks waterverbruik en ook nog goed voor de portemonnee!

En hoe werkt dat dan, zo'n composttoilet?

Het eenvoudigste, maar prima functionerende, composttoilet bestaat uit een meubeltje dat op een gewone WC lijkt met daarin een grote, losstaande plastic emmer. Plas en ontlasting gaan in de emmer, waarna je over je producten een laagje koolstofrijk materiaal uitstrooit, bijvoorbeeld zaagsel, hennep- of vlasvezel. WC-papier mag gewoon mee in het composttoilet. Als de emmer vol is, leeg je hem in de compostbak in je tuin. Je compostbak moet wel voldoende groot zijn: minimum 1 m³.

Zero waste, nauwelijks waterverbruik en ook nog goed voor de portemonnee!

Alles gaat dus bij elkaar in één emmer? Is het niet beter is om urine en ontlasting van elkaar te scheiden?

Sommige composttoiletten zijn er inderdaad op voorzien om urine en ontlasting te scheiden, maar het heeft specifieke voordelen om dat niet te doen. Het stikstofgehalte in urine zorgt er namelijk voor dat de compostering in de compostbak goed op gang komt en snel naar een hoge temperatuur gaat. Het water in de urine zorgt voor een ideale vochtigheidsgraad tijdens de compostering. Niet scheiden werkt dus prima.

Stinkt dat niet, als je niet kan doorspoelen?

Het afdekmateriaal zorgt er enerzijds voor dat je een goede verhouding hebt tussen stikstof – die voor geurtjes zorgt – en koolstof, maar het werkt ook als een biofilter die geur tegenhoudt. Als elke toiletgebruiker erop let om goed af te dekken is er geen probleem, ook niet op hete zomerdagen.

Mag de inhoud van een composttoilet zomaar op de composthoop?

Ja, de inhoud van de toiletemmer(s) mag samen met het keukenafval in de compostbak.

Compost die gemaakt is van menselijke afvalproducten, kan je die achteraf wel op je moestuin uitspreiden?

Zeker! Misschien is het psychologisch even wennen, maar de compost is veilig en schoon en ruikt lekker ‘vers’. Bezorgd over mogelijk achtergebleven ziektekiemen? Die gaan dood wanneer een bepaalde temperatuur voldoende lang in de composthoop aanwezig blijft. Er wordt al snel zo’n  50°C bereikt en dit houdt meestal een dag of twee aan, voldoende om de compost veilig te maken. Met een compost-thermometer kan je de temperatuur makkelijk zelf in de gaten houden.

Kan je ook een composttoilet in huis halen als je in een appartement in de stad woont?

Dat kan, maar de uitdaging is groter om een composteerplek te vinden. Mogelijkheden zijn buurtcomposteren, een volkstuintje en je creativiteit de vrije loop laten...

Mag je de inhoud van composttoilet-emmers meegeven met de gewone afval-ophaling of de gft-ophaling?

Nee, de inhoud van je composttoilet meegeven met de gewone afval- of gft-ophaling is niet toegelaten.

 

Aangetrokken tot het composttoilet maar toch nog vol vragen?
Klaar om er met de nodige begeleiding zelf eentje te bouwen?

Info op de website van Villa VanZelf en via info@villavanzelf.org.