Kan de herbruikbare beker onze festivals verduurzamen?

Kan de herbruikbare beker onze festivals verduurzamen?

Peter D'Herde
geschreven door Peter D'Herdelaatst aangepast op 07/09/2016
Nog niet zo gek lang geleden vond iedereen het normaal om op een modderige wei kniehoog tussen de weggegooide bekers en frietbakjes naar zijn of haar favoriete muziek te luisteren. Gelukkig is er al heel wat veranderd en worden er initiatieven genomen om het afval op festivals te beperken. Denk maar aan de afvaleilanden en eco-teams die her en der opduiken. Afval inzamelen en recyclen is prima, maar afval voorkomen is uiteraard beter. Eén van de dingen die festivals kunnen doen om minder afval te produceren is een herbruikbare beker gebruiken. Maar zorgt die werkelijk voor een meer duurzaam festival?
Herbruikbare bekers op Boomtown in Gent
Herbruikbare bekers op Boomtown in Gent

Wie na Pukkelpop of Rock Werchter de foto's ziet van de gigantische berg afval op de festivalwei of de achtergelaten spullen op de camping weet: het afval dat we als bezoeker elk jaar opnieuw achterlaten op onze festivals vormt een groot probleem en bezorgt zowel de festivalorganisator, het lokale bestuur als de hele samenleving een serieuze financiële en ecologische kater. Kan het echt niet anders? Velen hebben al geprobeerd om anderen een geweten te schoppen en het is inderdaad een opdracht voor iedereen om het in de toekomst anders en beter te doen. Maar wat kan je dan doen? Wonderoplossingen bestaan er jammer genoeg niet. Het meest duurzame festival is immers nog steeds dat festival dat niet georganiseerd wordt. Maar misschien is de herbruikbare beker de sleutel van een totaaloplossing?

Soorten bekers
Even voor de duidelijkheid: er bestaan momenteel verschillende soorten drinkbekers die gebruikt worden op festivals en evenementen.

  • PC-beker: herbruikbare beker op basis van fossiele grondstoffen (= oliederivaten), meestal PolyCarbonaat
  • PP-beker: plastic wegwerpbeker op basis van fossiele grondstoffen (= oliederivaten), meestal PolyPropyleen
  • PLA-beker: wegwerpbeker in bioplastic op basis van hernieuwbare grondstoffen (= plantaardige grondstoffen), meestal PolyLacticAcid
  • Kartonnen beker: kartonnen wegwerpbeker, voornamelijk op basis van hernieuwbare grondstoffen, meestal karton met een PolyEthyleencoating

Kies je dan voor PC, PLA of PP? Of heb je geen idee?
In opdracht van de OVAM werd een eco-efficiëntie analyse van deze 4 types bekers (herbruikbare PC-beker, PP-beker, gecoate kartonnen beker en PLA-beker) op evenementen uitgevoerd. Hieruit blijkt dat op kleine evenementen herbruikbare PC-bekers merkelijk beter scoren op milieuvlak dan de 3 types wegwerpbekers. Anderzijds zijn ze duurder in aankoop dan de éénmalige alternatieven. Het gebruik van herbruikbare bekers op kleinere evenementen wordt dan ook aangemoedigd door de OVAM (o.a. via subsidies). Op grotere evenementen hebben de 4 types bekers een meer vergelijkbare milieu-impact, al is om verschillende redenen toch het gebruik van herbruikbare bekers te verkiezen.

Hoera dus voor de herbruikbare beker. Ja, maar …
De herbruikbare beker die we momenteel op het Boomtownfestival in Gent gebruiken is een PolyCarbonaat of PC-beker, die quasi eindeloos opnieuw gebruikt kan worden. En als de beker toch ooit end-of-life is, kan hij 100% gerecycleerd worden. Door zijn opvallende verschijning heeft hij bovendien een sterk sensibiliserend effect op de gebruiker. Geen enkele bezoeker van een evenement die er aan denkt om deze coole beker op de grond te gooien. De beker heeft tenslotte ook nog eens een hoog fun-gehalte doordat hij perfect stapelbaar is. Geen gedoe meer met kartonnen draagplateaus. Met deze beker draag je moeiteloos 10 pinten in 1 hand!

Maar er is dus een duidelijke ‘maar’! Deze beker is immers nog steeds gemaakt van plastic. En plastic wordt gemaakt van petroleum, een eindige fossiele brandstof. We weten allemaal dat de olievoorraden op aarde in een razend tempo uitgeput raken. Een alternatief daarvoor zijn dan ook de PLA-bekers. Die zijn immers gemaakt op basis van bioplastics. Groot nadeel van deze PLA-beker is echter dat het een wegwerpproduct is. Elk nieuw drankje moet in een nieuwe beker. De PLA-beker kan weliswaar ingezameld en gerecycleerd worden, maar dat is een complex proces en we kunnen ons bovendien moeilijk verzoenen met het ‘wegwerp’-idee.

Maar wat is dan de beste oplossing?
De OVAM schuift zelf volgende rangorde naar voren als het gaat over drankbekers:

1. Glas
2. Herbruikbare PLA-beker
3. Herbruikbare PC-beker
4. Wegwerp PLA-beker
5. Wegwerp PP-beker

De nummer 2 in het lijstje, de herbruikbare PLA-beker, is momenteel nog niet op de markt. Maar er lopen enkele veelbelovende experimenten, dus binnen afzienbare tijd zou deze herbruikbare PLA-beker een feit moeten zijn. Die zou op termijn een natuurlijk alternatief kunnen worden voor de fossiele PC-beker. Voor kleinschalige evenementen is er tenslotte ook nog steeds de mogelijkheid om glas te gebruiken, al zijn daar natuurlijk ook veiligheidsrisico’s aan verbonden en verbieden sommige besturen om die reden het gebruik ervan op evenementen. En heb je die stapel leeggoed al eens bekeken die er na jouw evenement blijft staan? Ook het transport van al dat glas heeft een grote ecologische impact. Het laatste woord over de bekers is dus duidelijk nog niet gezegd, maar wij van Boomtown blijven het op de voet volgen.

Hoe het ook kan: De BoomBar serveert duurzame drankjes in duurzame bekers
De BoomBar helpt om afval op jouw festival of evenement te voorkomen en zo de ecologische voetafdruk te verkleinen. Dat komt natuurlijk omdat we er radicaal voor kiezen om afval te voorkomen. In de BoomBar zijn (bijna) alle dranken op tap. Het bier uiteraard, maar ook het water komt via de plaatselijke waterleiding uit onze tap gestroomd, al dan niet met bubbels. En zelfs de frisdrank maken we ter plekke met natuurlijke siroop en leidingwater. Al deze dranken tappen we bovendien in herbruikbare bekers. Voor de dranken die we niet kunnen tappen gebruiken we glazen flessen die we uitschenken in onze herbruikbare bekers. Dus geen wegwerpbekers of PET-flesjes in de BoomBar. Wegwerpverpakkingen komen er gewoonweg niet in en daardoor vermijden we heel wat afval. Meer info op www.boombar.be.

Over de auteur: Peter D'Herde werkt mee aan het duurzaamheidsbeleid van het Boomtown-festival in Gent en is mede-initiatiefnemer van het project BoomBar. Dit artikel verscheen eerder op www.boombar.be.

Bron: www.ovam.be 

 

Ook gepost in: Voeding