Klimaatverandering… Opnieuw in de mode?

Klimaatverandering… Opnieuw in de mode?

Jonathan Janssens
geschreven door Jonathan Janssenslaatst aangepast op 06/06/2017
Trump zou ons niet meer mogen verrassen, en toch… Er zijn een aantal bedreigingen voor het leven op onze planeet op dit moment. Klimaatverandering is daar zonder twijfel één van de belangrijkste van. Dat de Amerikaans president daar geen geloof aan hecht, is te betreuren. ‘Waarom een artikel van Gent Fair Trade over klimaatverandering?’ hoor ik je denken. Eerlijke handel heeft toch geen invloed op het milieu. Of toch?
Donald Trump in Reno, by Darron Birgenheier ©

Het is waar dat de Fair Trade-labels vertrekken vanuit sociale standaarden, maar de Fair Trade-beweging stond niet stil in de laatste decennia. Neem bijvoorbeeld Fair Fashion. De mode-industrie heeft een enorme impact op het milieu. Het heeft een invloed op water, bodem, lucht, en zelfs op de voeding die we eten. En dan spreek ik nog niet over de chemicaliën waaraan je nu via je huid wordt blootgesteld.

Klimaatverandering is het gevolg van net die impact die wij hebben op het milieu, aan alle kanten van de wereld tegelijk. Door onverantwoord om te gaan met grondstoffen, door transport, door energiegebruik. Door consumptie zonder grenzen.

Wij kunnen onszelf en onze omgeving informeren. We kunnen bewust aankopen, en zo de juiste ondernemers ondersteunen.

Plant-aardige stoffen?

Enkele weken geleden publiceerde Gent Fair Trade een studie van Evelien Bossuyt over de impact die kleding kan hebben. Ze bestudeerde de labels die er bestaan en lichtte de verschillende stappen van het productieproces van kleding toe.

Als je deze studie doorneemt, zie je meteen veel risico’s voor mens en milieu. Textiel wordt meestal gemaakt van natuurlijke grondstoffen. De planten die hiervoor gekweekt worden, verbruiken gigantische hoeveelheden water, en worden besproeid met enorme hoeveelheden pesticiden. Kijk zeker eens naar het pesticidegebruik van katoenplantages. 10 procent (!) van alle pesticiden ter wereld wordt gesproeid op katoenplantages, terwijl die maar 2,5% van de landbouwgrond uitmaken. Deze gifstoffen vloeien daarna door naar rivieren en meren. Dat heeft invloed op alle planten, dieren én mensen in de omgeving van deze plantages.

In verschillende stappen van het productieproces van de verschillende textielsoorten, wordt er gebruik gemaakt van grote hoeveelheden water en/of energie, en zeer vaak van giftige stoffen. Denk maar aan het verven van textiel of het looien van leer.

Klimaatverandering in de mode

De mode-industrie heeft een zeer grote impact op het klimaat. Niet alleen zorgt de textielsector voor ontbossing, verdroging, vervuiling… het is ook een sector met een enorme afvalproductie. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop we met kleding omgaan. Kleding is een wegwerpproduct geworden. We kopen nieuwe kleren voor één feestje, en negeren zo het grondstoffengebruik, de milieu-impact en de weg die deze kleding heeft moeten afleggen om tot bij ons te geraken. Consumptie zonder grenzen dus. Dit eindigt met grote afvalhopen.

Maar het kan anders

Tegen al het pessimisme in, gelooft Gent Fair Trade dat we wél de macht hebben om hier verandering in te brengen. Eva Kruse, CEO van de Global Fashion Agenda verwoordde het mooi: “Wat wij denken, vertellen, consumeren heeft een impact op de wereld. Laten we die macht gebruiken.”

We moeten onze impact op de wereld niet beperken tot de keuze die we maken in een stemhokje. We miskennen het gevaar dat Trump inhoudt voor deze planeet niet, maar we mogen ons eigen kunnen evenmin onderschatten. Wij kunnen onszelf en onze omgeving informeren. We kunnen bewust aankopen, en zo de juiste ondernemers ondersteunen. Niet enkel minder, maar ook gewoon degelijke spullen kopen, en die spullen nadien repareren, hergebruiken en recycleren.

Dat is voor Gent Fair Trade bewust consumeren, en daar is eerlijke handel een belangrijk onderdeel van.

En voor zij die eraan twijfelen dat het tegelijk ethisch, ecologisch én modebewust kan, neem eens een kijkje in de Inspiratiegids voor Modebewuste Alternatieven van Gent Fair Trade.