Met dit duurzaam beddengoed slaap je (h)eerlijk

Met dit duurzaam beddengoed slaap je (h)eerlijk

Erica Mechelmans
geschreven door Erica Mechelmanslaatst aangepast op 18/01/2016
Een goede nachtrust is erg belangrijk, aangezien we gemiddeld één derde van onze dag slapen. Zalig indommelen onder zachte lakens en warme dekens ... we dromen er allemaal van. Wil jij ook slapen met een gerust geweten? Lees dan hier alles over duurzaam beddengoed.
Bron: Flickr - Creative Commons – Public License

 

Lakens, kussenslopen, spreien en dekbedovertrekken

Beddengoed bestaat meestal uit katoen. Voor de productie van regulier katoen worden enorm veel pesticiden, herbiciden en kunstmeststoffen gebruikt. Al deze chemische stoffen vervuilen en vergiftigen de bodem en de lucht. Tegenwoordig bestaat er beddengoed van biologisch katoen: geteeld zonder pesticiden of herbiciden en zonder kunstmeststoffen. Baden in luxe en slapen op zijde? Ook zijde kan biologisch geteeld worden, net als vlas. Wilde zijde is diervriendelijk omdat de cocon slechts wordt gebruikt nadat de vlinder is uitgevlogen. Milieuvriendelijke zijde wordt afgewerkt met verfstoffen die veel minder belastend zijn voor mens en milieu (zware metalen, etc.). Een recent pareltje op gebied van ecologisch slapen is beddengoed gemaakt van bamboe. Bamboe heeft geen extra water nodig voor de teelt en wordt 100% biologisch afgebroken.

Kussens zijn gevuld met natuurlijk of met synthetisch materiaal. Natuurlijke materiaal zijn beter voor het milieu én je gezondheid, en hebben het voordeel dat ze zeer vochtregulerend zijn.

EKO-keurmerk en GOTS-label

Laat je leiden door de keurmerken in je zoektocht naar duurzaam katoen, zijde, wol of vlas. Het EKO-keurmerk voor Sustainable Textile en het Global Organic Textile Standard Label (GOTS) zijn keurmerken die een biologische teelt van natuurvezels garanderen. Kleding en textiel met het GOTS-label of EKO-keurmerk moeten voor minstens een bepaald percentage uit biologische vezels bestaan. Het EKO-keurmerk stelt ook eisen aan de verwerking van de natuurvezel tot stof. Beide keurmerken stellen daarnaast eisen aan de sociale- en arbeidsomstandigheden. Meer info over deze  labels lees je op labelinfo.

Ökotex-1000 en Fair Trade

Ontdek je het Ökotex Standard 1000 keurmerk op je beddengoed? Ökotex standard 1000 is geen milieukeurmerk, maar een keurmerk dat garanties geeft op het gebied van gezondheid. Vanwege die invalshoek stelt Ökotex wel eisen op gebied van milieuschadelijke stoffen, zoals zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Het Fair Trade Label geeft aan dat je beddengoed een product is van eerlijke handel. Het label garandeert goede arbeidsomstandigheden en een beperkte impact op het leefmilieu. Het label biedt tot slot een (financiële) meerwaarde aan de producent en zijn gemeenschap. 

 

Kussens

Kussens zijn gevuld met natuurlijk materiaal (veren, dons, wol, zijde, speltkaf, boekweit, katoen, natuurlatex) of met synthetisch materiaal (chemische latex, polyester, polyether). Kies voor een natuurlijk materiaal: dat is beter voor het milieu én je gezondheid. Natuurlijke materialen hebben het voordeel dat ze zeer vochtregulerend zijn.

Kapok

Voor de teelt van traditioneel katoen worden vaak veel pesticiden en herbiciden gebruikt (zie boven). Natuurlijke materialen die geteeld worden zonder chemicaliën belasten het milieu een stuk minder. Kapok, een variant van katoen, is daar een voorbeeld van. Kapok is een zijdezachte, luchtige stof afkomstig van de noten van de tropische kapokboom.  De kapokbomen groeien zonder toevoeging van mest in het wild en leveren ieder jaar een oogst van noten met daarin de kapokvezels. De kapokvezels worden verwerkt tot vulling voor kussens. Niet alleen de pluizen van de noot worden gebruikt, de overige bestanddelen worden vrijwel volledig verwerkt, onder meer voor de productie van soda. Er is dus nauwelijks afval.

Boekweit of spelt

Een graantje meepikken tijdens het slapen doe je met een kussen van boekweit of spelt. Boekweitkaf en speltkaf zijn de buitenste laagjes van respectievelijk de graansoort boekweit en spelt. Het principe is simpel: graantjes in een zakje van (biologisch) katoen en je hebt een kussen. Een kussen dat daarenboven zuiver en natuurlijk is én bekend staat om zijn heilzame werking. De handige Harry’s kunnen ook zelf een kussen maken: tweedehandstextiel als kussensloop en een vulling van granen (bv. rogge) of kersenpitten.

Een kussen van veren, dons of wol

Wil je slapen op een kussen van veren, dons of wol, dan is een diervriendelijke productie belangrijk.  Bij ‘schone ‘wol wordt regekening gehouden met het welzijn van de dieren. De schapen hebben genoeg ruimte om te grazen, krijgen natuurlijk voedsel en worden met de hand geschoren. De schapen, noch de gewonnen wol, worden bewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen. Wol met het Demeter-keurmerk is afkomstig van biologische landbouw en is pesticide-vrij. Het EKO- en GOTS-label en het Duitse Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft’(IVN) kan je tevens gebruiken als richtlijn voor biologische wol. Een kussen van eendendons is lekker zacht. Let er echter op dat het dons niet van levende eenden afkomstig is. Yumeko biedt kussens aan van diervriendelijke wol of dons.

 

Dekens, dekbedden en donsdekens

Dons

Donsdekens zijn lekker knus. Gezellig voor de mens maar minder aangenaam voor de dieren die ons hun dons en veren leveren. Eenden en ganzen worden immers vaak levend geplukt.  Pluimen doet de dieren pijn en veroorzaakt stress. Tot op de slagpennen na worden ze helemaal kaalgeplukt, waardoor ze van hun natuurlijke bescherming worden beroofd. In West-Europa worden ganzen en eenden pas geplukt na hun dood. Het is niet altijd makkelijk te bepalen van waar de dons van jouw donsdeken afkomstig is. Wees dus voorzichtig bij de aankop van een donsdeken. Yumeko heeft naast kussens ook diervriendelijke donsdekens in de aanbieding. Een donsdeken is geschikt voor alle seizoenen en gaat lang mee. Je hoeft dus niet al te veel donsdekens te verslijten in je leven.

Exotisch beddengoed

Zoek je iets exotischer? Dekbedden worden tegenwoordig ook gevuld met kamelenhaar. De vacht van kamelen is namelijk afgestemd op de koude woestijnnachten en dus isolerend als het koud is maar luchtig als het warm is. De kamelen worden niet geschoren. De uitgevallen haren worden  ingezameld van de bosjes, struiken en bomen langs de paden die door de kamelen worden gebruikt.

Texeler Organic

Een alternatief voor een donsdeken is een dekbed van biologisch katoen én wol. Texeler Organic – het eerste dekbed met een Natuurlijk Slapen-ecolabel – is daar een mooi voorbeeld van. Het is 100% vervaardigd uit biologische grondstoffen en GOTS-gecertificeerd katoen. Verder is de schapenwol enkel met natuurlijke producten gewassen. Als de zomer er aankomt, kan je jouw wollen exemplaar inruilen tegen één van wildzijde: lekker licht en luchtig.

Dekens en dekbedden

Dekens hebben een wat ouderwets imago. Maar met een deken van biologisch wol of katoen -gecertificieerd met het EKO- of GOTS label- ben je weer helemaal hip. Vermijd alleszins dekens en dekbedden van syntetische stoffen. Ze zijn immers gemaakt van niet-herbruikbare grondstoffen. Synthetische dekbedden doen daarenboven transpireren en laden elektrostatisch op. Helemaal te vermijden zijn elektrische dekens gezien hun hoog energieverbruik.

 

Tips

  • Sla je deken of donsdeken open als je opstaat. Zo vermijd je dat transpiratievocht te lang tussen je dekbed en matras blijft hangen.
  • Kies zo veel mogelijk voor kussens, lakens, dekbedden uit natuurlijke vezels.
  • De misleidende term 'natuurtextiel' betekent enkel dat het om natuurlijke grondstoffen gaat, bijvoorbeeld zuiver katoen. Dit heeft verder niets te maken met biologisch geteeld katoen. De stoffen die de naam 'natuurtextiel' dragen zijn vaak afkomstig uit lageloonlanden waar uitbuiting en zelfs kinderarbeid gangbaar zijn. Met ecologische voorschriften voor het verven of ieder ander onderdeel van de veredeling wordt al evenmin rekening gehouden. Controleer dus of natuurtextiel wel echt bio is.

 

Meer informatie en verkooppunten

  • Lees hier meer over beddengoed van bamboe
  • Voor adressen van gespecialiseerde meubelwinkels: VIBE (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch wonen en bouwen), Ecoplan en MeMO  (Mens en Milieuvriendelijk Ondernemen)
  • Vind beddengoed op GreenBazaar.be
  • Bij Groothandel Ecolena kan je terecht voor de verdeling van textiel met EKO keurmerk en adressen waar je biotextiel kunt kopen.
  • Meer info over Fair Trade op Fairtradebelgium.be
  • Voor info over keurmerken kan je terecht op www.labelinfo.be
  • Meer info over Texeler Organic vind je op www.texeler.nl
  • Diervriendelijke donsdekens vind je op www.yumeko.nl
  • Lees meer over duurzaam beddengoed op www.milieuadvies.nl

 

Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle