Moestuinseizoen stilaan van start

Moestuinseizoen stilaan van start

Velt
geschreven door Veltlaatst aangepast op 12/03/2015
Tot nu toe kon je binnen in huis al één en ander zaaien en buiten wat snoeiwerk doen, maar met dit zonnige weer wil menig tuinier de handen in de aarde steken. Wat je nu al kan doen? De handige tuinkalenders van Velt brengen raad.
(C) Foto: Stefan Jacobs
(C) Foto: Stefan Jacobs

Op dit moment kan je al starten met de voorbereidingen voor een goed moestuinjaar. Zo kan je de winterbedekking van de plantenbedden halen, zodat de aarde kan opwarmen.

Wanneer begin je in de tuin?

Elk jaar noteert Velt begin maart een eerste piek in tuinvragen die binnenkomen via e-mail of telefoon. Ook in onze Facebook-groep wakkert de activiteit aan en vuren leden vragen op elkaar af over diverse onderwerpen rond moestuinieren. “Vaak moeten we mensen toch vragen nog wat geduld uit te oefenen alvorens in de tuin te beginnen”, zegt Velt-moestuinmedewerker Frank Petit-Jean. “Op dit moment kan je wel al starten met de voorbereidingen voor een goed moestuinjaar. Zo kan je de winterbedekking van de plantenbedden al halen, zodat de aarde kan opwarmen. Belangrijk is om in gedachte te houden is dat je op lichte zandgrond al sneller kan beginnen dan op een zware, natte kleigrond. Waar de grond voldoende droog en opgewarmd is, kan je al erwten of tuinbonen zaaien.”

Tuinkalender(s) bij de hand

Handige instrumenten bij het moestuinen zijn de twee tuinkalenders van Velt. De ene volgt de dagen van het jaar, de andere kijkt naar de ontwikkeling van de natuur. “Door te kijken naar wilde planten kan je inschatten wat je buiten kan planten of zaaien. In jaren dat de seizoenen overhoop liggen helpt dat. Als sleutelbloemen bijvoorbeeld bloeien, dan kan je de eerste sla in open lucht planten en dat is normaal gezien pas in april.”