OIVO definitief opgedoekt

OIVO definitief opgedoekt

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 20/03/2015
Netwerk Bewust Verbruiken ontstond in 1998 in de schoot van OIVO, het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties. Deze week werd OIVO failliet verklaard. De subsidie voor het onderzoekscentrum werd geschrapt.
My name's axel- Flickr -CC BY-NC-SA 2.0

Netwerk Bewust Verbruiken ontstaan uit OIVO

Reeds in 1998 zaten enkele verenigingen (met name MeMO en OIVO) rond de tafel om te bekijken hoe er een nauwere netwerking kon zijn tussen verschillende ngo’s, die van ver of dichtbij actief waren rond ‘bewust’ verbruiken. Er kwamen informele gedachtewisselingen over wat de missie en bijdrage van dat ngo-netwerk zou kunnen zijn. Dat leidde tot de geboorte van feitelijk samenwerkingsverband, dat de naam Netwerk Bewust Verbruiken meekreeg.

De concrete invulling van het concept bewust verbruiken kreeg verder gestalte in december ’98, tijdens een colloquium dat OIVO organiseerde met verschillende NBV-leden. In april 2000 werd het Netwerk Bewust Verbruiken een onafhankelijke vzw. De maanden nadien groeide het uit tot een groep van +/- 25 lidorganisaties. OIVO bleef tot nu lid van het Netwerk Bewust Verbruiken. 

Consumentenbescherming?

De leden van het OIVO zelf, waaronder de Gezinsbond, de vakbonden en de consumentenorganisatie Test-Aankoop, vinden het wegvallen van subsidies onbegrijpelijk. Ze vrezen dat de Belgische consument minder beschermd zal worden.