Ontrommelen 2.0

Ik wil geloven in een wereld waar we terug de juiste waarde hechten aan onze spullen. Spullen die we zorgzaam uitkiezen en koesteren, die we met liefde behandelen, repareren en delen. Maar voor het zover is, moet ik zelf op spullendieet. Hoog tijd voor een stand van zaken, een half jaar na mijn eerste ontrommel-poging.
Opgeruimd van Marie Kondo (CC BY NC Barbara Janssens)

Een klein beetje opruimen betekent een heel leven opruimen.

Na mijn  40 dagen ontrommelen  uitdaging tijdens de vastenperiode, deed ik gestaag verder. Ik blijf met regelmatig spullen in bakken en zakken steken met als ultieme doel aan mijn rustige leven te kunnen beginnen. Een leven met leegte en ruimte in huis en hoofd. Maar eerlijk gezegd ben ik niet veel opgeschoten.

Tekenend en pijnlijk

Ik kon dus gerust wat hulp gebruiken. Niet lang na de eerste kuur  kocht ik het boek Opgeruimd van opruimgoeroe Marie Kondo. Het boek dat in het Engels iets magischer klinkt als ‘The life-changing magic of tidying up’ is wereldwijd meer dan 2 miljoen keer verkocht. En ja, ik kocht het, mijn eigen  regel van 4 aan de laars lappend. Ik hield mezelf voor dat ik - eenmaal de fase bereikt van een ordelijke en perfect gestructureerde boekenkast - het boekje met plezier zal uitlenen of doorgeven. Tot gisteren dus. Toen ik het ter hand wou nemen voor het schrijven van dit artikel, vond ik het nergens. Ik was het kwijt. Mijn opruim-handboek lag ergens verloren. Ironischer kon niet.

Tijd voor ontrommelen 2.0

De belangrijkste les die ik ondertussen leerde, vat Marie Kondo zelf ook samen “Een klein beetje opruimen betekent een heel leven opruimen”. Het heeft inderdaad weg van dweilen met de kraan open. 40 dagen doen over 81 spullen is niet echt motiverend. Ondertussen is er een veelvoud van spullen weg, maar blijf ik leven in een huis met simpelweg teveel rommel.

Zo werkt de KonMari methode

  • Marie Kondo gaat voor perfectie. Geen halfbakken werk. Ruim in 1 keer op en doe het grondig.
  • Ruim niet per kamer op, maar per categorie.
  • Alle spullen in je huis moeten de ruimte hebben én een vaste plek krijgen.
  • Focus niet op wat je gaat wegdoen maar op wat je wil houden
  • Hou alleen dat bij waar je een blij gevoel van krijgt (‘does it spark joy?’)

Dit klinkt een pak uitdagender dan mijn 40 dagen-dieet. Ik neem me dus voor om mezelf opnieuw 6 maanden te geven. Perfectie en ik zijn nooit de beste vrienden geweest. Afscheid nemen van spullen blijf ik moeilijk vinden. En ik betwijfel of ik blij gevoel kan onderscheiden van een al bijna geboren weemoed bij het onderhanden nemen van herinneringen.

Maar Marie Kondo belooft een drastische verandering van mijn leven indien ik me enkel nog omring met spullen waar ik blij van word. Haar methode voorkomt Burn-outs en kan relaties redden. En ik geloof dat we alvast de wereld een beetje kunnen redden als we zorgzaam omgaan met spullen en materiaal. Hopelijk schrijf ik dus tegen Pasen 2016 een nieuw artikel waarin ik de wereld kan bekijken vanuit mijn perfect geplaatste én lege zetel, omringd met mijn geliefde en uitverkoren spullen maar vooral met een goed glas wijn en goed gezelschap.

Zelf gemotiveerd om te ruilen en delen? Doe dan van 1 tot 30 november mee met 30 dagen dingen delen

Ook gepost in: Simplify Life