Vakantie op een vierkante kilometer

Vakantie op een vierkante kilometer

placeholder
geschreven door Paul Nieslaatst aangepast op 03/11/2016
Vakantie! Enkele weken of zelfs maanden om de riem eraf te gooien en onze batterijen terug op te laden. Maar moet dat op 1000 kilometer van huis en tegen een prijs die je dwingt om een goede vakantie te hebben? Terwijl je dicht bij huis alle troeven in handen hebt voor een zalig onbezorgde vakantie? Daarom: enkele tips voor een gezellige staycation.
staycation
Een pleintje in de buurt? Palm het in voor een voetbal- of volleybaltornooi, een grote zandbak of organiseer een buurtbarbecue.

Beperkt het contact met je buren zich door het jaar, wanneer je het druk-druk-druk hebt, ook tot een opgestoken hand vanuit de auto als je wegrijdt of thuiskomt? Dan is de zomer dé periode om de banden aan te halen, met een (veggie) buurtbarbecue of een volleybaltornooi.

“Het zuiden van Frankrijk, net zoals vorig jaar”, “de Spaanse kust”, “de westkust van de VS”: als je aan anderen vraagt wat hun zomerbestemming is, klinken die al of niet exotisch, maar één ding hebben ze gemeen, ze bevinden zich buiten België. Dit terwijl al lang bewezen is dat je voor goed weer al lang niet meer naar de Provence moet. Heel wat mensen begrijpen dit intussen en kiezen bewust voor een “staycation”. Maar hoe maak je die nog leuker, zonder dat je elke dag een dierenpark moet bezoeken? Hoe kan het eenvoudiger, bewuster en duurzamer?

Tip 1: Camping De neige nof

Heb je kinderen? Dan is er niets leuker dan gaan kamperen. En waarom zou je dit niet in je achtertuin doen? Want laat ons eerlijk zijn, hoe vaak heb je tijdens het jaar écht tijd om daarvan te genieten. Zet een tentje op, enkele klapstoelen ervoor et voilà! Wakker worden doe je met de zon en het gefluit van de vogels (en zonder luidruchtig ontwakende noorderburen). Voor een douche ga je gewoon het huis in, je kan zelfs in je eigen keuken koken en al dat lekkers op de “camping” verorberen. Al koken “echte” kampeerders natuurlijk op een gaspitje, om de ervaring compleet te maken.

Tip 2: Dolle pret in de speeltuin of het bos

Voor kleine kinderen moeten het niet altijd pretparken zijn. De speeltuin in de buurt is vaak een garantie op uren klauter-, glij- en kruipplezier. En als je ook nog je picknickdeken en wat lekkers meeneemt, ben je een namiddag zoet. Zo’n deken kan je natuurlijk zelf maken met wat overschotjes van doeken, lakens en oude kleertjes. Wordt het iets te warm? Dan kan je, zoals iedereen, in de file gaan staan om op een overvol strand te gaan liggen, of je kan gaan wandelen in een bos dat (hopelijk) in de buurt ligt. Onder de bomen is het vaak aangenaam koel en bij kinderen is het gegarandeerd een succes!

Tip 3: Organiseer een feestje met de buren

Beperkt het contact met je buren zich door het jaar, wanneer je het druk-druk-druk hebt, ook tot een opgestoken hand vanuit de auto als je wegrijdt of thuiskomt? Dan is de zomer dé periode om de banden aan te halen. Organiseer een (veggie) buurtbarbecue en voor je het weet zit je tot een stuk in de nacht te babbelen met de buur die voorheen amper goeiendag zei. De mogelijkheden in je buurt zijn trouwens onuitputtelijk. Is er een groot plein of grasveld, organiseer dan een voetbal- of volleybaltornooi. Laat desnoods een vrachtwagen zand aanrukken voor beachvolley of een grote zandbak voor de kleinsten. En als verschillende mensen iets te eten meebrengen, creëer je in no time je eigen "food festival" (zonder de trucks). Dan moet je daarvoor niet naar een grootstad rijden.

Tip 4: Speel leentje-buur

Ga je toch op vakantie? Dan heb je vast allerlei dingen nodig die, na twee weken gebruik, opnieuw op zolder zouden belanden. Kijk daarom eerst op Peerby.com of er niemand in je buurt is van wie je een extra klapstoel, een luchtmatras of een gaspitje kan lenen. Is de vakantie dé periode om te lezen? Koop dan niet meteen een stapel boeken. Je vrienden hebben vast een aantal aanraders die toch maar stof staan te vergaren in hun kast, je kan naar de bib gaan of misschien is er wel een minibieb in je buurt waar iemand een pareltje heeft achtergelaten. Ook een reisgids van je bestemming circuleert vast wel ergens in je kennissenkring. Waarvoor dienen anders die vierhonderd vrienden op Facebook?

Lees hier ons volledige duurzame-vakantie-dossier, met meer tips en inspiratie voor een plezante vakantie