Vlaanderens eerste circulaire webshop heet Loopedgoods.be

Vlaanderens eerste circulaire webshop heet Loopedgoods.be

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 16/10/2020
Lokale, duurzame en gerecycleerde producten verzameld op één handig webplatform.

Duurzaam online shoppen wordt makkelijker, want voortaan verzamelt Loopedgoods.be circulaire producten van lokale starters, designers en kleine organisaties uit ons land. Dat gaat van een lamp gemaakt met gipsafval uit de bouwindustrie, een kinderstoeltje van gerecycleerd plastic speelgoed of bier gemaakt uit oud brood… Alle producten op LoopedGoods.be hebben één ding gemeen: ze gebruiken afval als grondstof. 

Je leert creatieve Vlaamse makers kennen

LoopedGoods.be zet niet alleen de producten in een online uitstalraam, maar vertelt ook het verhaal achter de makers. Zo ontdek je er de ideeën achter Studio AMA, dat modieuze kleding maakt uit matrassencovers en badstof. Je leert KSTMIZED kennen, dat hetzelfde doet met overschotten van designerstoffen. Je ontdekt de vazen en schalen uit papierafval van This is Waste en het bier gebrouwen op basis van oud brood van De Wilde Brouwers.

Initiatiefnemer Jona Mukabalisa: “Met LoopedGoods.be willen we een podium geven aan de talloze gepassioneerde Vlaamse ondernemers die werk maken van de circulaire economie.”

Omdat duurzame ideeën betere kansen verdienen

LoopedGoods heeft als "circulaire marktplaats" de ambitie om producten beter zichtbaar te maken, zodat ze sneller hun weg vinden naar de markt. 

Jona Mukabalisa: “Een circulaire economie zonder afval is de toekomst. Vele creatieve jonge starters gaan hier al actief mee aan de slag, maar kunnen zich vaak moeilijk manifesteren in een markt die gedomineerd wordt door grote spelers als bol.com en Coolblue. De harde cijfers tonen dat 50% van de startende webshops in België jammer genoeg faalt. Met LoopedGoods.be willen we de meest waardevolle ideeën betere kansen en méér slagkracht geven.”

Het platform LoopedGoods.be is het resultaat van het project Waste_full dat nieuwe kansen onderzocht voor de circulaire maak-economie in Vlaanderen. De trekker van dat project is Mic Mac Minuscule (hippe, tweedehands geboortelijsten). Netwerk Bewust Verbruiken stapte enthousiast mee in het project, net als circulair designer Kabinet O en maatwerkplaats Kunnig. Vlaanderen Circulair subsidieerde het project. Mic Mac Minuscule dankt ook accelerator Start it @KBC voor de ondersteuning. 

Met de LoopedGoods webshop hopen de projectpartners een groeiend bewustzijn te creëren rond de waarde van grondstoffen. Door te tonen welke mooie producten er gemaakt kunnen worden uit restmateriaal, helpen ze de drempel naar circulair verbruik of gebruik te verlagen.

Samenwerken met Nederland om achterstand in Vlaanderen in te halen

De webshop LoopedGoods.be is een samenwerking met het Nederlandse LoopedGoods-platform. Dat wist in 5 jaar 500 producten van 80 circulaire makers uit Nederland te verzamelen. 

Vandaag doet Vlaanderen een inhaalmanoeuvre met een Belgische versie: LoopedGoods.be. Door niet van nul te beginnen, maar samen te werken met een bestaand Nederlands platform, kan LoopedGoods lokale makers van meet af aan voldoende schaal en slagkracht bieden.

Circulaire buitenkansjes

Tot 12 november 2020 zullen de circulaire shoppers "van het eerste uur" op LoopedGoods.be kortingen krijgen. 

 

Meer informatie: hier vind je onze projectfiche van Waste_Full 
Foto's: (bovenaan) Studio AMA, (onderaan) ecoBirdy