Projecten

Netwerk Bewust Verbruiken organiseert verschillende thematische campagnes, projecten, standenwerking en vormingen. Daarmee richten we ons voornamelijk naar volwassen consumenten. Op deze pagina vind je de lijst met lopende projecten.
Projecten Netwerk bewust Verbruiken
Repair Café, foto Elisabeth Verwaest

Repair Café

Repair Cafés zijn gratis bijeenkomsten waarop buurtgenoten elkaar op vrijwillige basis helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen. Dit gaat van kleding tot elektrische apparaten, meubels, fietsen en computers. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met de (vrijwillige) deskundigen, zoals elektriciens, naaisters, timmerlieden,… aan de slag. Netwerk Bewust Verbruiken ondersteunt lokale groepen bij de opstart van Repair Café, door onder andere gratis advies op maat en een uitgebreid infopakket aan te bieden. Verder speelt Netwerk Bewust Verbruiken een verbindende rol door een netwerk van actieve Repair Cafés uit te bouwen en de informatie hierover samen te brengen op de bijhorende website.

 • Partners in het project: LETS Vlaanderen, Transitie Vlaanderen, KOMOSIE en Repair Together
 • Looptijd: oktober 2013 tot september 2015
 • Fondsenverstrekkers: Vlaamse Overheid (Departement Leefmilieu, Natuur en Energie) en Koning Boudewijnstichting
 • www.repaircafe.be
 • www.facebook.com/RepairCafeVlaanderen
   

Gedeeld:Door

Delen is het nieuwe hebben. Initiatieven als autodelen, weggeefwinkels, kledingruil en tal van (economische) varianten schieten als paddenstoelen uit de grond. Met de website gedeelddoor.be bundelt Netwerk Bewust Verbruiken de bijna 200 ruil- en deelinitiatieven (online, nationaal en lokaal) in Vlaanderen en Brussel. Verder helpen we het concept collaboratieve consumptie te verspreiden in Vlaanderen, via standenwerking, lezingen, perswerking....

Ecoplan

Ecoplan.be is dé online kaart van duurzame (web)winkels, diensten en horecazaken uit Vlaanderen en Brussel. Op zoek naar verkopers van biovoeding of ecologische verf? Naar natuurlijke cosmetica of fairtrade speelgoed? Wil je vegetarisch uit eten of tweedehands kleding? Ecoplan.be toont in enkele muisklikken alle ecopunten uit je buurt. Netwerk Bewust Verbruiken beheert de website en werkt mee aan eventuele spin-off's, zoals het papieren ecoplan van de Stad Gent en duurzame stadswandelingen in de stad Antwerpen.

 • Looptijd: doorlopend
 • Fondsenverstrekker: algemene werking Netwerk Bewust Verbruiken
 • www.ecoplan.be
   

My Fair Baby

My Fair Baby ouders helpt ouders om eerlijke en duurzame keuzes te maken rond de geboorte, de verzorging en de ontwikkeling van hun kleintjes. Het project 'My Fair Baby' richt zich zowel naar ouders die een kindje verwachten (9 maanden voor) als gezinnen met baby’s en jonge kinderen (9 maanden na). Ook intermediairen (personeel van kinderdagverblijven, vroedvrouwen, mutualiteiten...) krijgen een belangrijk aandeel. Hiermee zetten Netwerk Bewust Verbruiken, Max Havelaar, Vredeseilanden en de Gezinsbond jonge gezinnen aan om zich meer solidair te gedragen met het Zuiden. Een belangrijk hulpmiddel is de My Fair Baby Planner. Dit is een overzicht van fairtrade en duurzame alternatieven voor geboortekaartjes, geboortegeschenken, doopsuiker, babyborrels, geboortelijsten, verzorging, voeding, kleding, babykamer en speelgoed...

 • Looptijd: oktober 2013 tot en met september 2016
 • Partners in het project: Gezinsbond, Max Havelaar, Vredeseilanden
 • Fondsenverstrekker: Departement internationaal Vlaanderen
 • www.myfairbaby.be

 

Op Wielekes

Op Wielekes is een pilootproject in Gent en promoot fietsen bij (en met) kinderen tussen 3 maand en 12 jaar. Het project maakt kwalitiatieve kinderfietsen toegankelijk door middel van een deelsysteem. Jonge gezinnen kunnen een kinderzitje, een baby-mee, een fietskar, een aanhangfiets of kinderfiets huren tegen een abonnementsbijdrage. Abonnees bij Op Wielekes groeien mee met het aanbod: naarmate hun kinderen groter worden, huren ze wat ze op dat moment nodig hebben. De kinderfietsen krijgen een plek in een centraal depot. Dit depot wordt een ontmoetingsplek, waar workshops rond veilig verkeer, fietsonderhoud en zelfredzaamheid op de fiets worden aangeboden.

 • Looptijd: januari tot augustus 2014
 • Fondsenverstrekker: Thuis in de Stad (Vlaams stedenbeleid)
 • www.opwielekes.be

 

Goud:Eerlijk?

Goud:Eerlijk? was een drie jaar durende campagne over de impact van goudontginning in het Zuiden. Ze richtte zich voornamelijk tot consumenten in het Noorden. De website goudeerlijk.be geeft een overzicht van de veelzijdige problematiek die de goudmijnbouw met zich meebrengt. Je vindt er heel wat voorbeelden, cases, artikels en links rond de goudindustrie, en alternatieven voor gouden juwelen.

Stoel zkt. Lief

Dit project legt de directe band tussen de druk op natuurlijke rijkdommen in het Zuiden en consumptie in het Noorden bloot. Het project draait om het verhaal van één stoel. Gedurende drie jaar volgen we de levensweg die de stoel aflegde. Van het afgewerkte product bij de Vlaming thuis tot de boom aan de andere kant van de wereld, waaruit hij vervaardigd is. Netwerk Bewust Verbruiken focust op de doelgroep van jongvolwassenen. Dat gebeurt via thematische Repair Cafés, startersdagen in Kringwinkels, 'livingsessies' voor vrienden bij een gastheer of –vrouw thuis, en workshops begeleid door designers. Hiermee willen we de Vlaming in het algemeen en jongvolwassenen in het bijzonder een stap dichter brengen bij duurzame en bewuste consumptie.

 • Partners in het project: BOS + en Cojak
 • Looptijd: oktober 2013 tot sept 2016
 • Fondsenverstrekker: Departement internationaal Vlaanderen
 • www.stoelzoektlief.be
   

Labelinfo

De website labelinfo.be biedt consumenten een veilige weg door de jungle van labels en maakt duurzaam aankopen eenvoudiger. Labelinfo.be geeft objectieve informatie over de inhoud van ruim 120  duurzaamheidslabels en de controle erop. Verschillende productcategorieën komen aan bod, van elektrische apparatuur tot cosmetica, schoonmaakmiddelen, financiële producten en toerisme. Je kan verschillende labels met elkaar vergelijken. Je komt in één oogopslag te weten welk label de strengste milieu en/of sociale criteria heeft per productcategorie. Daarnaast kan je kijken hoe het label scoort op het vlak van controle en transparantie.

 • Looptijd: permanent
 • Fondsenverstrekker: algemene werking Netwerk Bewust Verbruiken, FIDO en FOD Leefmilieu
 • www.labelinfo.be of www.infolabel.be (voor Franstaligen)
   

Vormingen

Netwerk Bewust Verbruiken werkte twee workshops uit: 'Duurzaam winkelen' en 'Doe meer met minder'. Ons vormingsaanbod richt zich naar groepen volwassenen, zoals socio-culturele bewegingen of vakbonden. Alle aanvragen voor de workshops gebeuren via CVN, het Centrum voor Milieu- en Natuureducatie.

 

Communicatie en perswerking

Naast de thematische projecten zet Netwerk Bewust Verbruiken ook in op algemene communicatie rond duurzaam leven. Dit gebeurt via verschillende kanalen, waaronder deze website en verschillende sociale media. Daarnaast zijn we ook een aanspreekpunt voor de pers.