10 to do’s tijdens Festival van de Gelijkheid

10 to do’s tijdens Festival van de Gelijkheid

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 10/11/2016
Voor de vierde keer palmt het Festival van de Gelijkheid de stad Gent in. Van 1 tot 3 december kan je kiezen uit een brede waaier aan interessante debatten, workshops, lezingen,… over gelijkheid. Deze 10 activiteiten mag je niet missen:
CC Festival van de Gelijkheid

1. The Empty Shop

The Empty Shop begint als een lege kledingwinkel met lege paspoppen. In aanloop naar het Festival van de Gelijkheid wordt de winkel dagelijks gevuld met kledinggiften. Donneer hier de kledingstukken die je niet meer aandoet, en maak iemand anders gelukkig.

 • 23/11: feestelijke opening van The Empty Shop in Traveller Corner Backstay
 • 24-28/11: Donneer jouw kledingstuk en maak van onze winkel de mooiste van Gent. Weekdagen 12u-20u, weekend 10u-18u
 • 1-3/12: Verkoop voor het goede doel

2. Filmvoorstelling 'Minimalism' en 'Demain'

De film Demain geeft je een inspiratieboost om te streven naar een duurzame wereld. Regisseursduo Cyril Dion en Mélanie Laurent gaan op zoek naar duurzame en positieve alternatieven in 10 verschillende landen. Ze ontmoetten pioniers die landbouw, energie, economie, democratie en onderwijs heruitvinden. Door positieve en concrete initiatieven samen te brengen, ontdekken ze hoe de wereld van morgen er zou kunnen uit zien. Get inspired. --- De Film Minimalism toont hoe je volgens de minimalisten je leven zou kunnen verbeteren. Beeld je een leven in met minder: minder spullen, minder rommel, minder stress,... Dit geeft meer tijd, meer toewijding en als allerbelangrijkste: meer geluk.

 • Donderdag 1 december, Sphinx cinema, Minimalism (21u.) en Demain (15u.)

3. De mobiele stad

De mobiliteit in en rond onze Belgische steden staat zwaar onder druk. We zijn wereldkampioen files en onze luchtkwaliteit voldoet niet aan de richtlijnen die Europa ons oplegt. Wat is de oplossing? Hebben we meer ruimte nodig voor de auto of is dat net de oorzaak van het probleem? 

 • Vrijdag 2 december, 15u30-17u,  Dansstudio

4. Welkom in de betekeniseconomie

Jonge ondernemers die vorm geven aan de betekeniseconomie krijgen het woord. Ondernemers die willen dat hun product of dienst betekenis toevoegt aan jouw leven. In loondienst werken? Dat is niet voor hen. Ze verkiezen een betekenisvolle job boven zekerheid en harde cash. Wat drijft deze ondernemende wereldverbeteraars? Hoe houden zij hun hoofd boven water? Hoe wisten zij in te breken in hun markt? En: is dit de toekomst?

 • Vrijdag 2 december, 18u-19u30 Triodos Bankkantoor

5.  Boekenruil

Kom jouw boek ruilen voor een ander prachtexemplaar op onze intieme boekenruilmarkt, in het Festivalcafé. Laat in jouw boek een persoonlijke boodschap achter voor de nieuwe eigenaar. Maak kennis met de M/V achter het boek, ontdek zijn/haar verhaal en verdrink in elkaars ogen tijdens een literaire tête-à-tête. Je mag eenzelfde aantal boeken ruilen als je zelf meebrengt, met een maximum van vijf.

 • Donderdag 1 t/m zaterdag 3 december, 13u-22U, Festivalcafé

6. In de knoop met de tijd: burn-out en rusteloosheid

Mensen die uitgeput en opgebrand met het hoofd tegen de muur lopen ... topmanagers, artsen, tv-presentatoren durven er soms moedig over getuigen in de (sociale) media. Maar als je de laatste jaren merkt dat jong, oud, man, vrouw, boven of onderaan de sociale ladder komt aankloppen bij psychologen, dan is het meer dan een luxeziekte voor hoogopgeleide duracellkonijnen.

 • Zaterdag 3 december, 18u-19u30, Dansstudio

7.  Het grote klimaatgesprek

Op 8 augustus had de mensheid al alle natuurlijke hulpbronnen verbruikt die de aarde kan vernieuwen in één jaar. En dat terwijl uit een onderzoek van EOS blijkt dat 70 % van de Vlamingen de mens niet als belangrijkste verantwoordelijke voor de klimaatverandering ziet. Is het al te laat? Of is er nog een weg uit deze neerwaartse spiraal? Hoe is het zover kunnen komen? Het grote klimaatgesprek legt de klimaatkwestie nogmaals onder de loep.

 • donderdag 1 december, 13u-14u30, Domzaal

8. Kan Degrowth ons redden?

De hardnekkige focus in het Westen op economische groei zorgt al decennia voor toenemende ongelijkheid en milieuschade. Hoe kunnen we ‘ontgroeien’, met een economie die streeft naar ‘beter’ in plaats van ‘meer en sneller’? Degrowth lijkt steeds meer dé uitweg naar een sociaal rechtvaardige en ecologisch duurzame wereld. 

 • Donderdag 1 december, 18u-19u30, Triodos bankkantoor

9. Is de coöperatie het economische model van de toekomst?

Hoe ver reiken de mogelijkheden van het coöperatieve model om vorm te geven aan een economie van de toekomst? Is de coöperatie een alternatief in “zachte” sectoren zoals cultuur of zorg en een alternatief voor Vadertje Staat die steeds armlastiger wordt? Of ook in “hardere” sectoren zoals energie en kan ze een tegengewicht vormen voor steeds inhaligere bedrijven?

 • Donderdag 1 december, 18u-19u30, Dansstudio

10. Fototentoonstelling Toy Stories: Gabriele Galimberti

Drie jaar lang reisde fotograaf en journalist Gabriele Galimberti de wereld rond, met maar één doel: kleurrijke portretten maken van jongens en meisjes (in hun eigen huis of buurt) met hun meest waardevolle bezit, hun speelgoed.

 • 1 t/m 31 december, Zebrastraat, weekdagen 10u-18u (donderdag t/m 00u), weekend 14u)18u

 

--- Meer info en andere activiteiten op het Festival van de Gelijkheid ---

www.festivalgelijkheid.be
www.curieus.be