10 to do’s tijdens Week van de Fair Trade

10 to do’s tijdens Week van de Fair Trade

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 03/10/2017
Print Friendly and PDF
Ontdek wie de (h)eerlijke chocolade van Tony's Chocolonely maakt, drink een kopje fairtradekoffie op de trein, zit op de eerste rij in een modeshow met eerlijke kledij,... Tijdens de Week van de Fair Trade (4-14 oktober) ontdek je fair trade tijdens activiteiten in heel Vlaanderen. Netwerk Bewust Verbruiken zet haar favorieten op een rijtje:
M-Fair in Mechelen 2016 © Luc Hilderson

1. M-Fair – 8 oktober in Mechelen

FairTradeStad Mechelen zet op 8 oktober voor de derde keer in op eerlijke en duurzame kledij met de M-Fair. Spring op de trein naar Mechelen en leer er de wereld van fairtradekledij kennen tijdens de markt, modeshows, een ontwerpwedstrijd en verschillende workshops.

Meer info

2. Tony’s Talk en Filmvertoning ‘The Chocolate Case’  - 11 oktober in Leuven

Terwijl bij onze Noorderburen de overheerlijke repen chocolade van Tony's Chocolonely niet meer weg te denken zijn uit menig winkelrek, kent de chocolade ook in Vlaanderen steeds meer succes. Je krijgt een introductie in de ontstaansgeschiedenis van Tony´s Chocolonely, gevolgd door de vertoning van de film 'The Chocolate Case', waarin drie jonge Nederlandse journalisten korte metten willen maken met de kindslavernij in de cacao-industrie.

Inschrijven en meer info

3. Fair Trade Walk – 4 tot 14 oktober in Gent

In Gent kan je terecht op de Fair Trade Walk. Maak een mooie wandeling door Gent en ontdek jeen greep uit het ruime aanbod van geëngageerde ondernemers waar Gent rijk aan is. Je maakt zelf de keuze voor een Fair Trade-route, een route rond eerlijke kledij of een route rond eerlijke voeding. Ontdek een kant van Gent die je nog nooit eerder zag en ontmoet de meest geëngageerde, Gentse ondernemers. En je vindt zeker een (h)eerlijk hapje en/of eerlijke outfit!

Meer info

4. Nu het koekje, straks de koffie – 4 tot 14 oktober Leuven en Wijgmaal

Oxfam-Wereldwinkel trakteert aan het station van Wijgmaal en Leuven zo'n 5000 pendelaars op een (h)eerlijk Oxfam Fair Trade koekje voor bij de koffie. Ze verwennen alle pendelaars met een koekje én informeren hen over de start van de Week van de Fair Trade. Op 14/10 kan je een leeg pakje koffie inruilen voor een gratis Oxfam Fair Trade pakje in elke Oxfam-Wereldwinkel in Vlaanderen.

Meer info

5. Studentenontbijt in de Uantwerpen – 10 oktober in Antwerpen

Ook voor de studenten zijn er heel wat activiteiten! Fair trade geeft producenten in het Zuiden een minimumprijs voor hun export. Zo zijn ze verzekerd tegen plotse dalingen in de wereldprijs. Bovendien ontvangen ze een premie die ze kunnen inzetten voor de professionalisering van hun productie.  Uantwerpen nodigt studenten en personeel mee uit aan tafel voor een fair trade en stevig ontbijt.

Meer info

6. Debat Trade the Future – 10 oktober in Leuven

Wat betekent Fair Trade precies? Is eerlijke handel wel honderd procent eerlijk? Zijn er labels
die eerlijker zijn dan andere? Hoe kun je als student met een klein budget je steentje bijdragen? Welke producten vinden de weg naar de eerlijke markt? Debat met een panel van deskundigen: Johan Lambrechts (Lidl), Miet Maertens (KU Leuven), Nicolas Lambert (Fairtrade Belgium) en Thomas Mels (Oxfam-Wereldwinkels). Moderator: Huib Huyse (KU Leuven).

Meer info

7. Fairtrade Belgium Grootste Protest – 3 oktober in Brussel

Ben jij voor een eerlijk inkomen voor iedereen? Help ons dan om zoveel mogelijk mensen te verzamelen op dinsdag 3 oktober in het kader van een positief protest. Om iedereen te bedanken biedt Fairtrade Belgium jou een (h)eerlijke lunch aan, boordevol duurzame verrassingen!

Inschrijven en meer info

8. Lekkere en gepersonaliseerde Tytgat Chocolade – 4 tot 14 oktober in Herentals

TWERK in Herentals is een kleine sociale werkplaats voor en met mensen met autisme. Ze personaliseren hun producten helemaal op maat van de klant. Met liefde en aandacht, met een hart voor autisme en met de blik op de wereld. Speciaal voor de week van de Fairtrade ontwikkelde Tytgat een aantal leuke en vooral lekkere producten, met fairtradelogo erop. Je  kan als fairtradegemeente, -organisatie of – ambassadeur ook zelf uw chocolade helemaal personaliseren met een eigen sterk beeld of logo!

Meer info

9. Loop mee voor Cleane Kleren tijdens Dwars door Hasselt – 8 oktober in Hasselt

Loop dwars door Hasselt voor Cleane Kleren, en steun kledingarbeidsters in Cambodja, Indonesië en Bangladesh. Zij maken onze sportkleding, en dat al te vaak in onmenselijke omstandigheden. Ze werken 70 uur per week en moeten overleven van een hongerloon. Jouw sponsorgeld gaat naar onze vakbondspartners in Zuidoost-Azië, die het voor hen opnemen. Zij vechten voor hogere lonen, veiligere fabrieken en een beter sociale bescherming.

Meer info

10. Opwijkse restaurants zetten fair trade op de kaart – 4 tot 14 oktober in Opwijk

Tijdens de ‘Week van de Fair Trade’ van 4 tot 14 oktober 2017 zetten vijf Opwijkse restaurants Fair Trade letterlijk op de kaart. Tijdens die week verwerken de chefs van Taxus, A’Muze, Singel 9, Mimosas en Het Brouwershuis namelijk Fair Trade producten in hun gerechten. Zo steunen ze de boodschap van eerlijke handel.

Meer info

Een volledig overzicht van de activiteiten vind je op www.weekvandefairtrade.be!

© Cleane Kleren
M-Fair in Mechelen 2016 © Luc Hilderson
M-Fair in Mechelen 2016 © Luc Hilderson
Print Friendly and PDF