10 initiatieven die voedselverspilling tegengaan

10 initiatieven die voedselverspilling tegengaan

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 29/08/2018
Jaarlijks wordt één derde van het voedsel bestemd voor consumptie verspild. In elke stap in de voedselketen gaat eten verloren: van op het veld tot in onze ijskast. Netwerk Bewust Verbruiken lijst 10 initiatieven op die voedselverspilling willen tegengaan:

1. Wonky

De Gentse start-up Wonky biedt een eenvoudige en lekkere manier om bij te dragen aan de strijd tegen voedselverspilling. Wonky maakt smaakvolle en gezonde dips van geredde groenten. "No time to lose", zegt oprichtster Helena, want momenteel wordt 45% van alle groenten verspild.
www.Wonkyfood.be

2. CollectMet

Het Brusselse CollectMet verdeelt elke zondag onverkochte groenten en fruit. Het initiatief wil voedselverspilling tegengaan én mensen die het niet breed hebben recht geven op gezond voedsel. Het is een toegangkelijk gebeuren dat volledig steunt op vrijwilligers.
http://www.cultureghem.be/nl/collectmet

3. Re-Fruit

Re-Fruit vindt kwaliteit belangrijker dan esthetiek. De organisatie kaart aan dat consumenten en supermarkten te kieskeurig zijn in hoe fruit eruit moet zien. Een kromme komkommer of een rechte banaan, echte schoonheid zit namelijk vanbinnen toch? Re-Fruit zorgt ook voor een korte keten: van fruitboer naar Re-Fruit naar consument.
http://​http://www.refruit.be/

Een kromme komkommer of een rechte banaan, echte schoonheid zit namelijk vanbinnen toch?

4. 30dagen

30 dagen, een project van de Vlaamse overheid, daagt burgers uit om 30 dagen een uitdaging aan te gaan: 30 dagen waterwinst, fietsplezier, voedselwinst, dingen delen, meer groen, stilte zoeken,... Met de 30 dagen voedselwinst weeg je op het einde van de dag het voedsel dat je zou weggooien. Dat vul je aan in jouw online kalender. Dit initatief toont aan hoeveel voedsel jij weggooit, én alle andere deelnemers in Vlaanderen. Wedden dat je aan het einde van de 30 dagen minder weggooit?
http://www.30dagen.be/

5. THTWegErMee

15% van de voedselverspilling wordt veroorzaakt door de houdbaarheidsdata op verpakkingen. Ken jij het verschil tussen 'te gebruiken tot' en 'ten minste houdbaar tot'? THTWegErMee legt het uit. De 'ten minste houdbaar tot'-datum is een adviesdatum voor producten die niet snel bederven, zoals pasta of rijst. Na het verstrijken van deze datum kan de kwaliteit van het product afnemen, maar je kan het nog wel veilig eten. http://​http://www.thtwegermee.be/

6. FSE Network

FSE Network is een netwerkorganisatie dat streeft naar een wereld zonder voedselverspilling. Het netwerk ondersteunt initiatieven tegen voedselverspilling door hen bekendheid te geven en te faciliteren. Daarnaast ondersteunen ze ook burgers bij de ontwikkeling van nieuwe initiatieven tegen voedselverspilling.
http://​http://fsenetwork.org/

7. Kromkommer

In Nederland wordt zo’n 5 tot 10% van alle groenten en fruit verspild vanwege hun ‘looks’. Maar ook schommelingen in productie en gebrek aan communicatie binnen de keten zorgen voor groente-overschotten. Terwijl er niets mis is met de smaak en kwaliteit van al deze groenten, belanden ze toch in de vuilnisbak. Daarom zorgt Kromkommer ervoor dat deze groenten weer op jouw bord komen. Want krom is het nieuwe recht.
http://www.kromkommer.com/over-ons/

8. No Food Wasted

Deze Nederlandse organisatie maakt van voedselverspilling een keuze. Ze bieden praktische oplossingen aan om bederving te voorkomen. ‘Afgeprijsd’ is hun app die in een oogopslag laat zien welke producten er in jouw supermarkt tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen en dus in de aanbieding zijn. Er zijn nog geen Belgische supermarkten bij de app aangesloten.
http://www.nfdwstd.com/

9. Empty the Fridge

Jennifer Schleber geeft in haar blog Empty the Fridge handige tips & tricks om gerechten te maken met restjes uit jouw ijskast. Het woord verspilling staat niet in haar woordenboek. Het is verbazend eenvoudig om met toevoeging van een paar standaard ingrediënten uit je voorraadkast een lekkere maaltijd op tafel te toveren.
http://emptythefridge.be/

10. Rekub

De Antwerpse vzw Rekub lanceerde een app om voedselverspilling tegen te gaan. Met de app van Rekub zien consumenten en handelaars welke producten ze in hun buurt kunnen redden. Goed voor het milieu en voor de portemonnee. Stap 1: handelaars posten producten die ze op overschot hebben. Stap 2: jij zoekt producten bij jou in de buurt die je kan redden. Stap 3: ga langs bij de handelaar en geniet van je geredde voedsel!
http://www.rekub.be/