10 manieren om Internationale Repareerdag te vieren

10 manieren om Internationale Repareerdag te vieren

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 17/10/2018
Ook genoeg van de wegwerpmaatschappij? De internationale repareerorganisatie IFixit somt 10 manieren op om de internationale repareerdag op 20 oktober te vieren.
© IFixit.org

Hopelijk heb je repareertools bij de hand, want zaterdag 20 oktober is de Internationale Repareerdag! Restart Project lanceerde vorig jaar de allereerste Internationale Repareerdag. Deze Londense organisatie stelt mensen in staat om hun elektronica langer te gebruiken. Hiermee willen ze verspilling van kapotte producten, grondstoffen en zeldzame materialen tegengaan. Met de hulp van vrijwilligers organiseert Restart Project 'Restart Parties', dat zijn evenementen waar mensen leren hoe ze hun gebroken spullen kunnen repareren. Tot op heden kon Restart Project 7.800 kg afval van de vuilbak redden door 3.100 apparaten te repareren.

De Internationale Repareerdag biedt de kans om het belang van reparatie en de reparareerbeweging extra in de kijker te zetten

Open Repair Alliance kondigde aan dat elke derde zaterdag van oktober voortaan Internationale Repareerdag is. Dit jaar valt deze dag op zaterdag 20 oktober. Dit event biedt de kans om het belang van reparatie en de reparareerbeweging extra in de kijker te zetten. Naar aanleiding van deze dag organiseren verschillende organisaties repareerevents. Hier vind je een lijst van evenementen wereldwijd. Daarenboven somt IFixit 10 manieren op om mee deze repareerdag te vieren: 

1. Ontdek de reparatiebeweging

Zoek een Repair Café, repareerorganisatie, opleiding, club,... in jouw regio en plan om de volgende activiteit eens langs te gaan. Zij zullen jou met veel plezier helpen en info geven.

2. Neem jouw to do-repareerlijst onder handen

Heb je een to do-lijst met allerlei spullen die nog gerepareerd moeten worden? Een kapotte gsm, gescheurde broek, versleten paraplu,.. Maak tijd vrij om een reparatie van jouw to do-lijst af te vinken. Maak na de reparatie een foto van je herstelde product en deel deze op sociale media met de hashtag #RepairDay. 

3. Leer de volgende generatie repareren

Maak er een gezellige activiteit van met je kinderen, nichtje of neefje, buurman… Neem ze mee in de wereld van repareren door bijvoorbeeld speelgoed eens uit elkaar te halen. Of laat ze helpen met een reparatie in huis. Leer hen hoe ze verschillende gereedschappen op een veilige manier kunnen gebruiken. Maak er een toffe activiteit van, zo leer je hen vaardigheden voor het leven!

4. Toon de wereld hoe je repareert

Als je goed bent in het repareren van elektronica, het repareren van oude truien of het opnieuw bedraden van lampen, laat de wereld dan zien hoe dit moet. De volgende keer dat je iets repareert, kan je er een foto of video van maken en delen met jouw vrienden of op sociale media. Zo help je mee om de repareergedachte te verspreiden. Je kan het ook online plaatsen op de reparatiegids van IFixit. Zo help je mensen wereldwijd om hetzelfde voorwerp te kunnen herstellen. 

5. Deel het Repair Manifesto

Print, post of deel iFixit's Fixer Manifesto. Het lijst alle redenen op waarom het belangrijk is om spullen te repareren. Het is ook leuk om op te hangen in je Repair Café, knutselgroep, organisatie,...

6. Ondersteun #rechtopreparatie

In de Verenigde Staten is er een grote strijd gaande over wie het recht heeft om kapotte spullen te repareren, van gsm's tot tractoren. In sommige Amerikaanse staten is repareren nog geen algemeen recht voor particulieren. Repair.org wil daar verandering in brengen. Lees op Repair.org meer over de inspanningen om een 'Right to Repair'-wet te verkrijgen in de VS (en in de rest van de wereld).

7. Vertaal een IFixit-reparatiegids

Ben je taalvaardig? Op het online repairplatform IFixit.com vind je allerlei handleidingen om zelf kapotte spullen te repareren. Hiermee wil het de burger een tool aanreiken om zelf kapotte spullen te herstellen. Iedereen deelt er zijn kennis en ervaringen en vergroot zo de repareerbeweging. Dit platform is internationaal (11 verschillende talen), en kan dus zeker vertalingen van handleidingen gebruiken. Zo kunnen mensen over de hele wereld uitzoeken hoe ze kapotte spullen kunnen repareren. 

8. Word vrijwilliger 

Lokale repareergroepen, zoals de Repair Cafés in België, kunnen onafhankelijk werken doordat ze vrijwilligers hebben. Als je repareervaardigheden en tijd hebt, overweeg dan zeker om een handje te helpen bij je lokale repareerbeweging.

9. Ruim uw rommellade op

De meeste mensen hebben een rommellade of een kast in huis, gevuld met oude en vergeten elektronica. In Groot-Brittannië hebben alle gezinnen naar schatting 1 miljard pond aan elektronische apparatuur in opslag. Meestal blijft het ergens in een lade zitten, tot het wordt weggegooid. Geef je rommellade een tweede leven: doneer, repareer wat te repareren valt of recycleer wat niet meer bruikbaar is.

10. Geef de reparatiebeweging een boost op Twitter

Gebruik de hashtag #RepairDay om te vertellen hoe jij de Internationale Reparatiedag doorbrengt. Of je nu je olie ververst of je sokken stopt, ook jij maakt deel uit van een beweging die de strijd aangaat met de wegwerpmaatschappij. En dat is best cool!

 

- Dit artikel is geschreven door Julia Bluff. Lees het originele artikel van IFixit op www.ifixit.org. -