10 tips voor aarzelende, onervaren betogers

10 tips voor aarzelende, onervaren betogers

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 19/09/2019
Je wil gaan betogen, maar dat is wat buiten je comfort zone? Volg deze leidraad en het komt goed!

1. Bordjes

Zelfgemaakte bordjes met je eigen slogan zijn goed voor de sfeer. Je voelt je meteen deel van de oplossing. Geen inspiratie of geen tijd op voorhand? Niet erg. Help de bordjes van vrienden, collega's... in de kijker werken. 

2. Schoenen en kleren

Je staat een hele middag recht of wandelt aan een traag tempo. Zorg dat je goede schoenen aan hebt. Ook voor de rest van de je outfit ga je best de praktische tour op. Weer of geen weer, je bent de hele middag buiten. Denk in laagjes en stop een extra sjaal of zonnecrème in je rugzak.

3. Zwerfvuil rapen

Dat traag wandelen vind je wat saai? Neem een plastic zak mee en raap zwerfvuil onderweg. Je hebt meer omhanden en je maakt de wereld stap voor stap een beetje mooier.

4. Babbelen

Op sommige momenten worden er slogans geroepen, maar lang niet de hele tijd. Spreek af met vrienden om eens te kunnen bijpraten. Betogen is best sociaal.

5. Water en koekjes

De staat van de wereld bespreken met je vrienden, slogans roepen, liedjes zingen... Daar krijg je dorst van. Zorg dat je water bij je hebt om je keel te smeren. Wandelen in de buitenlucht is ook bevorderlijk voor de eetlust. Neem fruit of koekjes mee. Neem wat extra koekjes mee voor de betogers aan je zijde. 

6. Praktisch

“We zien elkaar in het station” of “we sturen wel een berichtje” is geen handige manier om af te spreken. Bedenk dat er (hopelijk!) veel volk komt. Spreek op voorhand een concreet punt af waar je je vrienden kan vinden in de massa. Het is verzamelen om 13u, vertrek om 14u? Geen stress als je er pas om 14u30 raakt. 

7. Prikkels

Lawaai en veel mensen bij elkaar, dat is niet voor iedereen even comfortabel. Aan de mensenmassa kun je niet ontsnappen, dat is natuurlijk het hele punt van betogen. Maar als je niet graag vlakbij een megafoon of percussieband wandelt, dan vind je heus een meer rustige halte in de betoging. Voorzie een ontprikkel-moment achteraf.

8. De route

... op voorhand opzoeken is niet zo belangrijk. De massa kent de weg.

9. Ken je one-liners

“Ik ben het niet eens met àlle standpunten, dus ik ga niet mee” of “wat haalt betogen eigenlijk uit?” zijn antwoorden die je mag verwachten als je vrienden meevraagt. Hou enkele pasklare antwoorden klaar. "Betogen vestigt de aandacht op een belangrijk probleem. Allerlei grote verwezenlijkingen zoals stemrecht voor iedereen of de 40-urenweek zijn er gekomen na betogingen." of "Betogen is geen goed moment om te nuanceren, maar in crisissituaties moeten we alles uit de kast halen om gehoord te worden."

10. Ga gewoon 

Want het is nodig.

 

Tekst met dank aan Elisabeth, foto boven (c) Climate Express, foto onder (c) Evy Menschaert voor Victoria Deluxe/Hart boven Hard