10 tips voor duurzame mode in jouw kleerkast

10 tips voor duurzame mode in jouw kleerkast

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 23/04/2020
Van 23 tot 29 april is het Fashion Revolution Week. De organisator Fashion Revolution wil hiermee aandacht vragen voor een meer eerlijke, veilige, milieuvriendelijke en transparante mode-industrie. Maar wat kan jij als consument doen aan dit grote probleem van de mode-industrie? Netwerk Bewust Verbruiken geeft 10 eenvoudige tips om jouw kleerkast onder handen te nemen.

1. ‘Koop eens niets’-uitdaging

Voor velen een bekend fenomeen: een uitpuilende kleerkast met ongedragen kledingstukken en miskopen. Van alle tips om jouw kleerkast te verduurzamen, is deze misschien de moeilijkste maar wel de meest effectieve: minder kopen. Hoe lang houd jij het vol om niets te kopen?

2. De capsulekleerkast

Of probeer eens de capsulekleerkast, die bestaat uit een beperkt aantal kledingstukken die je onderling gemakkelijk kunt combineren. Met een beperkte garderobe hoef je minder na te denken over outfits, bespaar je veel geld, koop je bewuster en doe je de kreunende kledingindustrie én het milieu een groot plezier. Haal eens alle kleren uit jouw kleerkast. Je zal verschieten wat je allemaal tegenkomt en welke nieuwe combinaties allemaal mogelijk zijn!

Wat kan jij als consument doen tijdens Fashion Revolution Week? Met deze 10 eenvoudige tips neem je jouw kleerkast onder handen

3. Herstel

Zit er een gat in jouw t-shirt, een scheur in jouw broek of een mis je een knop op jouw hemd? Door jouw kledingstuk te laten herstellen, kan het opnieuw jarenlang meegaan. Een kledingstuk dat het kopen waard is, is ook het repareren waard! Breng jouw kapot kledingstuk naar een van de vele retouche-ateliers, of neem het zelf onder handen. Je kan het ook binnenbrengen op een Repair Café, daar herstellen vrijwilligers (samen met jou) en tegen vrije bijdrage jouw favoriete kledingstuk. Een Repair Café in jouw buurt vind je op Uit in Vlaanderen.

4. Swap, don’t shop!

Deze moderne variant van ruilhandel is dé ideale manier om van je miskopen af te geraken en (gratis) iets in de plaats te krijgen. De jeansbroek die al jaren in jouw kast ligt, krijgt zo eindelijk een tweede leven. Kijk op Swishing waar en wanneer er een kledingruilevenement in je buurt plaatsvindt. Ze organiseren pop-up events, waarbij je zelf kleding kan aanbrengen in ruil voor bonnetjes. Deze bonnetjes kan je dan weer inzetten om kleren van een ander te kopen. Of organiseer zelf een kledingruil met jouw vrienden!

5. Screen jouw favoriete winkels

Het is vaak niet gemakkelijk om te weten of een kledingstuk in goede of slechte omstandigheden wordt gemaakt. Maar geen zorgen! De website Rank A Brand heeft al het onderzoekswerk voor jou gedaan. Deze organisatie onderzoekt per kledingfabrikant of ze voldoen aan de arbeidsrechten in de kledingfabrieken, of er milieuvriendelijke stoffen worden gebruikt,... en nog tal van andere criteria. Een overzicht vind je op www.rankabrand.com. Neem ook eens een kijkje op de website van Schone Kleren Campagne.

6. Kledingbibs: Eigenaarschap anders bekeken

Toegang hebben tot kleding maar het niet bezitten, dat is het concept van de kledingbibs. Net zoals je naar de bibliotheek gaat om boeken te ontlenen, kan je nu ook naar kledingbibs voor kleding. Voor kinderkleding (en zwangere vrouwen) bestaan er al heel wat initiatieven, want waarom babykleding kopen als jouw kleine spruit toch zo snel groeit? Bij Happy Kiddo in Gent of Tale Me in Brussel kan je bijvoorbeeld terecht voor babykleding. Voor volwassenen konn je onder andere terecht bij de modebib Les Rebelles d’Anvers (hun project staat momenteel even on hold). Ook kledij leasen vindt nu zijn ingang. Bij MUD Jeans kan je een jeans kopen met lease-optie.

7. Kies voor tweedehands

Tweedehandskleding is minstens even mooi als nieuwe kleding. Bovendien kan je heel wat unieke stukken op de kop tikken. Kleding hergebruiken heeft heel wat voordelen: er zijn geen nieuwe productiematerialen nodig zoals katoen, verfstoffen, bleekmiddelen,... én we sparen er heel wat pesticiden, water en transportkilometers mee uit. Tweedehandskleding vind je in overvloed: in tweedehandswinkels, bij kennissen, op tweedehandssites, rommelmarkten of in de Kringwinkel. Netwerk Bewust Verbruiken maakte een overzicht van waar je tweedehandsspullen kan kopen en verkopen.

8.  Het 10-bonnenboekje

Heb je moeite om te weerstaan aan nieuwe aankopen? Pas dan het 10-bonnenboekje principe toe. Een ideale remedie om te kiezen voor 10 duurzame stukken in plaats van fast shopping en impulsaankopen. Per stuk dat je koopt, noteer je de datum, prijs en vooral het waarom. Zo heb je meteen een heel betrouwbare statistiek van jouw koopgedrag voor handen.

9. Koop bewust

Vooraleer je iets koopt, kijk dan eens in het etiketje van jouw kleding: waar is het gemaakt, uit welke materialen is het gemaakt,…?  Wie toch iets wil aankopen, kiest het best voor producten die op een duurzame manier gemaakt zijn: Fair Trade, lokaal, met een keurmerk label, ecologisch of biologisch. Dat draagt bij aan een kleinere milieu-impact en bouwt de weg naar een sociaal-rechtvaardige maatschappij. Een overzicht van labels en keurmerken vind je op Labelinfo.be. Of bezoek op zondag 29 april het Fair Fashion Fest in Gent en leer alle duurzame merken van dichtbij kennen!

10. Koop duurzame materialen

Koop kledij uit bijvoorbeeld hennep, bamboe of biologisch katoen. Op de website Close The Loop van Flanders DC vind je heel wat informatie over natuurlijke en duurzame materialen. Waar vind je winkels die duurzame kledij verkopen? Netwerk Bewust Verbruiken maakte een overzicht van winkels in Brussel, Gent en Leuven.

 

 

Lees meer:

Netwerk Bewust Verbruiken stelt de waarde van bezit en de nood aan nieuwe aankopen in vraag. Onze activiteiten stimuleren het hergebruik, herstel en delen van spullen. Meer tips om eenvoudig en duurzaam te leven, vind je op www.bewustverbruiken.be.