10 tips voor een duurzame zomervakantie

10 tips voor een duurzame zomervakantie

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 19/06/2018
Hoera, de grote vakantie is in aantocht. Stop onze tien tips voor een duurzame zomervakantie mee in je koffer en maak er een ecologisch verantwoorde trip van. Veel plezier!
zomervakantie groene trips ecotoerisme
Eceat/Groene Vakantiegids geeft een overzicht van toffe bio-logeeradressen en campings in heel Europa. Fotocredit: columbia.com

1. Trek er met de tweewieler op uit

Dankzij gps, fietsknooppunten en langeafstandsroutes kan je in zowat heel Europa langs gemarkeerde fietspaden rijden. Zo is de North Sea Cycle Route een aaneenschakeling van 6000 km fietspaden langs de Noordzeekust. De websites fietsvakantie.start.be en www.fietsrouteplanner.eu staan boordevol informatie over fietsmateriaal, routes, logement en organisaties waarbij je fiets(groeps)reizen kan boeken.

2. Kies een ecologisch hotel, vakantiehuis of camping

De Groene Sleutel is een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische accomodaties, die zorgvuldig omspringen met water, energie en afval. Bekijk alle hotels, vakantiehuizen en campings met een Groene Sleutel-keurmerk in België en Europa. Bij Eceat/Groene Vakantiegids vind je toffe bio-logeeradressen en campings in heel Europa.

Jaarlijks ruilen zo'n 16.000 deelnemers over de hele wereld hun woning met elkaar. Enkele dagen Parijs, twee weken Denemarken of een maand naar Zwitserland... je kan alle kanten op en betaalt geen huur.

3. Bereken je vakantievoetafdruk

Op vakantievoetafdruk.nl kan je in 5 stappen berekenen wat de ecologische voetafdruk van je vakantie is. Door het rekenmodel een paar keer na elkaar te gebruiken en je manier van reizen en verblijven telkens op een andere manier in te vullen, ontdek je met welke ingrepen je die voetafdruk kan verkleinen. Wegwijzer, Toerisme Vlaanderen en Responsible Travel maakten dossiers over duurzaam reizen.

4. Ruil eens van huis

Jaarlijks ruilen zo'n 16.000 deelnemers over de hele wereld hun woning met elkaar. Enkele dagen Parijs, twee weken Denemarken of een maand naar Zwitserland... je kan alle kanten op en betaalt geen huur. Deelnemers leggen zelf contact met elkaar via advertenties op de website Homelink International. Je kan ook gratis op andermans huis passen via het Woningoppas-initiatief, en via Couchsurfing mag je bij vreemden thuis op de sofa slapen.

5. Verken het buitenland per spoor of vrachtschip

Het Europese spoorwegnetwerk is ontzettend uitgebreid, maar een treinreis boeken kan omslachtig zijn. Lowtech Magazine schreef een uitgebreid dossier over hoe en waar je per trein door Europa kan reizen. Wie geen zin heeft om alles zelf uit te vissen of te regelen, kan dat overlaten aan boekingkantoor De Treinreiswinkel, dat jouw tickets regelt in ruil voor een commissie. Via Cargoship Voyages kan je op een containerschip meevaren naar zo'n 300 havens overal ter wereld

6. Werk op een boerderij of een natuurproject

Zit je krap bij kas, of wil je de vakantie nuttig besteden? Ga dan aan de slag op een boerderij of natuurconserveringsproject. Bij Wwoofing werk je een aantal uur per dag voor kost en inwoning op een ecologische boerderij. De duur kan variëren van enkele dagen tot een half jaar. Onder andere Workaway, GoEco en Via VZW brengen je in contact met andere andere ecovolunteer-bestemmingen.

7. Deel een auto

Via Eurostop, de liftcentrale van Taxistop, kan je kostendelend met andere chauffeurs meerijden naar elke uithoek van Europa, of kan je passagiers meenemen. Voor lifters is er het gelijkaardige Hitchhikers.org. Reis je met de eigen auto, zorg dan dat de bandenspanning optimaal is. Het kan 5 tot 10% brandstof uitsparen. Probeer bij warm weer het temperatuurverschil tussen buiten en binnen het voertuig te beperken tot 5°C. Verwijder imperiaal, bagagerek of een set fietsen van zodra dat mogelijk is.

8. Trek je stapschoenen aan

De Europese Wandelvereniging is samengesteld uit verschillende landelijke wandelorganisaties. Samen maken ze afspraken over internationale aansluitingen van paden en de bijhorende bewegwijzering. Ze ontwikkelt Europese langeafstand-wandelroutes, de zogenaamde E-paden. Info over Pelgrimsroutes, bijvoorbeeld naar Rome of Compostela, vind je bij Tweevoeter. In eigen land beheert Grote Routepaden een groot deel van de wandelpaden.

9. Bespaar energie in huis, ook als je weg bent

Denk ook aan de thuisblijvers, zijnde de elektrische apparaten. Haal je koelkast helemaal leeg en zet ze uit, of verwijder alle bederfbare producten en verlaag de temperatuur. Schakel het volledige verwarmingssysteem uit. Doof de lichten, trek de stekkers van alle elektrische toestellen uit en repareer lekkende kranen.

10. Blijf thuis

Het gras lijkt altijd groener aan de overkant, maar met zoveel regen kan het eigenlijk nergens groener zijn dan in België. Blijf dus gewoon lekker thuis en ontdek wat voor leuks Vlaanderen en Wallonië allemaal te bieden hebben. De website Logeren In Vlaanderen geeft een overzicht van accomodaties voor hoeve-, plattelands-, dorps- en stadstoerisme. Uit In Vlaanderen toont je alle activiteiten en festiviteiten. Luister naar Johan Verminnens Vakantie in mijn straat, en de zomer kan niet meer stuk!

 

Lees meer zomerartikels:

 

Ook gepost in: Mobiliteit