15 tips voor een duurzaam Sinterklaasfeest

15 tips voor een duurzaam Sinterklaasfeest

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 02/12/2021
Sinterklaas is de laatste jaren behalve een kinderfeest ook een consumptiemoment geworden. Cadeautjes zijn leuk, maar kunnen vaak best duurzamer. Er bestaan verschillende manieren om de grote ecologische voetafdruk van het Sinterklaasfeest te verkleinen. Hoe? Dat lees je in deze eerlijke Sinterklaasplanner.

 

Duurzame Sinterklaascadeaus

1. Plastic is niet chique
Kies voor speelgoed van duurzame materialen, zoals hout, papier, vlas of gerecycleerde en recycleerbare stoffen. Duurzaam speelgoed kan gerecycleerd worden. Niet-duurzame materialen belanden na een tijd op de afvalberg. Voor de productie van plastic is aardolie nodig, een niet-hernieuwbare grondstof die momenteel erg schaars wordt. Bij de verbranding van plastic komen giftige stoffen vrij.

2. Ga voor kwaliteit
Geef beter iets kleins van goede kwaliteit dat jaren meegaat, in plaats van groot, goedkoop speelgoed dat snel stuk gaat. Kies bij voorkeur producten met een ecologisch kwaliteitslabel. Websites als Labelinfo geven achtergrondinformatie over kwaliteitslabels en testen merken op hun duurzaamheidsgehalte.
www.labelinfo.be

3. Vermijd batterijen
Vermijd speelgoed dat geluidjes maakt of knippert, want meestal werkt het op batterijen. Kan je er toch niet onderuit, gebruik dan heroplaadbare batterijen, of zoek gelijkaardig speelgoed dat werkt op zonne-energie.
www.bebat.be

4. Fairtrade speelgoed
Hoewel Sinterklaas een feest voor de kinderen is, wordt een groot deel van ons speelgoed gemaakt door kinderhanden. Gelukkig bestaan er ook poppenhuizen, houten speelgoed, knuffels, handpoppen, speelgoedfruit afkomstig van kleinschalige projecten in het Zuiden, waar de makers een eerlijke prijs kregen voor hun arbeid. Aan dit speelgoed werkten geen kinderhanden mee. Kijk of je speelgoed een fairtrade label bevat.
www.labelinfo.befairtradebelgium.be

5. Duurzaam knutselen
Vroeg je kind knutselmateriaal aan de Sint? Kies dan voor klei, vingerverf, bijenwas krijtjes, waterverf, kleurpotloden en stiften op basis van natuurlijke materialen. 
www.ecobos.be

6. Cadeaus voor de tuin
Kinderen vinden spullen voor in de tuin ook heel leuk. Of originele cadeaus voor in de tuin: een kip bijvoorbeeld, of een eigen appelboom. Velt schreef twee toffe publicaties voor kinderen. Met de tuinstarterskit 'Mijn eigen kleine moestuin' kunnen kinderen aan de slag met een moestuintje op een klein lapje grond. Het kwartetspel Pim Pompoen laat kinderen zien hoe groentes groeien uit een zaadje.
www.velt.be

7. Geef een herinnering
Kaartjes voor een evenement zoals een musical, een sportwedstrijd of een leuke workshop leveren herinneringen die nog een leven lang kunnen bijblijven. Een cadeau hoeft niet altijd materieel te zijn.
www.uitmetvlieg.be

8. Tweedehands speelgoed
Wie zegt dat speelgoed nieuw zou moeten zijn? Laat de Sint ook eens snuffelen op rommelmarkten, in kringwinkels of op tweedehandsverkopen van de Gezinsbond. Voor dezelfde prijs kan hij heel veel kleine cadeautjes kopen, of heel sjiek speelgoed. Je kan zelf ook speelgoed aanbieden op websites waar tweedehands spullen verkocht worden. 
Zie overzicht tweedehands (ver)kopen

9. Waar vind je duurzaam speelgoed?
Hieronder sommen we enkele (web)winkels op die duurzaam en/of fairtrade speelgoed verkopen. Er bestaan natuurlijk nog veel meer verkooppunten, en ook in verschillende gewone speelgoedwinkels kan je kiezen tussen een uitgebreid gamma. De website Ecoplan.be geeft een overzicht van winkels en webshops in Vlaanderen en Brussel met een aanbod aan  ecologisch speelgoed.
www.kudzu.be - www.villa-kakelbont.com - www.verantwoordspeelgoed.be

 

Wat met je oude speelgoed?

10. Kringwinkel en Speelgoed Geefpleinen
Oud speelgoed dat niet beschadigd is, kan je gratis afgeven in de Kringwinkel, waar het opnieuw te koop wordt aangeboden. De winkels zijn verspreid over heel Vlaanderen. Misschien wordt er wel een Speelgoed Geefplein georganiseerd in je buurt.
www.kringwinkel.be

11. Andere organisaties die speelgoed inzamelen
Er bestaan verschillende (lokale) organisaties die oud speelgoed inzamelen, om het daarna te schenken aan kwetsbare gezinnen. Hoor eens bij je gemeente of lokale OCMW-kantoor welke organisatie je plezier kan doen. Misschien kan je er iemand mee plezieren op een Speelgoed Geefplein.
www.moedersvoormoeders.be

12. Oude muziekinstrumenten
Oude muziekinstrumenten kan je aan Music Fund schenken, een organisatie die materiële steun biedt aan jonge muzikanten en muziekscholen in ontwikkelings- en conflictgebieden in de wereld.
www.musicfund.be

13. Naar de rommelmarkt
Verkoop het oude speelgoed samen met je kinderen op een rommelmarkt. Met de opbrengst kunnen ze iets leuks doen. Door hun speelgoed weg te geven of te verkopen, hebben de kinderen drie voordelen: ze plezieren een ander kind, het speelgoed krijgt een tweede leven, en misschien verdienen ze er zelf ook nog iets aan.
www.wattedoen.be/rommelmarkten

 

Chocolade

14. Fairtrade chocolademannetjes
Wat zou Sinterklaas zijn zonder chocoladen mannetjes? Helaas komt de meeste cacao van plantages waar boeren slecht betaald worden en kinderen mee moeten werken in plaats van naar school te gaan. Gelukkig geldt dat niet voor Sinterklaasfiguurtjes uit fairtrade chocolade. Gezinnen van cacaoboeren die aangesloten zijn bij een Fairtrade-coöperatie werken doorgaans onder betere omstandigheden, en hun kinderen kunnen naar school. Er worden geen milieuvervuilende bestrijdingsmiddelen gebruikt. Fairtrade garandeert de boeren een eerlijke prijs voor hun product, en een extra fairtradepremie. Die premie wordt in onderling overleg besteed aan zaken die de dorpsgemeenschap ten goede komen. Je vindt de chocolade onder ander bij Oxfam Wereldwinkels.
www.oxfamwereldwinkels.be

15. Fairtrade chocolade in Belgie
Het aandeel Fairtrade chocolade in België wordt geschat op minder dan 1%. En dat voor het bekendste chocoladeland ter wereld! In België zijn Oxfam Fairtrade, Delhaize en Lidl de top 3 licentiehouders voor Fairtrade chocolade. Ze vertegenwoordigen zo’n 65% van de verkoopcijfers. Sinds kort zijn er enkele nieuwkomers die ook Fairtrade chocolade aanbieden zoals Exki, NEWTREE, Cavalier,... Pieter Embrechts trok met Ketnet en Fairtrade Belgium naar Ghana, waar hij cacaoplantages bezocht. Je kan de reportages die verschenen op het jeugdjournaal Karrewiet bekijken op de site van Fairtrade Belgium.
www.fairtradebelgium.be

 

Lees ook het artikel 10 tips voor een duurzame kerst
Lees ook het artikel Zo bouw je een ecologisch verjaardagsfeestje