5 tips voor een goede composthoop

5 tips voor een goede composthoop

Velt
geschreven door Veltlaatst aangepast op 09/10/2015
Veel composthopen of –bakken produceren vliegen, mieren of stank, maar geen compost. Net omdat ze enkel wat bijeen gegooid afval bevatten. Is composteren dan zo moeilijk? Nee, maar het is wel belangrijk dat je werkt volgens het MANGO-principe. Het MANGO-wat?

TIP 1: Meng bruin en groen materiaal

Het groene materiaal levert vooral voedingsstoffen, het bruine materiaal structuur. Vermijd pure lagen groen of bruin materiaal: gooi ze gewoon met een riek door mekaar. Let op dat het afval niet te grof is, anders duurt het te lang voor het afbreekt. Takken moet je dus in kleinere stukken knippen of hakselen. Etensresten, aarde en behandelde aardappel- en citrusschillen horen niet thuis op je composthoop.

TIP 2: Afdekken

De klassieke bak met gaas of open wanden (en zonder bedekking bovenop) droogt veel te hard uit en koelt veel te snel af om de thermofiele bacteriën en alle andere compostwezentjes goed te laten werken. Geef je composthoop daarom wanden en een dak om het vocht en de warmte binnen te houden.

TIP 3: Natmaken

Doe de test: knijp een handvol gemengd compostmateriaal uit (met je handen dus). Als er water uitloopt dan is het vochtig genoeg, anders voeg je er nog wat water aan toe.

TIP 4: Grote hoop maken

Een grote hoop werkt beter dan een kleine. Logisch ook want de warmte- en vochtverliezen zijn beperkter. Een kubieke meter composteert beter en sneller dan een paar emmers afval.

TIP 5: Omzetten

Na een maand (of iets langer) zet je de hele hoop om. Alles even door elkaar scheppen met de riek, waarbij je zorgt dat wat eerst aan de buitenkant zat nu binnen in de hoop komt. Tijdens het omzetten kun je eigenlijk ook (telkens) nieuw materiaal (o.a. grasmaaisel) toevoegen.

 

Meer weten over composteren? Lees er alles over op www.velt.nu/composteren