Afvalarm koken: Een peultje van een schil?

Afvalarm koken: Een peultje van een schil?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 31/10/2017
Voeding uit een gewone supermarkt komt vaak in een pakje. Plastic, papier, karton, glas, blik,... je kan er bijna niet omheen. Groenten en fruit kun je beter los kopen. Maar wat dan met dat groen aan de wortels of het groen van de prei? Gastblogster Kristien zoekt het voor je uit en geeft handige tips.

Het start in de winkel

Elke dag openen we gemiddeld 7 verpakkingen. Dat verpakkingsmateriaal heeft een enorme impact op het milieu. Hoe houden we ons deel van de afvalberg zo klein mogelijk?

  • Neem altijd je boodschappentas mee. Om ervoor te zorgen dat je hem niet vergeet, kan je hem in de auto leggen of bewaren in je handtas.
  • Koop vers voedsel dat niet verpakt is.
  • Kies tussen twee evenwaardige producten voor de versie die niet oververpakt is in verschillende laagjes plastic of karton.
  • Producten die lang houdbaar zijn, kun je in grote hoeveelheden kopen, bijvoorbeeld oliën, noten of granen.
  • Als je dan toch niet om de verpakking kan, kies plastic boven glas. Dit klinkt vreemd maar er wordt veel meer glas dan plastic gebruikt per verpakking.

Waarom afval produceren, als het toch wordt weggegooid (Loesje)

Recycleren, recycleren, wie zijn best doet zal het leren

We zijn allemaal brave burgers en zetten wekelijks onze gekleurde en niet-gekleurde zakken buiten. We zijn al zover geraakt dat we heus wel weten wat en hoe. Maar toch zijn er nog een aantal zaken die we kunnen bijleren:

  • Organisch materiaal zoals resten van groenten en fruit, aardappelschillen, koffie- en theefilters maar ook keukenpapier, papier en kartonverpakkingen met etensresten (vb. broodzakken, taartendozen, frietbakjes, ...) horen bij het GFT-afval.
  • De kurken die je uit flessen verwijdert maar ook andere voorwerpen van kurk zijn recycleerbaar. Ze worden vermalen tot een isolatiemateriaal dat in de bouwsector bruikbaar is.
  • Aluminium schaaltjes (lasagne, pizza, ...), metalen deksels en doppen en spuitbussen van voedingsmiddelen (slagroom) horen bij het PMD.
  • Aluminiumfolie mag niet in de blauwe zak, het is te dun om efficiënt te kunnen recycleren. Gebruik liever herbruikbare potjes of brooddozen.

Enkele indrukwekkende cijfers: Met 27 PET-flessen maakt men 1 fleece trui, met 19.000 conservenblikjes maakt men 1 auto, met 670 drankblikjes maakt men 1 fiets.

Wij danken u voor het heerlijke eten

Bijna iedereen doet het, eetbaar 'afval' weggooien, op de composthoop, in de groene zak of bij het restafval. Met de volgende tips sparen jullie eten en soms ook tijd:

  • Er zijn bepaalde groenten die we schillen. Hiermee doen me meer kwaad dan goed want de meeste voedingswaarden bevinden zich vaak in en direct onder de schil. Denk maar aan wortels, zoete aardappel, pastinaak, komkommer en ja zelfs pompoen!
  • Sommige delen van groenten zijn eetbaar ook al denken we van niet. Neem nu de stengel van de broccoli, het groen van de prei, het loof van wortels, raapjes of radijzen. Je kan er een lekkere soep van koken of een pesto mee maken.
  • Sommige afval van groenten kan nog nuttig zijn. Zo kan je chips maken van aardappelschillen of  bouillon van asperge-, wortel- en andere schillen.

 

Tekst: Kristien Mertens (Inspiratie gehaald van De Verbruikersunie, lepetitliege.be, pack4recycling.be)