Babytheek

Babytheek

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 31/01/2018
Print Friendly and PDF
De Babytheek is de eerste bibliotheek voor babyspullen in Brussel. Het is een handig uitleensysteem voor babyspullen die je slechts kort nodig hebt. Of je nu klein woont, een beperkt budget hebt of radicaal wil kiezen voor minder spullen… de Babytheek is het antwoord voor jonge gezinnen op zoek naar duurzaam babymateriaal. Via Growfunding zamelden we 12.000 euro in voor de opstart. Binnenkort gaat de eerste Babytheek open!

Hoera, er is een kindje in aantocht!! Snel de babykamer inrichten! Wat heb je daarvoor nodig? Veel, als je de vele geboortelijsten en adviezen mag geloven. Nochtans worden heel wat spullen slechts kort of nooit gebruikt. Jonge ouders kijken aan tegen forse kosten, terwijl 4 op 10 kinderen in Brussel opgroeien in armoede. Onze uitleendienst voor babyspullen wil duurzaam babymateriaal toegankelijk maken voor iedereen. Met de Babytheek in het Gemeenschapscentrum van Elsene hopen we andere plaatsen te inspireren, om zo over heel Vlaanderen uitleendiensten voor duurzaam babymateriaal te laten ontstaan.

Wat doet de Babytheek?

  • We verzamelen kwaliteitsvolle en duurzame babyspullen die lang in omloop kunnen blijven (zoals babybadje, verkleinkussen maxicosy, borstvoedingskussen, babybadje, babycook, wippertje, buggy, …)
  • We bieden een mogelijkheid om producten te testen (niet iedere baby vindt een draagzak fijn)
  • We verkleinen de afvalberg
  • We bieden een oplossing voor mensen die klein wonen
  • We brengen jonge ouders in contact met een concreet voorbeeld van gebruik in plaats van bezit
  • We creëren een ontmoetingsplek voor jonge ouders in het hart van Brussel

Voor wie is de Babytheek? Iedereen kan lid worden van de Babytheek. De Babytheek is er voor ouders en grootouders, arm of rijk, nieuw samengestelde gezinnen of alleenstaanden, ketjes en nieuwkomers, minimalisten en uitprobeerders, …  Als lid heb je toegang tot heel wat kwalitatieve babyspullen!

Growfunding zet de Babytheek op weg 

Zonder duurzame babyspullen geen Babytheek! 12.000 euro is het bedrag dat we nodig hebben om de Babytheek op te starten, Elzenhof in te richten en kwaliteitsvolle materialen aan te kopen. Via een growfundingactie slaagden we erin om 12.000 euro te verzamelen. Een hele grote dankuwel aan alle growfunders! Dankzij hun steun kunnen we elk gezin toegang geven tot kwaliteitsvolle babyspullen, ook zij die het minder breed hebben of geen groot netwerk bezitten. Wat doen we met de opbrengst van de Growfunding?

In het voorjaar van 2018 gaat de Babytheek, bibliotheek van babyspullen, open!

  • We zorgen voor een aangename en gezellige ontmoetingsplek in het Elzenhof;
  • We kopen duurzame babyspullen;
  • We zorgen voor een toegankelijk uitleenplatform en duidelijke communicatie.
  • Met deze oproep willen we ook mensen aanspreken die geen kindje verwachten, maar het concept genegen zijn. Hoe meer uitleendiensten en babytheken hoe minder afval! Hoe meer mensen beseffen dat lenen of delen ook werkt, hoe minder nieuwe spullen we zullen nodig hebben in de toekomst.

In maart 2018 lanceren we de Babytheek. Kan je niet wachten op de geboorte van de Babytheek? Houd onze Facebookpagina in de gaten of surf naar www.babytheek.be/

 

Lees meer
De eerste Babytheek komt eraan!
"Sommige babyspullen heb je maar enkele weken nodig"
Babyspullen ontlenen voor 20 euro per jaar
Help jij de Babytheek geboren worden?

 

 

- De Babytheek is een project van Netwerk Bewust Verbruiken en het Gemeenschapscentrum Elzenhof -

Babytheek
Eva en Hanne van Netwerk Bewust Verbruiken en Sarah en Laura van GC Elzenhof. © Netwerk Bewust Verbruiken
© Netwerk Bewust Verbruiken
Print Friendly and PDF