Babytheek

Babytheek

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 10/10/2018
Print Friendly and PDF
De Babytheek is een bibliotheek voor babyspullen: een handig uitleensysteem voor babyspullen die je slechts kort nodig hebt. Of je nu klein woont, een beperkt budget hebt of radicaal wil kiezen voor minder spullen… de Babytheek is het antwoord voor jonge gezinnen op zoek naar duurzaam babymateriaal. In april 2018 openden we samen met GC Elzenhof de allereerste Babytheek in Brussel. Ondertussen vind je ook al een Babytheek in Aarschot, Geel en Aartselaar.

Hoera, er is een kindje in aantocht!! Snel de babykamer inrichten! Wat heb je daarvoor nodig? Veel, als je de vele geboortelijsten en adviezen mag geloven. Nochtans worden heel wat spullen slechts kort of nooit gebruikt. Jonge ouders kijken aan tegen forse kosten, terwijl 4 op 10 kinderen in Brussel opgroeien in armoede. De Babytheek, een uitleendienst voor babyspullen, wil duurzaam babymateriaal toegankelijk maken voor iedereen.

Wat is de Babytheek?

In de Babytheek kan je babygerief ontlenen. Net zoals je naar de bibliotheek gaat om boeken te ontlenen, kan je naar de Babytheek om spullen voor je kleine spruit te ontlenen. Het project wil zo bijdragen aan de deeleconomie, want waarom een kinderwagen of babybadje aankopen, als je die binnen enkele maanden toch niet meer nodig hebt? Lenen is de ideale oplossing. Dat is voordelig voor het klimaat (want er hoeven minder spullen aangekocht, geproduceerd en vervoerd te worden) en voor je portemonnee.

Sommige babyspullen heb je maar enkele weken nodig. Spullen als een babybad, kinderwagen, speeltapijt, verschoonmat,... lenen bij de Babytheek is de ideale oplossing

Ook mama Maria ziet de voordelen van een Babytheek: "Sommige babyspullen heb je maar enkele weken nodig. Spullen als een babybad, kinderwagen, speeltapijt, verschoonmat,... lenen bij de Babytheek zou de ideale oplossing zijn."

Pilootproject in GC Elzenhof

In april 2018 lanceerde Netwerk Bewust Verbruiken samen met GC Elzenhof de allereerste Babytheek als pilootproject. Met de Babytheek in het Gemeenschapscentrum van Elsene hopen we andere plaatsen te inspireren, om zo over heel Vlaanderen uitleendiensten voor duurzaam babymateriaal te laten ontstaan. De eerste Babytheek werd mogelijk gemaakt met de steun van Be Planet en tal van Growfunders. Via een Growfundingactie verzamelden we 12.000 euro om te kunnen starten. Hiermee konden we de Babytheek inrichten en kwaliteitsvolle materialen aankopen. 

Alle Babytheken in Vlaanderen

Binnenkort kan je op verschillende plekken in Vlaanderen terecht in een Babytheek. Waar kan je nu al terecht?

Start zelf een Babytheek met het opstartpakket

Dankzij de provincie Antwerpen, lanceert Netwerk Bewust Verbruiken binnenkort een opstartpakket voor iedereen die zelf een Babytheek wil opstarten. We hebben dit opstartpakket samengesteld aan de hand van ervaringen met de opstart van Babytheek Elzenhof. Na een jaar voorbereiding en een half jaar operationeel te zijn, bundelden we al onze ervaringen. Gedurende de voorbereidingen doken er veel vragen op, die langzaam zijn beantwoord voor of na de opening. Die zoektocht en ervaringen delen we graag met organisaties of individuen die ook een Babytheek willen opstarten. Meer info volgt binnenkort. Heb je toch al interesse of vragen? Dan kan je terecht bij info@babytheek.be.

 

 

Lees meer
De eerste Babytheek komt eraan!
"Sommige babyspullen heb je maar enkele weken nodig"
Babyspullen ontlenen voor 20 euro per jaar
 

 

- Meer info? Surf naar onze Facebookpagina of naar www.babytheek.be. De Babytheek is een project van Netwerk Bewust Verbruiken. Samen met GC Elzenhof richtten we de allereerste Babytheek op in Elsene. Dit project werd mee mogelijk gemaakt dankzij de vele Growfunders en sponsers, Be Planet en Provincie Antwerpen. -

 

Babytheek
Eva en Hanne van Netwerk Bewust Verbruiken en Sarah en Laura van GC Elzenhof. © Netwerk Bewust Verbruiken
Print Friendly and PDF