Belfius voor dummies

Belfius voor dummies

FairFin
geschreven door FairFinlaatst aangepast op 25/05/2016
Wil je weten wat er in een bank gebeurt en hoe dat van invloed is op de maatschappij? Kom dan op 8 juni naar het debat 'Welke toekomst voor Belfius?'. Daarin wil FairFin – samen met negen andere organisaties – het debat voeren over wat de samenleving van een bank verlangt.
Denk mee over een duurzaam bankwezen voor Belgie
Ministerie van Financiele Alternatieven

FairFin is ervan overtuigd dat er enorme kansen liggen voor Belfius. Ze nodigt je uit om jouw wensen voor een bank uit te tekenen. Aan wie moet de bank krediet verlenen? Welke investeringsnoden zijn het hoogst? Wie moet de beslissingen nemen?

Hè, nadenken over de toekomst van een bank? Maar ik ben maar gewoon een klant (en ook nog van een andere bank)… Ik heb geen economie gestudeerd en de financiële sector lijkt me ingewikkeld. Ja, ik vind duurzaamheid en de lokale economie belangrijk. En ik weet dat het financieel systeem daar een sleutelrol in speelt. Maar hoe je daar een invloed op hebt… buh. Wil je hier meer over weten? Kom dan naar ons debat op 8 juni. FairFin wil – samen met negen andere organisaties – het debat over wat wij van een bank willen, met samenleving voeren. We zullen je voeden met informatie over wat er in een bank gebeurt en hoe dat van invloed is op de maatschappij. Ook komen er voorbeelden van campagnes in andere landen aan bod, waar burgers erin geslaagd zijn de missie van een bank mee vorm te geven en er sociale doelstellingen aan te verbinden. We zullen in groep bespreken welke aspecten zouden kunnen werken voor de situatie in België.

Word lid van de Belfius drawing board

Want het mooie is: we hebben al een bank. Toen Dexia tijdens de financiële crisis kopje onder ging, redde de Belgische overheid de bank met 4 miljard euro belastinggeld, en doopte haar later om tot Belfius. 363 euro, heeft iedere Belg erin gestopt. Waarin zou jij investeren moest je 4 miljard ter beschikking hebben? FairFin is ervan overtuigd dat er enorme kansen liggen voor Belfius en nodigt iedereen uit met ons in de drawing board te stappen om uit te tekenen wat jouw wensen zijn voor een bank. Aan wie moet de bank krediet verlenen? Welke investeringsnoden zijn het hoogst? Wie moet de beslissingen nemen? Hoe verhoudt hij zich ten opzichte van de andere banken actief in België? FairFin weet het ook nog niet, maar is momenteel bezig allerlei stukjes van de puzzel te verzamelen. Voorbeelden uit het buitenland, lessen uit het verleden, vragen uit de samenleving, grillen van de markt. Wil jij meevolgen hoe we deze puzzel leggen? Houd dan ons project ‘Welke toekomst voor Belfius?’ in het oog en kom 8 juni naar de Koninklijke Bibliotheek om mee te luisteren en te tekenen. Aan het einde van het programma zullen we het verdere verloop van onze campagne toelichten.

Programma

18u15 -19u30 Voorgesprek: Van wie en voor wie is Belfius?

20u - 21u45 Debat: Bankieren in het maatschappelijk belang

• Christine Berry (UK) over  Royal Bank of Scotland
• Eric Smit (NL) over ABN Amro en SNS Bank
• Aline Fares (Finance Watch) over de Belgische situatie

Praktisch

Keizerslaan 4, 1000 Brussel
Auditorium Lippens (Voorgesprek en Debat) en Galerij Houyoux (Pauze)
Vanaf 18u tot 22u
Inschrijven kan via debat@fairfin.be
Volg ook het Facebook-event Welke toekomst voor Belfius?