Bomen terug waar ze horen: in de grond en hoog op de politieke agenda

Bomen terug waar ze horen: in de grond en hoog op de politieke agenda

Jeannette van Bodegraven
geschreven door Jeannette van Bodegravenlaatst aangepast op 25/09/2015
Grootschalige herbebossing helpt ons om de opwarming van de aarde onder 2°C stijging te houden. In de aanloop naar de Klimaatconferentie in Parijs stelde de Belgische vzw WeForest samen met andere plantorganisaties een manifest op om onze politieke leiders te doordringen van het belang van bomen en bossen voor ons klimaat.
The best time to plant a tree is 20 years ago; the second-best time is now

Duurzame herbebossing van gedegrageerd landschap levert een grote bijdrage aan klimaatbeheersing, ecologisch welzijn en biodiversiteit

De wetenschap is duidelijk: bomen zijn de beste 'technologie' om koolstofdioxide (CO2) uit de atmosfeer te halen en daarmee een van de belangrijkste broeikasgassen te verminderen. Groeiende bomen absorberen zelfs nog meer CO2 dan volgroeide bomen. Bovendien creëren bomen wolken die de straling van de zon terugkaatsen in het heelal, waardoor de aarde letterlijk afkoelt. Dit wordt het Albedo-effect genoemd. In tropische gebieden is het Albedo-effect het sterkst en daarmee het effect op klimaatbeheersing.

Bomen voor klimaat, ecologie en biodiversiteit

Maar dat is niet het enige. Bossen voorkomen droogtes en overstromingen, ze herstellen de watercyclus en verbeteren de bodem. Tachtig procent van alle levende landorganismen woont in bossen. Dat geldt ook voor de meest bedreigde diersoorten, zoals mensapen (gorilla's, chimpansees, orang-oetangs en bonobo), neushoorns en tijgers. Meer bossen op onze planeet betekent behoud en vergroting van onze biodiversiteit. 

Duurzame herbebossing

Onze planeet heeft miljoenen vierkante kilometers gedegradeerd landschap. Duurzame herbebossing van deze gebieden levert een grote bijdrage aan klimaatbeheersing, ecologische welzijn en biodiversiteit. Dat willen we graag duidelijk maken aan de wereldleiders die tijdens COP21 in Parijs over de toekomst van ons klimaat gaan beslissen.

Vind jij ook dat bomen terug moeten waar ze horen? Teken hier het Trees4Climate manifest