In Café Recupel betaal je met afgedankt elektro voor een soepje, biertje of sapje

In Café Recupel betaal je met afgedankt elektro voor een soepje, biertje of sapje

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 04/11/2019
Welkom op 8 en 9 november in Gent, op 16 november in Brussel en later ook in Louvain-La-Neuve.

Recupel staat in voor de inzameling en duurzame verwerking van afgedankte elektr(on)ische toestellen. En dat doet Recupel niet alleen via recyclageparken maar ook met originele acties. Deze maand heet Recupel je welkom in een pop-up café waar je in ruil voor een afgedankt toestel getrakteerd wordt op een kommetje soep, een sapje of een artisanaal biertje van een lokale producent. 'Café Recupel' wil daarnaast informatie delen over het belang van hergebruik en recyclage van elektrotoestellen. 

Waarom? 

  • Uit onderzoek blijkt dat er 46 miljoen ongebruikte toestellen in onze huishoudens liggen. Die toestellen zitten bomvol waardevolle grondstoffen die, na recyclage, opnieuw kunnen worden gebruikt voor nieuwe producten. Acties zoals Café Recupel willen op een ongedwongen manier zorgen voor meer bewustwording over dat thema.
  • Café Recupel werd in het najaar van 2016 in het leven geroepen voor studenten en was een succes. Studenten vormen nog steeds één van de voornaamste doelgroepen, maar Recupel wil de doelgroep dit jaar gevoelig uitbreiden om het bereik te vergroten.

Hoe werkt het? 

  • In Café Recupel betalen bezoekers met één of meerdere afgedankte kleine elektrotoestellen. Over welke toestellen gaat het? Kleine, hanteerbare toestellen zoals een koffiezetapparaat, opladers, oortjes, een oude gsm of smartphone. Recupel heeft als regel: "Is het toestel kleiner dan je hoofd – dan recycleren wij alles. Beloofd!"
  • Eens ingeleverd geniet je in het pop-up café samen met vrienden en familie van een kommetje soep, een artisanaal biertje of een sapje van een lokale producent.
  • De Kringwinkel checkt na de actie welke apparaten in aanmerking komen voor (herstel en) hergebruik. Toestellen die niet meer herbruikbaar zijn, worden ze naar een gespecialiseerde en erkende verwerker gebracht. Die haalt de schadelijke stoffen uit het afgedankte elektro en herwint de waardevolle grondstoffen zodat die opnieuw in omloop gebracht kunnen worden voor nieuwe toestellen.
  • Door oude of kapotte toestellen mee te brengen naar Café Recupel, dragen de bezoekers dus actief hun steentje bij aan het milieu. 

Waar en wanneer bezoek je Café Recupel?

  • 8 en 9 november: Korenmarkt Gent (10u-17u)
  • 16 november: Tour & Taxis Brussel (10u-18u)
  • 18 en 19 november: Grote Markt Louvain-La-Neuve (10u – 17u)

Meer informatie vind je hier