De maandbeker

De maandbeker

Francesca Van Daele
geschreven door Francesca Van Daelelaatst aangepast op 24/10/2016
Sinds een jaar ben ik de trotse eigenares van de Lamazuna cup. Enig idee waarover ik het heb? Ik spreek over de menstruatiecup. Nog niet bekend in elk vrouwenoor en kennelijk ook niet bij elke apotheker, merkte ik tijdens mijn zoektocht naar dit kopje.
menstruatiecup

Een tampon is geen onschuldig samengepropt plukje katoen. Het zit vol pesticiden, bleekwerkende middelen als chloor en vaak ook synthetische geurstoffen.

De Lamazuna cup is ook te koop onder diverse merknamen als Mooncup of Divacup. Gedrieën hebben ze iets gemeen. Cup, jawel, een kop. Hij onderscheidt zich van een doorsnee kopje dat doorgaans op grootmoe’s porseleinen schotel ligt, volgeschonken en doorroert met lauwe melk en honing.

Even knijpen en klaar

De menstruatiecup wordt gemaakt van silicone en is daardoor zeer flexibel. Praktisch bij het inbrengen. Je knijpt het toe zodat de omvang kleiner wordt. Als het op de juiste plaats zit, vouwt het zich vanzelf terug open. De cup laat zich volschenken met het rode puin van de baarmoeder. Na een poos trek je het voorzichtig uit en giet je de inhoud leeg in het toilet. Vervolgens spoel je de cup even onder de kraan (indien er geen kraan is, zorg je voor een glas water of gebruik je simpelweg wat wc-papier). Ten slotte ben je klaar voor een volgende lading en steek je de cup weerom netjes op zijn plaats. 
Wanneer je niet langer ongesteld bent, steriliseer je de cup in kokend water. Hiervoor kocht ik een exclusieve kookpot, maar daar ben je natuurlijk vrij in. Vrij zijn is overigens waar het allemaal om draait als we spreken over de menstruatiecup.

Vrijheidsbeker

Zelf noem ik het: de vrijheidsbeker. Een zelf-uitgevonden woord, bestaande uit twee niet-zelf-uitgevonden doch frappante woorden. Laat ik beginnen met beker. Enerzijds de fysieke betekenis een beker, een recipiënt. Het vangt immers op. Maar anderzijds ook de symbolische betekenis. Een beker, een trofee. Een geschenk.
 Ten tweede vrijheid. De vrijheid van de menstruatiecup is multi-interpretabel en het makkelijkst te duiden ten opzichte van een gewone tampon. Eerst en vooral heeft de cup een grotere opslagruimte dan twee doorsnee tampons samen. Dat wil zeggen dat jij als drager meer tijd hebt. Minder gedwongen toiletbezoeken, minder afhankelijk. Vrijer in tijd.
 Verder ben je vrij van uitdroging. Een tampon absorbeert namelijk gretig alles waarmee het in aanraking komt. De cup daarentegen laat het bloed geduldig druppen in zijn reservoir en laat je natuurlijke sappen waar ze horen. 
Daarenboven ben je vrij van periodieke pijnen. Wist je dat de meeste klachten veroorzaakt worden door chemicaliën? De tampon is geen onschuldig samengepropt plukje katoen. Het zit vol pesticiden, bleekwerkende middelen als chloor en vaak ook synthetische geurstoffen. Deze ingrediënten vind je niet terug op de verpakking, daar het niet verplicht is volgens de Europese wetgeving. 
Tot slot geniet je van een vrij geweten. Vrouwen die voor de menstruatiecup kiezen, kiezen voor duurzaamheid.


2 euro per jaar

Eens aangeschaft, kun je de cup minstens tien jaar lang gebruiken. Een eenmalige aankoop dus voor vrouwen die tegen de menopauze aanleunen. Jong of rijper, een prijzige aankoop is het in beide gevallen niet. Het kost je zo’n twintig à dertig euro per decennia. En vergeet daarbij het bedrag van pijnstillende geneesmiddelen - tegen de periodieke hoofd-, buik en rugklachten - niet af te trekken. Een behoorlijke som, toch?