De zoektocht naar mijn meest nutteloze keukentoestel

De zoektocht naar mijn meest nutteloze keukentoestel

Marie Bijnens
geschreven door Marie Bijnenslaatst aangepast op 12/08/2016
OPINIE * Unanimiteit is er niet, nee. Het is een nek-aan-nek-race in de strijd om de titel van het meest nutteloze keukentoestel aller tijden. Veel eer valt er niet te winnen, behalve een VIP-plaats in het containerpark misschien. Misschien kunnen we er een wisselbeker van maken, want elk jaar verschijnen er wel nieuwe strikt overbodige keukenapparaten op de markt.

Nadenken vooraleer we keuken-elektro in huis halen (of cadeau doen met kerst) is geen overbodige luxe. Luxe om plaats te houdeni in je kast en de luxe om geld uit te sparen voor fijnere zaken.

Overlaatst stond ik te koken, ik was patatjes en worteltjes aan het koken voor de baby. Alle clichés op een hoopje, de klassieker qua babymaaltijd met La Mamma achter het vuur. La Mamma kookt niet graag met een Babycook. Ze kookt met kookpotten, pollepels,grote vergieten en bovenal,met een vork,kwestie van op tijd al prikkend te checken of de patatjes al gaar zijn. Nochtans is die Babycook superhandig (naar het schijnt). We kregen ze van een vriendin, die er inderdaad al haar papjes in klaarmaakte. Ook mijn vriend gebruikt hem graag.

Jacht door de keukenkasten

Dat deed me nadenken. Ik bekeek eens grondig al mijn keukentoestellen. Te beginnen met de broodmachine: neemt veel plaats in, wordt niet vaak gebruikt, maar heeft ons toch wel al ettelijke keren uit de nood geholpen als we geen brood meer in huis hadden op zondagavond. Conclusie: nuttig en moeilijk te vervangen. De koffiezet: absoluut een must. Het espressoapparaat: dan weer twijfelachtig. Wordt niet veel gebruikt, maar als het gebruikt wordt puur genot! De mixer: check. De eiwitklopper:check. Een koffiebonenmixer: check, zij het niet vaak…(en ja, we gebruiken die eigenlijk om noten te mixen, niet voor koffie, maar het wordt gebruikt). Conclusie: eigenlijk waren die keukentoestellen hier thuis nog wel nuttig. 

Toaster of sapcentrifuge?

Maar welke keukentoestellen zijn dan Babycookgewijs strikt overbodig? Eigenlijk toch ook weer alles: brood kan je bakken in de oven, koffie kan je opgieten in een thermos, eiwit kan je kloppen met de hand.  Eigenlijk kan je alles wel zonder elektro gedaan krijgen, het vraagt alleen wat meer inspanning. En dat is dus iets om af te wegen. Dus dan eens nadenken welke keukentoestellen we NIET hebben en zonder moeite vervangen door de old school methode.  En zo kwam ik bij de toaster en het croque monsieur-apparaat terecht. Want toastjes en croque monsieurs bakken we hier gewoon in een pan, eigenlijk echt niet moeilijk, maar je moet er natuurlijk wel eventjes bijblijven zodat het niet aanbrandt... Dus voilà, ik was overtuigd, de toaster is absoluut het meest overbodige apparaat allertijden. Ik deed even een rondvraag om mijn stelling te bevestigen, maar dat was een toch een kleine tegenvaller: bleek die toaster nog wel gebruikt te worden bij mijn entourage (daar sta je dan met je beweringen!). En kreeg ik te horen dat het niet zozeer die toaster nutteloos was, maar de sapcentrifuge waar nog geen vijf maal sap mee gemaakt werd (en die vervolgens een hele keukenkast in beslag nam…) 

De luxe van een lege kast

Wat er ook van zij, twee keer nadenken vooraleer we keuken-elektro in huis halen (of cadeau doen met kerst) is geen overbodige luxe.  En ja, luxe inderdaad: de luxe om plaats te houdeni in je kast en de luxe om geld uit te sparen voor fijnere zaken!