Dit was 2017!

Dit was 2017!

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 04/01/2018
Wat een jaar! Netwerk Bewust Verbruiken blikt terug op een mooi, bezitloos en inspiratievol 2017. Ons team zette de schouders onder het eenvoudige en duurzame leven, we hopen zo heel wat mensen geïnspireerd te hebben. We blikken terug op de Simplify Life Inspiratiedag, het Repair & Share Fest, de Burgerschool,.. maar we blikken ook vooruit op een nieuw sprankelend jaar!
© Netwerk Bewust Verbruiken

Barbara, Wendy, Sofie, Eva, Inez, Hanne, onze stagiairs Julie, Amber, Sigurd en Joeri, onze vrijwilligers Nele en Joannis, het redactieteam en onze bestuursleden sloegen in 2017 de handen in elkaar om duurzaam en eenvoudig leven te verspreiden in Vlaanderen! Hieronder vind je een terugblik op enkele van onze activiteiten:

Simplify Life Inspiratiedag

Word je gelukkiger door altijd de nieuwste snufjes te kopen? Wil je overal en altijd aanwezig zijn? Of bezorgt al dat moeten je eerder stress en tijdsgebrek? Met het project Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen en geneugten van een eenvoudig en duurzaam leven in kijker. Op 12 februari organiseerden we de Simplify Life Inspiratiedag in Ternat, samen met CC De Ploter en Archeduc. Meer dan 400 geïnteresseerden lieten zich inspireren tijdens workshops (minimaliseren, fermenteren, digital detox, natuurlijke cosmetica, leren slapen, upcycling,...), films, een inspiratiemarkt en een inspiratieshow. Door het grote succes organiseerden we in mei een nieuwe Simplify Life Inspiratiemarkt op het Festival van de Gelijkheid in Leuven.

Netwerk Bewust Verbruiken blikt terug op een mooi, bezitloos en inspiratievol 2017!

Repair & Share Fest

Delen, repareren en maken is populair in Vlaanderen. Dat blijkt uit de overweldigende opkomst voor het Repair & Share Fest in NEST, de oude stadsbib in Gent. Samen met het Gents MilieuFront en de dienst Verbinden en Ontmoeten van Stad Gent sloegen we de handen in elkaar om het Repair & Share Fest te organiseren. Zo'n 1000 bezoekers ontdekten er 6 verdiepingen vol deel-, repareer- en maakinitiatieven: met onder andere een inspiratiemarkt, een Repair Café XXL en een repair battle. Lees hier ons verslag.

Growfunding Babytheek

2017 was ook het jaar van de duurzame baby's. Samen met het gemeenschapscentrum Elzenhof en Growfunding zetten we een growfundingcampagne op voor de Babytheek, de eerste bibliotheek voor babyspullen in Brussel. Momenteel behaalden we al 85% van het bedrag dat we willen verzamelen! Wil je ons steunen en de Babytheek mee mogelijk maken? Dat kan via www.growfunding.be/babytheek. In februari 2018 gaan we van start! Jonge ouders kunnen voor een lidmaatschap van 20 euro per jaar babyspullen ontlenen. Meer info vind je op www.babytheek.be, of bekijk onze video waarin Sarah en Eva het concept volledig uitleggen.

De Burgerschool in Vlaams-Brabant

Burgers en ondernemers met een klimaatproject ondersteunen, dat gebeurt in de Burgerschool! Samen met Bond Beter Leefmilieu begeleidden we 23 klimaatpioniers uit Vlaams-Brabant. De geselecteerde organisaties werden in groep begeleid door een professionele coach. Samen gingen ze in een driedelig traject aan de slag om hun klimaatinitiatief naar een hoger niveau te tillen. In het voorjaar van 2018 komt er een 2de editie van de Burgerschool in Vlaams-Brabant, je kandidaat stellen kan hier tot en met 10 januari 2018!

Trefdag Repair Cafés Vlaanderen

Op zaterdag 18 november organiseerde Netwerk Bewust Verbruiken de jaarlijkse trefdag voor Repair Cafés in Vlaanderen, dé bijeenkomst voor Repair Café-vrijwilligers uit alle hoeken van het land. Reparateurs en creatievelingen ontmoetten er elkaar, ontdekten hoe ze hun Repair Café nog beter kunnen doen werken en gaven mee vorm aan de repareerbeweging van de toekomst. 

Op Wielekes

Koopt u geen nieuwe fiets voor uw kind omdat het er toch te snel uitgroeit? Staat uw gang vol met fietsjes in afwachting tot het volgende kind erop kan rijden? Het Gentse fietsdeelsysteem Op Wielekes biedt een oplossing. Het kinderfietsdeelsysteem Op Wielekes in Ledeberg draait goed! Ook dit jaar ontleenden heel wat ouders een fiets voor hun kind. In Merelbeke opende in 2017 een nieuw depot: Flora Op Wielekes.

Inspiratie op www.bewustverbruiken.be

Via onze website willen we jullie concrete tips aanreiken om eenvoudig en duurzaam te gaan leven. Daarnaast bieden we een platform voor inspirerende personen en organisaties. Dit waren enkele succesvolle artikels van het jaar: 10 verpakkingsvrije winkels in België10 tips voor 'plastic free july', Loes lanceert duurzaam sportmerk Pure By Luce, Hier koop je fair fashion in Leuven, "ontspullen is nee zeggen tegen de dingen die je niet nodig hebt",...

Vooruitblik op 2018

2017 was een jaar vol evenementen, activiteiten, nieuwe projecten en mooie samenwerkingen. Netwerk Bewust Verbruiken wenst iedereen een sprankelend, bezitloos en eenvoudig 2018, en hoopt het komende jaar nog heel wat mensen te inspireren om duurzaam en eenvoudig te gaan leven. Houd onze website, Facebook-pagina, Twitter of Instagram in de gaten voor de laatste nieuwtjes!

 

Simplify 2018? Dat doe je zo!

© Netwerk Bewust Verbruiken