Duurzaam naar de supermarkt in 10 stappen

Duurzaam naar de supermarkt in 10 stappen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 13/07/2017
Eenvoudig en duurzaam naar de supermarkt is vaak een uitdaging. Lokaal, fair trade, zonder verpakking, biologisch,... er zijn zoveel aspecten waar je rekening mee kan houden. Met deze 10 tips kan je bewust naar de supermarkt gaan:

1. Gebruik een herbruikbare tas

Plastic zakjes zijn verleden tijd. Steeds meer landen en steden verbieden het gebruik van plastic zakjes. Landen als Rwanda en Bangladesh zijn koplopers in het bannen van plastic zakjes in onder andere de supermarkt. Ondertussen springen ook anderen op de kar: Wallonië, Frankrijk, Chicago, Italië,... De herbruikbare tas gaat daarentegen jaren mee! Handige tip: leg je tas op een zichtbare plaats zodat je hem niet vergeet.

2. Vermijd plastic verpakkingen

Alles zit tegenwoordig verpakt in plastic, vaak ook wanneer dit voor de consument overbodig is. Volgens een artikel van The Guardian verdrinken we in plastic. Als je kan kiezen tussen zoete aardappelen in plastic verpakt of losse zoete aardappelen, kies dan voor de optie zonder plastic. Bovendien is het nog steeds gangbaar om elke soort groente/fruit in een apart plastic zakje te steken. Eén groene paprika in een zakje, twee rode paprikas in een zakje, tomaten in een zakje,… Met een herbruikbaar zakje hoef je geen plastic te verspillen (of je gebruikt gewoon geen zakje, wat ook gemakkelijk is). Lees hier 10 tips om minder plastic te gebruiken.

Lokaal, fair trade, zonder verpakking, biologisch,... Met deze 10 tips kan je bewust jouw boodschappen doen

3. Let op de vervaldatum

Supermarkten gooien tonnen voedsel weg omdat het beschadigd is of de houdbaarheidsdatum overschreden is. Vaak gaan mensen achterin de frigo snuisteren naar de yoghurt die het langste meegaat of het stuk fruit dat er het mooist uitziet. In plaats daarvan kan je kiezen voor de courgette met een kleine bluts in of de yoghurt die nog 10 dagen houdbaar is. Zo vermijd je dat het in de vuilbak belandt, en verplicht je jezelf om ze voor vervaldatum op te eten.

4. Koop lokaal

Sta je voor het fruit- en groentenvak? Kijk dan eens van waar je producten komen: Brazilië, Kenia, Canada, Nieuw-Zeeland, Brazilië,… Steun de lokale handel en kies voor lokale en seizoensproducten. Idem bij andere producten: kies eens voor een lekkere lokale wijn in plaats van een geïmporteerde wijn uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika. #thinkglobalshoplocal

5. Koop Fairtrade producten

Of je nu winkelt in de supermarkt, bij de kruidenier om de hoek, in je biowinkel of in de Wereldwinkel, Fairtrade producten zijn overal! In België zijn er al zo'n 1.500 Fairtrade producten beschikbaar. De klassiekers zijn bananen, chocolade, koffie, suiker en rijst, maar ontdek ook de specerijen, wijn, noten, vruchtensap, roomijs, thee en andere! Kijk in de rekken uit naar het Fairtrade label op de productverpakking. Meer info vind je bij Fairtrade Belgium.

6. Koop in bulk

Heb je de tijd en de mogelijkheid om naar een verpakkingsvrije winkel te gaan, of een winkel waar je in bulk kan kopen? Perfect! Neem je eigen dozen/zakjes/potten mee, en vul naar hartenlust wat je nodig hebt. Ontdek hier 10 verpakkingsvrije winkels in België. Verpakkingsvrije winkels bieden naast voeding vaak ook cosmetica en onderhoudsproducten aan. Of ga naar de markt, ook daar kan je vaak met je herbruikbare potjes terecht.

7. Kijk naar de labels

Biologische, ecologische en Fairtrade voeding kan je steeds vaker herkennen aan gecertificeerde labels. Ontdek het verhaal achter de labels op labelinfo.be.

8. Ga voedselverspilling tegen: koop kromme komkommers

Supermarkten leggen geen kromme groenten in de rekken. Wat zijn kromme groenten? Alle groenten die geen perfecte vorm hebben: een kromme courgette, een kromme komkommer, een paprikka in speciale vorm, een rechte banaan,… Deze worden vaak vernietigd omdat supermarkten ze niet willen verkopen. Biedt je supermarkt toch kromme groenten aan? Koop dan deze groenten, en overtuig de supermarkt dat de smaak belangrijker is dan de vorm.

9. Ga eens naar de andere supermarkt

Koop bij je lokale producent/bakker/slager, ga naar een bioshop, ontdek verpakkingsvrije winkels, ga naar de buurtwinkel, ontdek buurderijen, kies voor een groentenpakket, eet lekker van dichtbij dankzij voedselteams,... er zijn tal van alternatieven voor de supermarkt.

10. Wees voorbereid

Maak een lijstje voordat je naar de winkel gaat. Zo koop je geen onnodige dingen en koop je niets te veel wat uiteindelijk toch in de vuilbak belandt.

 

Lees ook: