Duurzame levensstijl aannemen; begin met het alledaagse

Duurzame levensstijl aannemen; begin met het alledaagse

Marinus Nutma
geschreven door Marinus Nutmalaatst aangepast op 02/05/2018
Een duurzame levensstijl. Het is iets wat steeds meer mensen lijkt te intrigeren. Duurzaamheid is een trend die hopelijk blijft en steeds meer mensen zal bereiken. Netwerk Bewust Verbruiken wijst je maar al te graag op allerlei aspecten waarin jij duurzaamheid kunt betrekken. Dit komt terug in heel dagelijkse zaken, van kleine tot heel grote ingrepen. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd; alle kleine veranderingen waarbij duurzaamheid in het vaandel staat, dragen bij verandering. Met deze vier onderdelen draag je je steentje bij aan een bewustere, duurzamere wereld.

1. Ga in huis bewuster om met energie en kies voor groen

Laten we beginnen in huis. Ga eens na, wat doe je daar zoal? Je richt het huis in met leuke spullen, je bereidt er je voeding en drinken, vult kastjes met andere nodige producten en je verbruikt stroom en gas om apparaten te gebruiken en de woning en het water te verwarmen. Op dat laatste gaan we graag als eerst in. Thuis verbruik je waarschijnlijk meer energie dan nodig. Een warme woning is voor velen vanzelfsprekend; is het buiten koud, dan gooi je de verwarming wat graden omhoog. Bedenk je wel dat je je wat warmer aan kunt kleden én dat de verwarming vervolgens niet in alle ruimtes hoog hoeft te staan. Al helemaal niet als je van huis bent. Ga dus iets bewuster om met waar je de kachel aanzet en op welke temperatuur dit gebeurt. Elke graad lager is een vermindering van zes procent aan verbruik. Daarbij komt dat gas vaak nog niet duurzaam is opgewekt. Probeer wat je op gas laat draaien daarom te verminderen of te vervangen door stroom. Stroom wordt tegenwoordig namelijk steeds vaker duurzaam opgewekt, bijvoorbeeld in grote zonne- en windmolenparken. Wil je weten hoe groen de stroom en het gas van jouw energiecontract zijn? Dan kun je dat controleren bij de VREG; de organisatie die toezicht houdt op het reguleren van de Vlaamse Geweste energiemarkt. Heb jij groene stroom? Ga hier dan alsnog bewust mee om, want het scheelt je ook in de kosten als je minder verbruikt dan je nu doet. Let op het uitzetten van lichten, laat apparaten niet op stand-by staan en haal stekkers uit het stopcontact als je de apparaten niet gebruikt. 

2. Voeding bewuster inkopen

Hoe korter de keten van producent naar consument, hoe minder CO2-uitstoot en verpakkingen er nodig zijn. Kies je voor groente direct van de boer? Dan zijn er bijvoorbeeld geen transport en verpakkingen nodig. Wil je hier meer over weten, dan kun je je tussen 26 mei en 3 juni richten op de Week van de Korte Keten in Vlaanderen. Maar niet alleen producten die direct van de producent komen, zijn een stap in de goede richting. Ook producten die je wel uit de supermarkt of andere winkels haalt, kun je heel bewust uitkiezen. Ga bijvoorbeeld voor vlees van de biologische slager in plaats van voor euroknallers bij de lokale supermarkt. Denk ook na over hoe veel je ervan eet en hoe vaak. Want ja, deze biologische producten zijn vaak duurder, maar zetten je hopelijk wel aan het denken over wat je er eigenlijk van nodig hebt. Eet jij niet veel te vaak vlees dan goed voor je is? Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, dan kost het je niet eens extra. En ook al zijn de producten wellicht wat hoger in prijs; vaak zijn ze gezonder door de natuurlijke wijze waarop ze verkregen zijn. Op die manier ben je niet alleen bezig met de gezondheid van de wereld, maar ook met die van jezelf. Een andere manier om duurzamer bezig te zijn, is door de producten op de markt kopen en deze mee te nemen in een eigen verpakking. Denk daarbij aan een bakje of tasje dat je telkens hergebruikt. Dat scheelt uiteindelijk veel aan verpakkingsmateriaal en ook dat is beter voor het milieu.

3. Kledingcircle of life én live

In onze westerse wereld is er kleding in overvloed. Hangen ook in jouw kledingkast de nieuwste spullen? Kijk eens verder dan in de reguliere winkels om deze spullen aan te schaffen. Kies voor een tweedehands winkel, een kledingruilparty, herontdek je oude kleding door deze te combineren met andere – door de jaren heen – verzamelde spullen of steek de kleding in een nieuw jasje. Haal je de bezem graag om de zo veel tijd door je kledingkast? Maak anderen dan gelukkig met jouw spullen en gooi ze niet weg – al doen niet veel mensen het laatste waarschijnlijk. Bedenk je ook dat trends komen en gaan, maar ook weer terugkeren. Je spullen bewaren voor over vele jaren, is daarom niet eens zo’n slecht idee. Helemaal niet omdat je op dat moment iets origineels hebt; wat jij hebt is waarschijnlijk niet meer in de winkel te krijgen. Je hebt je eigen vintagekleding. Kijk ook eens naar onze 10 tips voor een duurzame kledingkast om je wat bewuster te worden van wat je kunt veranderen.

Naast het bewaren en laten circuleren van jouw kleding, is het goed om te letten op wáár kleding vandaan komt en waar het van gemaakt is. Lastig misschien, want het is voor ons zo vanzelfsprekend dat die kleding er is. Toch weten we ondertussen eigenlijk allemaal wel dat kleding vaak onder erbarmelijke omstandigheden wordt gemaakt, waarbij uitbuiting, misbruik, onveilige omstandigheden en een laag loon geen vreemden zijn. En verkijk je niet, want niet alleen goedkopere merken zetten kledingarbeiders in fabrieken in landen als Bangladesh aan het werk. Om consumenten bewuster te maken van waar hun kleding vandaan komt, hoe deze verkregen wordt én om deze consumenten een stem te geven, is Fashion Revolution opgericht. Hiermee wordt de kracht van de consument duidelijk en ingezet. Let dus niet alleen op wat er bij de kledingproductie vrijkomt aan uitstoot, maar denk ook voornamelijk aan de levensomstandigheden van de mensen die jouw maken. Daar mag best wat meer over worden nagedacht door velen.

4. Reis bewust

Hoe reis jij in het dagelijks leven naar je bestemming? Ga je met de auto naar het werk, pak je het openbaar vervoer of de fiets? En als je op vakantie gaat, wat doe je dan? Stap je in het vliegtuig, kies je – bewust of onbewust – voor de auto, bus, trein of hou je het dichtbij en ga je (weer) fietsen? De manier waarop je reist, heeft heel veel invloed op de CO2-uitstoot die jij veroorzaakt. En dus op de ecologische voetafdruk waar jij verantwoordelijk voor bent. Is het pakken van het vliegtuig voor jou bijna vanzelfsprekend geworden? Denk dan nog eens na; door het toenemende vliegverkeer stijgt de uitstoot van broeikassen gigantisch. Wel zet Belgocontrol zich in voor CO2-reductie van het vliegverkeer, lees hoe Belgocontrol dat doet en wat er kan veranderen. Ga voor nu eens voor een treinvakantie of stap op de fiets en reis rustig aan naar andere locaties. Zo zie je het landschap ook nog eens langzaam veranderen. Laat je inspireren door Zomer Zonder Vliegen.

Natuurlijk hoef je niet met alle vier de tips tegelijk aan de slag te gaan. Misschien doe je een deel al, misschien zelfs zonder hierover na te denken. Gooi het roei langzaam om en of de nieuwe koers je bevalt. In een keer je leven rigoureus veranderen werkt vaak niet. Heb je de smaak te pakken? Naast deze vier ingrepen die je in het alledaagse leven kunt toepassen, zijn er tal van invloeden die je kunt hebben op het milieu en de wereld waarin we leven. Wij vertellen je er graag zo veel mogelijk over, zodat jij er mee aan de slag kunt.