Een lekker Fairtrade kopje koffie

Een lekker Fairtrade kopje koffie

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 01/10/2018
Een (h)eerlijk kopje koffie, voor velen de perfecte start van de dag. 1 oktober is de internationale dag van de koffie, de ideale dag om eens dieper te kijken in ons kopje koffie.
© Pxhere

Fairtrade, wat is dat eigenlijk?

Volgens de organiatie Fairtrade Belgium is het model van Fairtrade eenvoudig: producenten krijgen een eerlijke verloning voor een duurzame productie. "Fairtrade wil boeren, arbeiders en hun gezinnen een menswaardig inkomen bezorgen en de omstandigheden creëren waardoor ze sterker staan en zélf uit de armoede geraken. Zo kunnen ze hun eigen toekomst in handen nemen." De organisatie stelt dat de internationale handel er niet in slaagt om boeren in ontwikkelingslanden de middelen te geven voor een waardig bestaan. Ze hebben niet dezelfde toegang tot informatie, financiering en sociale voorzieningen. Tegelijkertijd voelen zij als eerste nu al de gevolgen van de klimaatsverandering. De macht in de productieketen is dan ook niet eerlijk verdeeld en zorgt voor armoede bij de mensen die dagelijks ons voedsel produceren. Tijd voor een eerlijk en fair trade kopje koffie dus!

1 oktober is de internationale dag van de koffie. Tijd voor een (h)eerlijk kopje koffie!

Ook Rikolto (vroeger Vredeseilanden) werkt samen met boeren in het Zuiden. "Rikolto gelooft dat familiale landbouwbedrijven een groot stuk van het antwoord in handen hebben. Samen produceren deze boeren en boerinnen meer dan 70% van ons voedsel. Maar individueel staan ze zwak op de markt, waardoor hun potentieel onbenut blijft. Verandering op globale schaal is nodig zodat voedselmarkten waarde creëren voor iedereen, te beginnen voor boeren." De organisatie verbindt boerengroepen met supermarkten en bedrijven uit de voedingssector en zoeken naar nieuwe manieren om zaken te doen op lange termijn, waarbij winsten en risico's eerlijk verdeeld zijn.

Fairtrade koffie

Wat is dan het verschil met 'gewone' koffie? Koffie die volgens de fairtrade principes is gemaakt met respect voor de boeren en het klimaat. Fairtrade werkt momenteel samen met meer dan 812.500 boeren over de hele wereld via 445 organisaties van koffieproducenten die door Fairtrade zijn gecertificeerd. Over de hele wereld kweken Fairtrade koffieboeren koffie op meer dan 1 miljoen hectare. Zij produceren naar schatting 550.000 ton koffie, waarvan 37% ook het biologische keurmerk draagt.

Fairtrade Belgium zet alle fairtradekoffie voor jou op een rijtje. Uiteraard kan je ook bij Oxfam terecht voor (h)eerlijke koffie. Ook in de supermarkt is fairtradekoffie tegenwoordig eenvoudig te vinden: kijk gewoon eens naar het label op jouw pakje koffie, en laat het smaken!

5 koffieweetjes

  1. De wereldwijde koffieconsumptie is de voorbije veertig jaar verdubbeld van 4,2 miljoen ton in 1970 tot 8,8 miljoen ton in 2014. (Fairtrade Belgium)
  2. De gemiddelde koffieboer verdient 1,5 euro per dag. Het Fairtrade label zorgt ervoor dat boeren een minimumloon ontvangen. (Fairtrade.org)
  3. Meer dan de helft van de Belgische gezinnen haalt vandaag Fairtrade producten in huis. In het brede assortiment van Fairtrade producten blijven koffie, bananen en chocolade de wegbereiders. Samen zorgen zij voor meer dan de helft van de waarde aan verkochte Fairtrade producten. (Fairtrade Belgium, studie 2015)
  4. Koffie was het eerste Fairtrade product in 1988. Het Max Havelaar-merk, gelanceerd in Nederland, was het resultaat van kleinschalige koffieboeren in Mexico en activisten die een manier zochten om hun producten directer te verhandelen. (FairtradeAmerica)
  5. 80% van alle fairtradekoffie komt uit Latijns-Amerika en de Caraïben. (FairtradeAmerica)

 

- Een overzicht van alle producten met het Fairtrade label, vind je op www.fairtradebelgium.be -