Goederen ruilen, delen en huren: een overzicht

Goederen ruilen, delen en huren: een overzicht

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 17/11/2016
Print Friendly and PDF
Delen en ruilen van spullen is iets van alle tijden, maar de laatst jaren leeft de ruilhandel weer helemaal op. Hieronder vind je een overzicht van alle Vlaamse initiatieven om spullen, kleren en boeken te lenen, ruilen, delen of huren.

 

Delen van goederen

Spullen delen met mensen in je buurt wordt al eeuwenlang gedaan. Momenteel bestaan er steeds meer initiatieven die het ook toelaten om dit digitaal te doen of op te volgen.

LETS
LETS (Local Exchange and Trading System) is een netwerk waarbinnen mensen diensten en goederen kunnen uitwisselen, zonder daarbij officieel geld te gebruiken. Elk LETS-lid biedt diensten aan en vraagt er ook, naar gelang zijn verlangens, competenties of noden. De eenheid waarin de ruil gemeten wordt, is meestal de tijd (1 uur pianospelen = 1 uur loodgieterij). Vaak wordt er een complementaire munt gebruikt. Het systeem zorgt er bovendien voor dat men zijn buren beter leert kennen en zijn passies en competenties kan delen.
www.letsvlaanderen.be

Wij delen -Peerby 
Het doel van WijDelen.be is door middel van het delen buurtcontacten te stimuleren en buurtinitiatieven aan te moedigen. Onze grootouders kenden iedereen uit hun buurt. Hadden ze iets nodig wat ze zelf niet hadden, wisten ze wie hen kon helpen. Deze kennis willen terug in onze buurten brengen.
www.wijdelen.be
peerby.be

Deurnedeelt (Deurne)
Deurne Deelt is een netwerk van buurtbewoners waar diensten en spullen worden uitgewisseld.
Dit project is ontstaan uit een groep buurtbewoners, zij wilden een sociaal netwerk waar ze hun
talenten konden inzetten en waarop ze af en toe beroep konden doen als ze hulp nodig hadden.
www.deurnedeelt.be

Buurtijd
Buurtijd is een ruilsysteem in Berchem, een project van Buurtwerk Posthof vzw. Het doel is een netwerk te creëren van buren die elkaar helpen. Elk uur dat je dat voor Buurtijd werkt ontvang je een 'Buur'. Mensen die iets willen delen of iets nodig hebben, bijvoorbeeld een boormachine, worden met elkaar in contact gebracht.
www.buurtijd.be

Spullen delen (NL)
Via spullendelen.nl kun je spullen lenen en uitlenen aan je buren, vrienden, collega's en bijvoorbeeld je sportclub. Word daarom lid en voeg de spullen toe die je uit wilt lenen. Bepaal zelf wie je spullen mogen lenen en begin met delen!
spullendelen.nl

FLOOW2 B2B (NL)
Floow2, World's Reset Button, is een business-to-business deelmarktplaats waarop bedrijven en instellingen materieel, diensten, maar ook kennis en kunde van medewerkers onderling kunnen delen (verhuren/huren). Bedoeling is om efficiënter gebruik te maken van wat we al hebben. In veel sectoren, van bouw tot en met gezondheidszorg, is veel productiecapaciteit ongebruikt. FLOOW2 maakt dit transparant en verhandelbaar, door vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Voor bedrijven levert het zowel financieel (extra omzet en lagere kosten) als duurzaam voordeel op (meer doen met wat er al is, betekend minder nieuw productie en minder verspilling van grondstoffen en energie).
www.floow2.com

Streetbank (UK)
www.streetbank.com

 

Uitleendiensten

Instrumentheek (Kortrijk)
Instrumentheek Is een initiatief in opstartfase in Kortrijk. De vzw tracht het concept van bezit om te zetten in toegang, zodat alle werktuigen steeds toegankelijk zijn voor de leden zonder dat het hun eigendom is. Het gratis uitlenen van een brede waaier aan werktuigen aan leden via deze gemeenschappelijke inventaris zorgt onder andere voor het bestrijden van armoede. Het voorkomt grondstofverspilling en overconsumptie en moedigt aan tot effecient gebruik van grondstoffen. Daarnaast versterkt het sociale cohesie en interactie, ook via workshops.
www.instrumentheek.be

Tournevie (Brussel)
Tournevie is een non-profit uitleendienst voor werktuigen die in de zomer 2015 van start gaat in Micro Marché (vlakbij Sint-Katelijneplein), hartje Brussel dus. Het werkt zoals een bibliotheek: in ruil voor een klein jaarlijks lidmaatschap krijg je als lid ongelimiteerde toegang tot een breed assortiment kwaliteitsgereedschap. Dat is goedkoop en ecologisch. Tournevie is zo een alternatief voor duurdere huur- en verkooppunten.
www.tournevie.be

Bibliotheek
De meest courante en best georganiseerde manier van boeken ontlenen. Deze site geeft een overzicht van alle bibliotheken in Vlaanderen.
www.bibliotheek.be

 

Goederen ruilen en weggeven

Spullen die je niet meer nodig hebt, kan je - in plaats van ze weg te gooien - ruilen of aan iemand schenken. Wie weet krijg je er wel iets leuks voor in de plaats.

Ecozoekertjes Velt 
Op de website van Velt kan je terecht voor ecologische zoekertjes. Naast verkoop en gezocht, heb je ook een categorie ruilen. Van speciale groentenzaden over wasbare luiers.
www.velt.nu/zoekertjes-te-ruil

Iedereen ruilt mee
Ruil met vrienden, collega's, medestudenten,... Via de website Iedereen Ruilt Mee kan je online eigen ruilgroepen aanmaken.
iedereen.ruiltmee.be

Gedeeld Gebruiken (Facebook)
Gedeeld Gebruiken is een openbare groep op facebook. Een boormachine wordt gemiddeld 20 minuten per jaar gebruikt. Waarom niet uitlenen of verhuren? Post in deze groep wat je zoekt of wat je wil uitlenen/verhuren/weggeven (postcode erbij zetten).
www.facebook.com/groups/425820930807295

Paynut
Paynut is een online platform om spullen door te geven. Geef of ontvang spullen die je zelf niet meer gebruikt, telkens in ruil voor 1 nut. De foto's maken het meteen overzichtelijk.
www.paynut.org/nl/

't Ruilerke (Facebook)
Ruilgroep op Facebook in de regio Turnhout. Er wordt geen geld gebuikt of gevraagd.
www.facebook.com/groups/512712415431290/

Freecycle
Freecycle stimuleert wereldwijd het weggeven van spullen. In België bestaan er verschillende lokale groepen, die ruilen en weggeven in hun buurt aanmoedigen en mogelijk maken.
www.freecycle.org

Weggeefwinkel
Er bestaan al enkele weggeefwinkels in Vlaanderen, ontmoetingspunten waar je spullen die je niet meer gebruikt heen kan brengen. Iedereen mag de spullen van anderen gratis mee naar huis nemen.
www.weggeefwinkels.be

Online-Weggeefwinkel
In de Online-Weggeefwinkel kan je, spullen die je niet meer gebruikt, gratis aanbieden aan andere mensen. Wie op zoek is naar een bepaald item kan ook eens rondsnuisteren. Alles is gratis. De Online-Weggeefwinkel bestaat nog maar sinds 2013. Het doel van de oprichters is minder afval produceren, een beter leefmilieu en meer vrijgevigheid.
www.online-weggeefwinkel.be

Gewoon Gratis
Zoekertjessites waar mensen zelf gratis spullen kunnen aanbieden.
gewoongratis.be

SurrounThings
Hyperlokaal, supersociaal en ecologische website die het mogelijk maakt om eenvoudig spullen te (ver)kopen, te delen of gratis weg te geven aan mensen in je buurt.
http://www.surrounthings.be/

Boeken ruilen en weggeven

Boeken worden niet geschreven en gemaakt om weg te gooien of om eeuwig in de kast te blijven staan. Tijdens een boekenruil kan je oude boeken weggeven, en krijg je de pareltjes van anderen in handen.

Wisselboek
De beheerders van IedereenRuiltMee maakten een aparte ruilsite voor boeken aan.
www.wisselboek.be

Boekenruilkast
Er zijn verschillende boekenruilkasten.  Je mag er vrij in rondkijken en je boek (nog in goede staat) inruilen voor een ander boek. In de stad Antwerpen heeft elke containerpark een boekencontainer. In de bibliotheken van Lokeren, Sint-Niklaas en Ledeberg zijn er boekenruilkasten. Ook de gemeente Elsene heeft twee boekenboxen (Flageyplein en het gemeentehuis), waar je gratis boeken kunt wisselen.
Boekenruilrek Lokeren
Boekenruilkast Ledeberg (Gent): een in bibliotheek, een in wijkgezondheidscentrul, een op de Standaertsite
Boekenruilkast Sint-Niklaas
Containerpark Antwerpen
Boekenruilbox Elsene
Doorgeefboekenkast Aarschot
Boekenruilkast Tervuren

Books in Boxes
De Vlaamse varinat van Little Free Library
booksinboxes.eu

BookCrossing
Een internationaal initiatief, waarbij iemand een boek achterlaat op een openbare plaats - een café, de trein... -  voor 'eerlijke vinders'.  BookCrossers registreren hun boek op de website van BookCrossing, waar het een uniek nummer krijgt. Dat nummer wordt samen met een paar instructies op het boek geplakt. Wie het boek vindt, kan aan de hand van het BCID op de site nakijken vanwaar het komt, wie het allemaal gelezen heeft en kan eventueel zelf een verslag schrijven. Als het boek uit is, laat de vinder het boek weer 'vrij'.
www.bookcrossers.be

Little free library
Een little free library is een kastje dat op een openbare plaats staat, of gewoon in je voortuin. Er zitten zo’n dertig boeken in die passanten gratis mogen meenemen om te lezen. Voorbijgangers mogen er ook zelf boeken in steken, zodat anderen ze kunnen lezen.

Bibliotheek
De meest courante en best georganiseerde manier van boeken ontlenen. Deze site geeft een overzicht van alle bibliotheken in Vlaanderen.
www.bibliotheek.be

Tweedehands studieboeken
Stubooks is een tweedehandssite voor studieboeken en cursussen. Je kan er handboeken kopen die je dit academiejaar nodig hebt, of je boeken van vorig jaar verkopen.
www.stubooks.be

Boekenruilmarkt
Gemakkelijk te organiseren met eender welke groep mensen. Iedereen brengt zijn oude boeken mee, en je mag in ruil boeken van anderen mee naar huis nemen.

Boekenruil in cafés en jeugdherbergen
De meeste jeugherbergen en reiscafés hebben een kast waaruit je boeken mag halen, in ruil voor een ander exemplaar.

 

Kledingruil

Heb je ook kleding die je niet meer draagt? Geef het een nieuw leven en ga zelf naar huis met een nieuwe outfit. Het concept bestaat ook voor kinder- en babykleding.

Swishing
Op een Swishingevent komen vrouwen samen met kledij waarin ze niet langer geïnteresseerd zijn. Het doel van een Swishingevent is die kledij een nieuwe thuis te geven en ondertussen zelf iets leuk uit te kiezen uit de kleding, schoenen en accessoires van anderen.
www.swishing.be

Swapping
Op een Swapping komen modebewuste vrouwen samen om hun miskopen te ruilen voor items van anderen. Daarnaast is er een gratis beauty-lounge met kappers, stylistes, make-up artists, manicures, cupcakes enz.
www.swapping.be

Spullen (ver)huren onder particulieren

Om verschillende redenen is de verhuur door particulieren stukken goedkoper dan die van een bedrijf. Meestal betaal je geen transportkosten, en met wat geluk leer je mensen uit je buurt kennen.

Oleaz
Plek waar particulieren alledaagse en minder alledaagse voorwerpen aan elkaar kunnen huren en verhuren. Of zoals ze bij O’leaz zeggen: “Leasy peasy!”
www.oleaz.com

WOWOWOrent
Stop spending, start renting,” dat is de leuze van WOWOWrent.com. De website wil tot een mentaliteitsverandering komen, door de koopreflex te vervangen door een leen- of huurreflex.
www.wowowrent.com

Zilok
Virtuele marktplaats, waar aanbieders en gebruikers elkaar kunnen vinden voor verhuur en huur van alle soorten voorwerpen, gaande van een drilboor over vastgoed tot kunstwerken en auto's.
nl.zilok.com

Huren van buren
Nederlandse site die een kader schept voor (ver)huren tussen inwoners van eenzelfde regio of buurt.
www.hurenvanburen.nl

Radio-uitzending over huren
Het consumentenprogramma De Inspecteur wijdde een item aan de voor- en nadelen van huren van particulieren, en over waarmee je rekening moet houden inzake verzekering en belastingen.
www.radio2.be/artikel/doorverhuren-magda
 

Spullen huren (leasen) bij professionele bedrijven

Again Again
Verhuurdienst voor speelgoed. Je bestelt een pakket online, krijgt het thuis geleverd en kan het na drie maanden weer inruilen voor ander speelgoed. De pakketjes worden dan opgehaald, het speelgoed wordt zorgvuldig schoongemaakt en ge-herassembleerd.
againagain.be

 

Bekijk hier het overzicht van alle deel- en ruilintiatieven in Vlaanderen
(spullen, woning, kennis, mobiliteit, werkruimte, economische modellen....)

 

boekenruil
Boekenruiltafel. Foto: Isabel Pousset i.o.v. Taxistop
Ook gepost in: Consuminderen
Print Friendly and PDF