Is het mogelijk om geen afval te maken?

Is het mogelijk om geen afval te maken?

Zoë  Schreurs
geschreven door Zoë Schreurs laatst aangepast op 01/05/2017
Dat is de vraag die Bea Johnson zich stelde, in 2008, ongeveer tien jaar geleden. Sindsdien is de 'Zero Waste'beweging geboren.
Het afval van 2016

De Française is erin geslaagd om het niet-recycleerbare afval dat zij en haar gezin produceren drastisch te verminderen. Zo  drastisch zelfs dat het afval van een jaar in een kleine glazen inmaakpot past.

Om dit te bereiken, gebruikt ze de 5 R'en als leidraad: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle en Rot. Oftewel, niet herbruikbare spullen zoals rietjes, papieren bekertjes en serviëtten,..  weigeren. Spullen die je wel nodig hebt verminderen, dingen hergebruiken, recycleren en als laatste laten rotten of composteren. In die volgorde. 

We kennen allemaal wel een aantal voorbeelden die ergens in dat rijtje passen: eigen tassen meenemen naar de winkel, kraantjeswater drinken ipv water uit plastieken flesjes, kleding en huishoudgereedschap tweedehands kopen, een anti-reclamesticker op de brievenbus plakken, composteren, spullen delen met vrienden of familie,... Moeilijk hoeft het niet te zijn. Bea ging hierin nog een aantal stappen verder: zelfs haar eigen koffiemok meenemen naar de plaatselijke koffiezaak om zo plastieken bekertjes te vermijden, stoppen met gratis pennen en prulletjes aan te nemen, ervaringen cadeau doen ipv materiële cadeaus, tot zelfs haar vlees meenemen uit de winkel in een grote inmaakpot.

Daarnaast maakt ze nu veel meer dingen zelf: van eten, tot schoonmaak- en verzorgingsproducten. Dat klinkt extreem en zelfs wat geitenwollensokkenachtig misschien. Maar als je er bij stilstaat is de veelheid aan producten die we gebruiken en denken nodig te hebben een vrij nieuw fenomeen. Als je zelfs maar terugdenkt aan je eigen (over)grootmoeder, wordt het duidelijk dat veel van onze huidige noden gecreëerd zijn door marketing. Aan de versgebakken wafels en pannenkoeken bij  oma aan de tafel, heb ik meer prachtige herinneringen dan ik ooit zal hebben aan welke snoepreep of frisdrank dan ook. Wat de reclame ook mag beweren. En met bruine zeep, azijn en sodakristallen geraak je om te poetsen ook al een heel eind. Vraag maar aan tante Kaat! 

In het decennium sinds Bea deze beweging gestart is, is er veel veranderd. Niet alleen zijn er een heleboel volgers ontstaan (en bloggers, vloggers,...) maar daarnaast heeft Bea haar boek  "Zero waste home" doorheen Europa ook een heleboel mensen geïnspireerd om verpakkingsvrije winkels te starten. Op Bepakt.com kan je zoeken naar een winkel bij jou in de buurt. 

 

Wil je meer weten over de Zero Waste beweging? Of zoek je tips om zelf je afval wat te verminderen? Bezoek dan eens een van de volgende blogs/vlogs: 

*http://www.zerowastehome.com

*http://www.trashisfortossers.com