Inspiratieshow en improvisatietheater

Inspiratieshow en improvisatietheater

Netwerk Bewust Verbruiken vzw
geschreven door Netwerk Bewust Verbruiken vzwlaatst aangepast op 22/05/2020
Laat je inspireren door verschillende projecten en personen die het duurzaam én eenvoudig aanpakken. Dit alles aaneengeregen en doorspekt met duurzaam geïmproviseerd theater door Inspinazie.
© Yves Coussement / Netwerk Bewust Verbruiken

Aanstekelijke en inspirerende babbels

Tijdens deze plenaire sessie inspireren verschillende sprekers je rond duurzaam en eenvoudig leven. In korte inspirerende babbels dompelen ze je onder in hun wereld en visie. Alles wordt aan elkaar gebreid door improvisatietheater Inspinazie.

 • Denk groot, woon klein
  De ruimte in Vlaanderen is bijna op. We moeten slimmer beginnen bouwen, kleiner en dichter bij elkaar gaan wonen. Maar hoe behouden we ons comfort? Welke materialen zijn echt duurzaam? En hoe blijft het allemaal betaalbaar? Steven Vromman van Labland legt het uit. Labland is een experiment dat zal leiden tot innovatieve woningen in de stad.

  De Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck neemt de huidige woonsituatie in Vlaanderen onder de loep. Hij legt je uit waarom kleiner wonen duurzaam is.
   

 • Het is jouw tijd, ga voor de essentie 
  Eva De Groote werkte jarenlang in de Vlaamse kunstensector als curator en organisator.  Eerst vanuit Kunstencentrum Vooruit en later vanuit stadslabo Timelab, onderzocht ze hoe kunstenaars, makers en burgers, experimenten konden opzetten om de samenleving anders te organiseren, meer in overeenstemming met onze veranderende wereld. Het voorbije jaar stond voor haar in het teken van innerlijke avonturen, nieuwe inzichten dienden zich schoorvoetend aan. In het kader van Simplify Life vertelt ze over vrijwillig en onvrijwillig experimenteren met tijd, over wikkelen en ont-wikkelen, en over een nieuwe vorm van verbonden zijn.
   
 • Drukte is een keuze, er is moed voor nodig om minder te doen
  Ontdek de filosofie van de eenvoud met Joris Capenbergs van Waerbeke vzw. Wat gebeurt er als we bewust kiezen voor vrijwillige eenvoud en matiging? Als we ons – maatschappelijk én individueel – gaan houden aan weloverwogen (ecologische) keuzes en beperkingen? Leidt dit tot een radicale verandering? En hebben we wel de moed om een nieuw waardesysteem op te bouwen en vertrouwde grenzen te verleggen? Joris vertelt hoe er door vrijwillige vereenvoudiging en matiging er vaak nieuwe, onverwachte en veelbelovende mogelijkheden ontstaan tot onthaasting, zelfontplooiing, zingeving, sociale verbondenheid en een diverse, duurzame en levensvriendelijke wereld.
   
 • De grootste bedreiging voor de planeet is denken dat iemand anders het wel zal oplossen
  Barbara Janssens van Netwerk Bewust Verbruiken: Overal in het land verenigen burgers zich steeds vaker om hun straat, wijk, dorp of stad een andere richting op te duwen. Het zijn doeners en denkers die op een onafhankelijke manier oplossingen willen zoeken voor een duurzame toekomst. Deze bottom-up initiatieven kenmerken zich door een groot DIY-gehalte, creativiteit en gedrevenheid. Barbara is in haar eigen wijk in Gent actief in heel wat initiatieven. Netwerk Bewust Verbruiken zoekt naar manieren om deze initiatieven te verbinden, te versterken en ontzorgen. Want onderschat nooit de kracht van de verandering van onderuit. 

Netwerk Bewust Verbruiken ging samen met de provincie Vlaams-Brabant op zoek naar het meest duurzame initiatief uit Vlaams-Brabant. De winnaar zal hier bekend gemaakt worden.

Praktische info

 • Van 14u tot 15u30 in de Theaterzaal
 • Schrijf je in voor de films, inspiratieshow en workshops aan de infostand, vanaf 10u op de dag zelf. Plaatsen zijn beperkt, dus schrijf je op tijd in.

Koop je ticket voor de Simplify Life Inspiratiedag

De Simplify Life Inspiratiedag vindt plaats op zondag 12 februari in CC De Ploter in Ternat. Een dagticket kost 5€ (gratis voor kinderen onder de 8 jaar): koop hier jouw ticket

Ontdek het volledige programma van de Simplify Life Inspiratiedag hier.

 

Met het project Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen van een eenvoudig en duurzaam leven in kijker. Laat je inspireren op www.simplifylife.be, een project in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant.

© Yves Coussement / Netwerk Bewust Verbruiken