Kennis en vaardigheden delen: een overzicht

Kennis en vaardigheden delen: een overzicht

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 20/06/2018
Via internet, herstelbijeenkomsten en creatieve ontmoetingsplekken kunnen mensen heel wat van elkaar leren. Hieronder vind je een overzicht van alle initiatieven die mensen bij elkaar brengen om kennis en vaardigheden uit te wisselen.

 

Netwerken om kennis en vaardigheden uit te wisselen

Ieder van ons heeft wel kennis en vaardigheden die we kunnen ruilen met onze buren. Het enige wat nodig is, is de één met de ander in contact brengen en focussen op wederzijdse uitwisseling in plaats van op bezit.

LETS
LETS (Local Exchange and Trading System is een netwerk waarbinnen mensen diensten en goederen kunnen uitwisselen, zonder daarbij officieel geld te gebruiken. Elk LETS-lid biedt diensten aan en vraagt er ook, naar gelang zijn verlangens, competenties of noden. De eenheid waarin de ruil gemeten wordt, is meestal de tijd (1 uur pianospelen = 1 uur loodgieterij). Vaak wordt er een complementaire munt gebruikt. Het systeem zorgt er bovendien voor dat men zijn buren beter leert kennen en zijn passies en competenties kan delen.
www.letsvlaanderen.be

Solidare-it
Solidare-it! verbindt mensen die hulp nodig hebben met mensen die kunnen en willen helpen. Zo willen ze de uitwisseling van solidariteit vergemakkelijken.
http://www.solidare-it.org/nl

Croqqer
Via Croqqer kan je klussen en klussers zoeken in je buurt. Croqqers uit dezelfde buurt delen hun talenten en tijd en komen bij jou thuis of helpen je vanop afstand. Betaald, als ruilklus of als vrijwilliger. Plaatsen van je klus kost je niets. Voor Croqqer staat het verbinden van mensen voorop. De vrager bepaalt wat hij of zij voor de oproep over heeft, dit kan een vrijwilligersklus, een ruilklus of een kleine vergoeding zijn. Verder zijn onze Community Managers in de buurt om met raad en daad bij te staan. Bovendien vloeit een belangrijk deel van de opbrengst  terug naar de lokale gemeenschap.
www.croqqer.be

Konnektid
Konnektid gelooft dat je alles kunt leren van de mensen om je heen. Alles wat je nodig hebt is toegang tot deze mensen en hun kennis, daar helpt Konnektid je bij! Wil je Spaans leren of kan je zelf iemand helpen met het bouwen van een website, daar is Konnektid voor.
www.konnektid.com

Listminut
Listminut is een online dienstenplatform. Je vraagt een dienst aan via de website voor een prijs die je wil betalen. Via Listminut vind je de juiste persoon die het dichtst in de buurt woont. Van tuinonderhoud, kinderoppas, privéles Frans tot een printer installeren... Je vindt het allemaal op Lisminut.
listminut.com

Dadelen
De Dadelgemeenschap is een groep van mensen die met hun inzet deze maatschappelijke transitie in een hogere versnelling willen brengen. Ze ondernemen actie en ze ondersteunen elkaar door ervaring, expertise en diensten uit te wisselen. Deze gemeenschap wil daadkrachtig en bovenlokaal zijn. Een duurzame en warme maatschappij waar mensen zelf het initiatief nemen, dat is wat Dadelaars willen. Maatschappelijke veranderingen stimuleren in die richting is waar Dadelen voor staat. Dadelen verschilt van Lets daar het bovenlokaal is, gericht op de uitwisseling van kennis en expertise – en geen goederen- en specifiek de transitie naar een duurzame, warme samenleving voor ogen heeft.
www.dadelen.be

RERS
RERS (Netwerk van wederzijdse uitwisseling van kennis) zorgen ervoor dat je anderen leert kennen en er kennis mee kunt uitwisselen (bijvoorbeeld: leren schilderen van iemand) of diensten (bijvoorbeeld: iemand voor je laten schilderen). Bij LETS wordt de kennis die iemand heeft als dienst beschouwd (bijvoorbeeld: een cursus Engels geven). Bij RERS wordt er geen boekhouding bijgehouden van de uitwisselingen en heeft alle kennis dezelfde waarde. Voorlopig enkel in Wallonië en Brussel.
www.rers.be

CoderDojo
Bij CoderDojo kunnen meisjes en jongens van 7 t/m 18 jaar leren programmeren. Dit wordt helemaal gratis verzorgd door vrijwilligers. Het is een wereldwijd netwerk, en iedereen kan een lokale dojo opstarten.
http://www.coderdojobelgium.be/nl

Buurtijd
Buurtijd is een ruilsysteem in Berchem, een project van Buurtwerk Posthof vzw. Het doel is een netwerk te creëren van buren die elkaar helpen. Elk uur dat je dat voor Buurtijd werkt ontvang je een 'Buur'. Mensen die iets willen delen of iets nodig hebben, bijvoorbeeld een boormachine, worden met elkaar in contact gebracht.
buurtijd.be

Fietsherstel

Fietskeukens en fietsateliers zijn plaatsen waar je je fiets zelf kan herstellen, leren herstellen en hulp kan krijgen bij herstel.

Fietskeuken Gent
Fietskeuken Gent of ‘bike kitchen’ is een openbare uitlaatklep van het kloppend fietshart in Gent. In de eerste plaats is het een plek om fietscultuur te promoten in haar breedste zin. In de ‘DIY’ (Do It Yourself)-workshop of RepareerBAaR kunnen fietsliefhebbers vrijblijvend sleutelen en knutselen. Fietsen maken of kapot maken, ombouwen tot de gekste creaties, alles kan. De fietskeuken is een ontmoetingsplaats om passies te delen, creatief te wezen, iets te drinken… met de fiets als rode draad door de Brugse Poort en de stad Gent.
www.fietskeuken.org

Fietskeuken Antwerpen
Een plek om aan je fiets te sleutelen met uitleg en ondersteuning van enkele fietsenkenners, in Antwerpen.
www.facebook.com/FietskeukenAntwerpen

ProVélo Brussel
ProVélo stelt zich de komende jaren tot doel om (potentiële) fietsers te ondersteunen, mensen (opnieuw) te leren fietsen, een positief beeld van de fiets te verspreiden en het beleid te ondersteunen.  Een lekke band ? Een defecte rem, versnellingsapparaat of dynamo ? Onze technische ploeg helpt u verder voor kleine herstellingen in ons atelier.
www.provelo.org

 

Maken en repareren

De uitdrukking DIY (‘Do It Yourself' of 'Doe het Zelf') wordt gebruikt voor zij die zelf zaken ontwerpen, maken, verbeteren of herstellen  Degenen die niet tevreden zijn met louter consumeren, maar die wat ze gekocht hebben willen verbeteren én die hun kennis daarover willen delen.

Repair Café
Elektriciens, naaisters, fietsenmakers, IT-ers ... ze zijn allemaal present tijdens het Repair Café om je gratis te helpen je kapotte spullen te repareren. Er worden regelmatig nieuwe Repair Cafés in Vlaanderen en Brussel georganiseerd, maar je kan er ook zelf een opstarten.
www.repaircafe.be

Hoe herstellen?
Gaat er een apparaat stuk en heb je geen zin om onmiddellijk een nieuw te kopen? Deze website helpt je om je spullen zelf te repareren en je kennis hierover met anderen te delen.
www.ifixit.com

Foires au savoir-faire
Dit Brussels initiatief wil je zin doen krijgen om dingen zelf te maken, gewoon voor het plezier om iets nieuws te leren, om uw creativiteit te botvieren, om uw impact op het milieu te verkleinen en om uw consumptie aan uw noden aan te passen. In Vlaanderen ontstonden gelijkaardige initaitieven zoals fabricoleren.
www.foiresavoirfaire.org

Instructables
Als hackers en inventieve knutselaars zich wijden aan de fabricage of ontwikkeling van nieuwe, ‘vrije’ objecten, is het resultaat vaak verbazingwekkend. Als je zin hebt om zelf iets te maken of om je eigen creaties uit te leggen dan is er Instructables. Net als Make projects (www.makeprojects.com), Thingiverse (www.thingiverse.com) en I fix it (www.ifixit.com) is het een site die het mogelijk maakt om eigenhandig onnoemelijk veel zaken te maken.  Andere gebruikers van de site delen instructies die je kan opvolgen om electronica, meubels of zelfs voeding te maken.
www.instructables.com

Upcycling en hergebruik
Er ontstaan steeds meer websites die je leren om producten of zaken te upcyclen. Op de Pinterest-pagina van Recykleren vind je leuke manuals om  oude kledij een nieuwe functie te geven. Recyclart.org geeft een geweldig overzicht van allerlei upcycling ideeën. Unconsumption is een dagelijkse inspiratiebron voor creatief hergebruik.

 

Hackerspace

Een hackerspace is een plaats waar mensen met gemeenschappelijke interesse, meestal in wetenschap, technologie, digitale en elektronische kunst elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. Een hackerspace kan gezien worden als een open laboratorium voor iedereen, atelier, werktuigplaats, workshopruimte en/of studio waar mensen van diverse achtergronden kunnen samenkomen om materiaal, werktuigen en kennis te delen en om dingen te maken. De meeste hackerspaces hebben projecten rond open source software of hardware of alternatieve media.

Whitespace (Gent)
Een groep creatieve en innovatieve hackers beheerd deze plaats en er worden wekelijks ontmoetingen, workshops of evenementen  georganiseerd.
www.0x20.be

Voidwarranties (Antwerpen)
Wekelijkse bijeenkomsten open voor iedereen.
www.we.voidwarranties.be

Hacker Space Brussels (Brussel)
www.hackerspaces.be

Realize BXL (Brussel)
www.realizebxl.be

OpenGarage
Wekelijkse bijeenkomst in een garagebox in Borsbeek, open voor iedereen.
OpenGarage op MeetUp

 

Fablabs

Een fablab is een coöperatieve werkplaats waar uitvinders en ontwikkelaars gebruik kunnen maken van een collectieve infrastructuur. Hier staan onder meer computers, 3D-printers, lasersnijders en frezen. Ze laten iedereen toe om om het even wat te ontwerpen en te maken waardoor het tijdperk van de ‘open fabricage’ en ‘open design’ aanbreekt. Objecten kunnen meer en meer onmiddellijk door de gebruikers geproduceerd worden. De procedés zijn open zijn en er kan in geparticipeerd worden dankzij de online uitwisseling van kennis en praktische informatie, de ontwerpplannen van de objecten en die van de machines.

Fablab Leuven
FabLab-Leuven is "open source hardware" voor studenten, leerlingen, de sociale economie en het brede publiek, zeg maar: een bibliotheek met gebruiksvriendelijke machines om bijna alles te maken in hout en kunststof. Het FabLab is gratis als je jouw kennis deelt met anderen. Dus je mag gratis gebruik maken van de machines, als je maar je resultaten online zet.
www.fablab-leuven.be

Timelab Gent
Timelab is een werkplaats die gewijd is aan technologie, kunst en samenleving (Gent).
www.timelab.org

Fablab Genk
In Genk ligt de focus op de combinatie tussen digitaal en fysiek ontwerpen en de ontwerpmethode.
www.fablabgenk.be

FabLabXL
De naam FabLabXL dekt verschillende ladingen: enerzijds verwijst de naam naar Brussel, anderzijds duidt XL op het bereiken van een breed publiek. Iedereen – jong en oud – is welkom in het FabLabXL; studenten die aan eigen projecten of projecten in het kader van hun opleiding willen werken, leerlingen die kennis willen maken en individueel of met hun klas een workshop willen volgen, “gewone” mensen met toffe ideeën die deze willen realiseren, zelfstandigen en ondernemingen die een prototype willen ontwikkelen – allen kunnen zij terecht in FabLabXL aan de Erasmushogeschool.
www.fablab-brussels.be

IMAL Centrum voor Digitale Cultuur en Technologie (Brussel)
iMAL is een unieke integratie van een kunstencentrum, dat verscheidene publieke evenementen (tentoonstellingen, lezingen, concerten, performances) organiseert, met een medialab voor kunstenaars om nieuwe technologieën te onderzoeken, te delen, uit te wisselen en ermee te experimenteren.
www.imal.org/nl


Open Source Ecology
Het project Open Source Ecology (OSE) is een netwerk van landbouwers, ingenieurs en sympathisanten, die de Global Village Construction Set ontwikkelen. Dat is een open source technologisch platform dat het mogelijk maakt om 50 verschillende machines te fabriceren die nodig zijn om een duurzame beschaving tot stand te brengen met modern comfort. Dit platform vereenvoudigt de toegang tot de landbouw, de constructie en de industrie.
www.opensourceecology.org

Walking Robot Lab Antwerpen
Dit lab in Antwerpen is een makerspace waar hackers, kunstenaars en makers kunnen samenkomen om kennis en ervaring  uit te wisselen. Er is een uitgebreide collectie machines, met ook ongewonere zaken zoals een goud- en zilversmidstudio.
http://www.walkingrobot.be/

 

Bekijk hier het overzicht van alle deel- en ruilintiatieven in Vlaanderen
(spullen, woning, kennis, mobiliteit, werkruimte, economische modellen....)

Fietskeuken Repair Café
Samen fietsen herstellen in het Repair Café. Foto: Isabel Pousset i.o.v. Taxistop