Kledij herstellen

Zit er een gat in jouw t-shirt, een scheur in jouw broek of een mis je een knop op jouw hemd? Door jouw kledingstuk te laten herstellen, kan het opnieuw jarenlang meegaan. Met deze tips geef je jouw kapotte kledingstuk een nieuw leven:
  1. Laat het herstellen bij een naaister
  2. Do it yourself
  3. Naaicursussen
  4. Bezoek een naaicafé
  5. Ga naar een Repair Café
  6. Volg een workshop
  7. Schenk het weg

1. Laat het herstellen bij een naaister

Op veel plaatsen zijn er naaiateliers die herstellingen en retouches uitvoeren. Daar kan je jouw kledingstuk binnenbrengen. Heb je graag een bepaalde kleur van rits, draad of knop? Ga deze dan op voorhand kopen en breng deze mee naar de naaister. 

Op de website De Vakmannen vind je alle plaatsen in jouw buurt waar je kleding kan laten herstellen. Of neem een kijkje in de Gouden Gids.

Zit er een gat in jouw t-shirt, een scheur in jouw broek of een mis je een knop op jouw hemd? Door jouw kledingstuk te laten herstellen, kan het opnieuw jarenlang meegaan        

2. Do it yourself

Eenvoudige herstellingen kan je zelf doen. Kijk ook eens of iemand in jouw buurt, van jouw familie, in jouw vriendenkring,... een naaimachine of naald en draad ter beschikking heeft om herstellingen te doen.

Kanalen zoals Youtube, Pinterest en online tutorials bieden een schat aan hersteltips. In tal van video’s kan je stap voor stap leren hoe je zelf herstellingen uitvoert:

3. Naaicursussen

Heb je geen kennis van herstellen, maar zou je het wel graag leren? Dan kan je altijd een naaicursus volgen. Er zijn verschillende opleidingen, workshops en avondscholen die dit aanbieden. Zo kan je bijvoorbeeld bij Syntra, Spermalie, Kisp avondschool volgen in naailes of retouches.

4. Bezoek een naaicafé

Steeds meer duiken er naaicafés op. In een naaicafé werk je aan jouw eigen project, en word je geholpen door de andere deelnemers.

5. Ga naar een Repair Café

In Vlaanderen zijn er tal van Repair Cafés. Naast elektronica en gebruiksvoorwerpen, kan je daar ook kledij laten herstellen. Vaak zitten er enkele mensen klaar achter een naaimachine om jouw kapot kledingstuk een nieuw leven te geven. Kijk zeker eens op voorhand of het Repair Café dat je wil bezoeken naaisters ter beschikking heeft. Er is vaak draad en wat materiaal voorzien om herstellingen te doen. Heb je graag een bepaald kleur van rits of een bepaalde broeksknop? Breng deze dan zelf mee zodat de naaisters er direct mee aan de slag kunnen.

Een Repair Café in jouw buurt vind je via Uit in Vlaanderen en Repaircafé.org.

6. Volg een workshop

KVLV organiseert workshops rond kledingherstel: repareer je gescheurde jeans, flocken, leren stoppen,...

7. Schenk het weg

Zijn de bovenstaande opties geen mogelijkheid? Schenk het kledingstuk dan weg. Bij de Kringwinkel kan je jouw kledij binnenbrengen. Na sortering krijgt de bruikbare kledij een tweede leven in de kringwinkels en in ontwikkelings- of noodgebieden. Wat niet meer gebruikt kan worden, wordt vaak gerecycleerd.