Klein huis, groots gevoel

Klein huis, groots gevoel

Ferm
geschreven door Ferm laatst aangepast op 25/06/2018
Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun grote huis in te ruilen voor een kleinere woning of een compact appartement. Dat heeft verrassend veel voordelen en met deze slimme trucjes creëer je bovendien in geen tijd een zee van ruimte!
© Levis

Sommige mensen gaan kleiner wonen nadat de kinderen het huis uit zijn en al die kamers en riante tuin niet meer nodig zijn. Anderen kiezen vooral voor het gemak van de stad waar alles lekker dichtbij is. En voor nog anderen is het een principekwestie om compacter te gaan wonen. Wat de reden ook is, de voordelen van kleiner gaan wonen blijven dezelfde: je hebt minder spullen nodig, je moet minder poetsen en onderhouden, je bespaart op je energierekening en je verkleint ook nog eens je ecologische voetafdruk. Bovendien is de overstap van een groot huis naar een kleinere woonst minder moeilijk dan je zou denken. Met deze tips lukt het zeker!

10 x méér ademruimte

  1. Wonen in een klein huis wil niet zeggen dat alle meubels ook mini moeten zijn, integendeel! Combineer meubels en interieurobjecten in verschillende verhoudingen (bv. een kleinere zetel met een grote tv of een grote tafel met slanke stoelen) om het evenwicht te bewaren en een poppenhuisgevoel te vermijden.
  2. Eenheid in kleur en materialen verhoogt het ruimtegevoel. Laat de vloer doorlopen in alle kamers en gebruik veel wit (of een andere lichte kleur) zodat de meubels en de ruimtes in elkaar overvloeien.
  3. Creëer zoveel mogelijk ‘open ruimte’ waarbij je van de ene kant van de kamer naar de andere kunt blijven kijken. Kies daarom meubels met dunne, elegante poten waar je doorheen kunt kijken, plaats zwevende kasten of open rekken en gebruik meubels op wieltjes die je makkelijk aan de kant kunt schuiven wanneer je ze niet nodig hebt.
  4. Nog een optisch trucje: zet zitbanken en tafels altijd een beetje van de muur af zodat er nog wat ruimte zichtbaar blijft.
  5. Vervang gewone tussendeuren door deuren met (mat) glas, zo kan het licht vrij doorheen het hele huis stromen. Een snel alternatief: laat de deuren gewoon openstaan!
  6. Met een grote spiegel kun je een smalle hal of kleine slaapkamer extra laten oplichten en dus visueel vergroten. Ook met glanzende materialen zoals een kast in hoogglanslak, creëer je een spiegeleffect.
  7. Lange stoffen overgordijnen kunnen een kamer snel vol doen lijken. Vervang ze door rolgordijnen of lamellen voor een minder zware look.
  8. In een kleine kamer zijn lichte, effen stoffen meestal een betere keuze. Is je bankstel donker? Gebruik kussens en plaids om het op te lichten.
  9. Gebruik opwaarts gerichte sfeerverlichting, zo lijkt de kamer ook ’s avonds een stuk ruimtelijker.
  10. En ten slotte, het is een cliché, maar vermijd rommel en rondslingerende spullen. Doe consequent spullen weg en bewaar zoveel mogelijk van wat blijft achter gesloten deuren.

Ik ga klein wonen en neem (niet) mee…

Compact gaan wonen hoeft niet te betekenen dat je plots een heel andere woonstijl moet aannemen en afstand moet doen van al je favoriete meubelstukken. Die knusse relaxzetel, de stoere kloostertafel, het dressoir dat je erfde van je tante… absoluut meenemen als je eraan gehecht bent! Anderzijds zijn er ook heel wat meubels en interieurelementen die je vast niet zult missen of waar een ruimtebesparend alternatief voor bestaat. Enkele voorbeelden:

  • Het bureau: werken kan ook aan de eettafel of in de zetel.
  • Het aparte ligbad: kies voor een inloopdouche of een kleiner zitbad.
  • Het logeerbed: met een slaapbank als extra meubel sla je twee vliegen in één klap. Kleinkinderen slapen zelfs heerlijk op losse matrasjes.
  • De vaste salontafel: kleine krukjes of een poef met dienblad doen ook prima dienst.

Zo creëer je ruimte met kleur

  • Gebruik liefst lichte tinten, bv. wit of off-white, als basis. Hierdoor zal elke ruimte groter en lichter ogen, zelfs die smalle keuken met een klein raampje op het Noorden.
  • Om te vermijden dat de sfeer te ijl wordt kun je deze lichte basiskleur combineren met een extra kleuraccent. Kies in functie van je eigen stijl: knalrood, felgeel, zachtroze of saliegroen... Zolang het kleurgebruik doordacht is kan het allemaal.
  • Ook kleuraccenten in accessoires zijn een goed idee maar overdrijf niet. Hoe meer verschillende kleuren je gebruikt hoe drukker de kamer zal overkomen.
  • Plaats plinten in de kleur van je vloer om de ruimte optisch te vergroten. Plinten in een andere kleur trekken een kader rond je vloer en zullen de kamer kleiner doen lijken.
  • Hou je van een donkere/zwarte keuken? Beperk je dan tot de onderkasten en verf de bovenkasten in dezelfde lichte kleur als de muren, zo behoud je een gevoel van openheid en ruimte.

Denk multifunctioneel en flexibel

Onder andere in Japanse huizen, waar compact wonen bijna standaard is, bestaan heel wat ingenieuze klap- en schuifsystemen waarmee je in één beweging van een bed een eettafel kunt maken of een keuken kunt omvormen tot een slaapkamer. Gaat zo’n slimme interieurinrichting je iets te ver? Met deze multifunctionele en flexibele oplossingen kom je ook al een heel eind!

  • Een eettafel met een uitschuif- of uitklapbaar deel pas je snel aan het aantal eters aan.
  • Of koop twee kleine tafels, één als eettafel, één als bureau, die je indien nodig snel samen kunt schuiven tot één geheel.
  • Een zitbank die bestaat uit verschillende losse elementen is ook ideaal voor een compacte woning: het daybed kan als logeerbed dienen, de poef wordt salontafel en komt de hele familie op bezoek, dan is er plek voor iedereen.
  • Heb je graag een extra tafeltje voor je laptop in de woonkamer, een handig werkblok in de keuken of een kastje voor al je naaispullen in de eetkamer? Zet ze dan op wielen zodat ze snel aan de kant gerold kunnen worden als je ze even niet nodig hebt.
  • In plaats van één grote zware kast, kun je ook kiezen voor een modulair systeem dat bestaat uit losse onderdelen. Zo kun je je opbergruimte naar eigen wens en noden samenstellen.

5 verborgen opbergers

Te weinig kastruimte? Heb je hier al eens gekeken?

  1. Onder het bed: lage bakken op wielen zijn ideaal om beddengoed en seizoenskleding in op te bergen.
  2. Aan het plafond: met stangen en haken creëer je extra ophangruimte voor bijvoorbeeld keukengerei of planten.
  3. In de eettafel: in een tafel met lades kun je al je bestek, placemats, servetten, kaarsen etc… kwijt.
  4. Achter de deur: met een kapstok of wat losse haakjes aan de badkamer- of slaapkamerdeur is je probleem van rondslingerende kleren, badjassen en handdoeken zo opgelost.
  5. Hoog tegen de muur: hang legplanken of hangkastjes (bv. in de hal of slaapkamer) hoog tegen de muur. Zo springen ze minder in het oog en blijft de ruimte luchtig en open.

De trend van de Tiny Houses

De ‘Tiny House Movement’ komt overgewaaid uit Amerika en krijgt ook in Nederland en bij ons steeds meer voet aan de grond. De achterliggende gedachte van een Tiny House is dat je woont en leeft met niet meer dan je eigenlijk nodig hebt, dus zonder overbodige spullen, zonder overdreven comfort, zonder extra woonruimte. Een Tiny House is dan ook écht klein, maximum 50 vierkante meter, eenvoudig ingericht, zo ecologisch mogelijk gebouwd en uitgerust en staat – bij voorkeur – op een rustige plek in de natuur. Dat laatste is in Amerika natuurlijk iets makkelijker dan hier bij ons, waar heel wat richtlijnen en bouwwetten niet voorzien zijn op het concept van de Tiny Houses. Toch wordt volop gezocht naar mogelijkheden en oplossingen voor wie graag in zo’n huisje wil wonen. Vind je deze trend van ieniemienie-huisjes als permanente woonplaats een brug te ver? Dat neemt niet weg dat de achterliggende filosofie van de beweging (bewuster leven, consuminderen, ecologische voetafdruk verkleinen) ook interessant is om in je eigen leven toe te passen. Bovendien zijn de kleine huisjes erg leuk om naar te kijken en een bron van inspiratie voor slimme ruimtebesparende oplossingen, ook voor iets grotere compacte woningen.
Ga dus zeker eens een kijkje nemen op deze sites:
www.marjoleininhetklein.com
www.tinyhouses.nl
www.tinyhousebelgium.be
www.cabinporn.com

 

-Dit artikel verscheen in het magazine Vrouwen Met Vaart van de KVLV-
Tekst: Tine Verdickt

Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle