Kruipt je kind door het stof?

Kruipt je kind door het stof?

Gezinsbond
geschreven door Gezinsbondlaatst aangepast op 17/10/2014
Je kindje kruipt op de grond en komt dus al eens in aanraking met vuil en stof. Dat is heel normaal en niet gevaarlijk. Je hoeft niet meteen als een bezetene te gaan poetsen. De Gezinsbond vraagt even je aandacht voor een aantal chemische, hormoonverstorende stoffen die in elk huis aanwezig zijn.
hormoonverstoorders
Bron foto: Flickr CC Ryan Harvey

Hormoonverstorende stoffen bootsen onze eigen hormonen na. Ze brengen het natuurlijk hormonaal evenwicht uit balans en zorgen zo voor gezondheidsproblemen. Deze hormoonverstoorders vind je in heel wat dagelijkse producten én ook in het huisstof op de grond. Kruipende kindjes komen er dus extra vaak mee in aanraking, en net zij zijn heel gevoelig voor deze stoffen omdat hun lichaam volop in ontwikkeling is. Voorbeelden van hormoonverstorende stoffen in producten die we dagelijks gebruiken zijn Bisfenol A of BPA (zit onder andere in brillen, computers en plastic voedingsverpakkingen), ftalaten (zit in kunststof vloeren en cosmetica) en Parabenen (zit in verzorgingsproducten en voedingsmiddelen).

Zo vermijd je hormoonverstoorders in huis

De hoeveelheid hormoonverstorende stoffen in de lucht van je huis hangt af van de soort meubels, de gebruikte materialen en de manier van poetsen. Als je rekening houdt met enkele eenvoudige tips, kun je het aantal chemische stoffen waarmee je kruipend kindje in aanraking komt, al sterk verminderen.

  • Verlucht je huis regelmatig zodat frisse lucht naar binnen kan en schadelijke stoffen naar buiten kunnen.
  • Gebruik een stofzuiger met een HEPA (High Efficiency Particulate Air) luchtfilter.
  • Poets zoveel mogelijk met water en een eenvoudige allesreiniger. Kijk op de verpakking voor de dosering en geef de voorkeur aan ecologische producten.
  • Rook niet in huis, want rook zorgt voor extra stof.
  • Vermijd meubels in plastic en kies liever voor duurzame spullen, bij voorkeur van massief hout.

Meer info

Voor meer informatie en tips surf je naar childprotectfromchemicals.eu. Deze site zal voor het einde van het jaar ook in het Nederlands beschikbaar zijn.

Dit artikel is geproduceerd met financiële steun van het Life+ programma van DG Milieu van de Europese Commissie.