LETS go!

LETS go!

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 21/12/2017
LETS staat voor 'Local Exchange and Trading System', een lokaal ruil- en handelssysteem. “Het doel van deze ruilbeweging is dat leden hun goederen, diensten en ideeën aan elkaar bieden”, aldus Olivier Bori, medeoprichter van LETS-groep Tervuren. Deze LETS-groep werd in mei 2016 opgericht en kent ondertussen ongeveer een 30-tal leden.
Hulp nodig met jouw pc? Via het LETS-systeem kan iemand jouw hiermee op weg helpen.

Wat is LETS?

LETS vindt zijn oorsprong in de jaren ’80 in een Canadees dorp waar de lokale handel er op korte termijn opdroogde en de goederen en diensten onbetaalbaar werden. Om de handel toch op gang te houden, wisselde de lokale bevolking onderling goederen en diensten uit zonder hiervoor iets te betalen. Ondertussen is het systeem ook bij ons in Europa gekend en zijn er 46 LETS-groepen verspreid over heel Vlaanderen, waaronder LETS  Tervuren.

Het ruilsysteem LETS heeft tal van voordelen: goederen krijgen een tweede leven, talenten van leden worden ingezet, geldbesparing en het letsen bevordert sociale relaties

Leden van bijvoorbeeld LETS Tervuren kunnen hun vraag en/of hun aanbod posten op de website. "Zo kunnen ze informatie of advies uitwisselen (over voedsel, computers, administratie, taal, gezondheid,..), diensten aanbieden (pc-probleem oplossen, muren verven, koken, op huisdieren passen,... ) en goederen (zelfgemaakte confituur, kleding,...)”, verduidelijkt Olivier. "Zo heeft Mieke, een lid van de eerste uren, twee leden kunnen helpen bij hun verhuis en heeft een ander lid voor haar een kapstok opgehangen."

Voordelen van LETSEN

Leden wisselen hun diensten aan elkaar uit en krijgen in ruil hiervoor waardering die in een ruileenheid uitgedrukt wordt. “In LETS Tervuren gebruiken we 'letsters', in Brussel 'ketjes' genaamd. Er wordt dus niet met euro’s betaald”, legt Olivier uit. Buiten geldbesparing krijgen goederen een tweede leven, kunnen talenten van leden ingezet worden en bevordert het letsen ook sociale relaties. LETS-lid Mieke vindt het zelf een mooi systeem: “Hoe meer we kunnen delen, hoe beter.”

Sommige leden LETSen zeer actief, anderen weer minder”, stelt Olivier vast. "Onze LETS-groep staat dan ook nog in haar kinderschoenen en er is best nog wat werk aan de winkel. Zo willen we meer leden aantrekken door mond-tot-mondreclame, op de braderie te gaan staan, deel te nemen aan de Welzijnsbeurs om onze ruilgroep meer bekend te maken onder de lokale bevolking."

LETS Vlaanderen vzw geeft ondersteuning aan bestaande en opstartende Vlaamse LETS-groepen en stuwt het letsen als erkende socio-culturele beweging. Wil je meer informatie, surf dan naar www.letsvlaanderen.be. Voor vragen of informatie over LETS Tervuren: www.letstervuren.be of e-mail naar Olivier Bori en Luc Vinckx via info@letstervuren.be.

 

Tekst: Annelies van Hellemont

© Piet De Kersgieter
© Lets Vlaanderen