Maak kennis met de helden achter CollectActif

Maak kennis met de helden achter CollectActif

Barbara Janssens
geschreven door Barbara Janssenslaatst aangepast op 16/10/2017
Print Friendly and PDF
Toen Mohammed in 2013 samen met enkele vrienden CollectActif in het leven riep, had hij misschien niet verwacht dat ze recepten voor burgerschap gingen uitdenken. Elke zondag verzamellen ze meer dan 1 ton voedseloverschotten op de markt van Abbatoirs in Anderlecht. Ze maken voedselpakketten voor mensen in moeilijke situaties, kookten voor vluchtelingen in het Maximiliaanpark en zullen op het Repair & Share Fest jullie smaakpapillen verwennen.
CollectActif
© CollectActif

De markt van Abattoir in Brussel lokt wekelijks tienduizenden bezoekers en honderden marktkramers. Aan het einde van de marktdag laten marktkramers de prijzen zakken maar veel perfect eetbaar voedsel blijft achter.

CollectActif gaat voedselverspilling tegen door met vrijwilligers groenten en fruit te verzamelen en te herverdelen naar minderbedeelden. Ze maken ongeveer 160 voedselpakketten voor een 400-tal personen. Maar CollectActif doet meer. Twee maal per week organiseren ze een volkskeuken en ze doen aan sociale catering. In 2015 bouwden ze een veldkeuken uit in het Maximiliaanpark waar toen vele vluchtelingen verbleven. Op enkele weken tijd slaagde CollectActif erin om een diverse groep enthousiaste vrijwilligers te verzamelen, om tweemaal per dag meer dan 1000 maaltijden te maken met voedseloverschotten en om donaties te voorzien. Ze koken met en voor sans papiers en werken met hun collectief aan gezonde en duurzame voeding voor iedereen.

Het leven heeft enkel zin door het menselijke in ons. Onze menselijkheid heeft enkel leven door de richting die we eraan geven.

Wil je Mohammed en andere vrijwilligers van CollectActif leren kennen? Wil je weten hoe ze zich organiseren en welke waarden ze centraal stellen? Heb je zelf een idee om voedselverspilling tegen te gaan of om met marktkramers te werken? Stel je vraag hieronder en kom dan zeker naar Repair & Share Fest. Je kan niet alleen genieten van hun thee, hapjes en soep, maar hun ook aan het werk zien en hun uitleg horen in Café Parlé. We zoeken trouwens nog helpende handen en vervoer uit Brussel voor de mannen en pannen van CollectActif op 18 november. Kan je helpen? Geef een seintje aan barbara@bewustverbruiken.be.

 

Het Repair & Share Fest is hét feest van repareren, maken en delen. Kom op zaterdag 18 november naar NEST (de oude stadsbib in Gent) en laat je inspireren! Dit staat er op het programma: een inspiratiemarkt met tal van initiatieven rond repareren, maken en delen, een gezellig geefplein, een Repair Café XXL, een Repair Battle, boeiende sprekers en workshops voor jong en oud. Bekijk hier het volledige programma.

 

Print Friendly and PDF